Mergi la conţinutul principal

Doi mari ierarhi ai Dunării de Jos, comemorați la Catedrala Arhiepiscopală

• în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, ierarhul Dunării de Jos a oficiat un Parastas la împlinirea a 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire Episcop Nifon Niculescu • tot la Catedrala Arhiepiscopală a fost săvârșit un parastas la 115 ani de la nașterea Arhiepiscopului dr. Antim Nica, fost elev al părintelui Gala Galaction

 

Marian GHEORGHE

 

Slujbă de pomenire oficiată înaintea Postului Sfintelor Paști.

„În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai sau a Lăsatului sec de brânză, la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat Sfânta Liturghie, a binecuvântat lucrările realizate în ultima perioadă la acest locaș și a săvârșit Parastasul cu prilejul împlinirii a o sută de ani de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire Episcop Nifon Niculescu al Dunării de Jos. Din soborul slujitor au făcut parte clericii Catedralei Arhiepiscopale, precum și arhidiaconul prof. univ. dr. Ioan Caraza”, precizează purtătorul de cuvânt al Eparhiei Dunării de Jos. pr. Rareș Bucur.

Tot duminică, au fost aduse spre închinare moaștele Sf. Cuv. Ioan Casian, care se află în patrimoniul sacru al Reședinței Arhiepiscopale, cei prezenți având posibilitatea de a-l cinsti după cuviință pe cel cunoscut ca „teolog al virtuților creștine, fiu al pământului românesc și mare dascăl al monahilor latin”.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop Casian a tâlcuit înțelesurile adânci ale pericopei evanghelice citite în această duminică, în care Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că iertarea este cel mai bun început al perioadei de post și că postul trebuie ținut cu bucurie.

La momentul cuvenit, copiii prezenți au fost împărtășiți cu Sfintele Taine și a fost rostită rugăciunea specială pentru intrarea în Postul Mare. Totodată, ÎPS Arhiepiscop a sfințit pictura diaconiconului și a binecuvântat lucrările realizate în ultima perioadă la Catedrala Arhiepiscopală.

Momentul solemn a fost urmat de săvârșirea Parastasului pentru Episcopul Nifon Niculescu, înaintașul din urmă cu un veac al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian.

Potrivit pr. Rareș Bucur, în timpul Episcopului Nifon Niculescu, la data de 6 august 1917, a fost săvârșită slujba de sfințire a Catedralei Arhiepiscopale din Galați, sub domnia MS Regelui Ferdinand I al României (pe vremea luptelor de la Mărășești, din Primul Război Mondial). Pictura a fost realizată de celebrul pictor Costin Petrescu. În semn de profundă recunoștință, în anul 2021, la inițiativa Înalpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, osemintele Episcopului Nifon Niculescu au fost exhumate din cripta familiei sale de la Cimitirul „Șerban Vodă” - Bellu pentru a fie așezate, așa cum se cuvine, în spațiul special amenajat din pronaosul Catedralei Arhiepiscopale Galați.

Pe 24 februarie, la sărbătoarea primei și celei de-a doua aflări a capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, s-au împlinit 115 ani de la nașterea vrednicului de pomenire Arhiepiscop dr. Antim Nica al Dunării de Jos. Cu acest prilej, după oficierea Tainei Sfântului Maslu, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a săvârșit un Parastas la Catedrala Arhiepiscopală din Galați. Parastasul a fost oficiat pentru vrednicul ierarh Antim Nica și pentru înaintașii în scaunul arhieresc de la Dunărea de Jos, adormiți întru Domnul.

Născut la 24 februarie 1908, în ținutul Orhei, din Basarabia, ca fiu al învățătorului Ananie Nicov, Antim Nica a primit la botez numele Alexandru. Trăind într-o familie numeroasă, cu 12 copii, Alexandru a trebuit să lucreze pământul alături de părinții și frații săi. În vara anului 1927, absolvă Seminarul Teologic din Chișinău, președinte al Comisiei de examinare fiind preotul Grigore Pișculescu (Gala Galaction). A urmat apoi cursurile Facultății de Teologie din Chișinău și a fost tuns în monahism la Mănăstirea Curchi, din ținutul Orhei (24 iunie 1935), de către Mitropolitul Gurie, care-i dă numele Antim.

Antim Nica a fost ales episcop al Cetății Albe-Ismail și hirotonit arhiereu în ziua de 23 ianuarie 1944, prin rugăciunile Mitropolitului Irineu al Moldovei și Sucevei. Episcop-locotenent la Galați (1947), este ales Episcop al Dunării de Jos la 10 iunie 1973 și instalat în scaun la 19 august același an, de către Patriarhul Iustinian.

„Ultima parte a vieții sale, deși marcată de suferință trupească, i-a fost mult mângâiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, care l-a slujit ca arhiereu-vicar timp de 4 ani și care i-a continuat cu mult zel opera în Via Domnului la Dunărea de Jos. Arhiepiscopul Antim și-a început călătoria cea cerească pentru întâlnirea cu Cel căruia I-a slujit cu atât de multă credință chiar în Ziua de Înviere a anului 1994. Trupul dr. Antim Nica a fost așezat în pronaosul Catedralei Arhiepiscopale din Galați, unde odihnește și astăzi, așteptând Învierea cea de Apoi”, ne-a precizat pr. Rareș Bucur.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro