Ultima probă a bacalaureatului promite note mai mari pentru candidaţi. Cei mai mulţi dintre cei 2.139 absolvenţi de liceu, înscrişi la bacalaureat pentru proba de ieri, au susţinut examenul la geografie, iar această disciplină, ca de obicei, nu a pus probleme. "Am dat la geografie, a fost simplu. Am lucrat acasă variante mult mai grele. Acum a fost uşor. Oricum voi lua o notă peste 9.50", a spus absolventa Florentina Antonescu de la Liceul "Iorga". La ieşirea din examen atmosfera era destinsă. Absolvenţii erau mulţumiţi că au reuşit să rezolve cerinţele de la ultima probă. "M-am descurcat la toate. A fost bine. Sper să iau o notă între nouă şi zece", a spus şi Maria Căpităneanu, absolventă a Colegiului Economic "Ion Ghica". Acelaşi lucru îl spuneau şi absolvenţii de la alte centre de examen. Subiectele au fost uşoare şi s-au descurcat. Profesorul de geografie Gabriel Pascu de la Colegiul "Murgoci" a precizat că subiectele primite au respectat programa, şi au avut un nivel mediu de dificultate. "Prima şi cea de-a doua parte au fost subiecte normale pentru bacalaureat, cu grad mediu de dificultate. Ceva mai dificil a fost subiectul de la partea a III-a, unde era nevoie de mai mult calcul. Cei de la profilul uman se descurcă mai greu cu aceste calcule. Din ce am discutat cu elevii noştri probleme au mai fost şi cu identificarea porturilor din Germania, unii au făcut confuzii, dar cred că notele vor fi bune", a spus prof. Gabriel Pascu.
Inspectorul de specialitate Cătălin Canciu a declarat că subiectele au fost extrem de uşoare, sub mediu, şi că un elev de clasa a VIII-a ar fi putut lua uşor nota 9. "Subiectele au fost foarte frumoase, uşoare, doar câteva, din final au fost ceva mai dificile, dar nu ieşit din comun. La calculul PIB-ului trebuiau să facă o împărţire simplă. Itemii care solicitau realizarea unor analize comparative au fost ceva mai complicaţi şi era nevoie acolo de cunoştinţe mai amănunţite, dar în rest a fost uşor", a explicat inspectorul Cătălin Canciu. La această probă la alegere conform profilului şi specializării s-au dat testări pentru 11 discipline. Din acest motiv dimineaţă s-a întârziat cu subiectele 40 de minute. "De la Minister s-au transmis mai încet de dimineaţă. Au fost şi multe discipline, dar această situaţie a fost în toată ţara, nu numai la Brăila", a explicat preşedintele Comisiei de bacalaureat, inspectorul şcolar general adjunct Romeo Mocanu. Din păcate, au fost şi doi candidaţi eliminaţi. Unul a fost de la centrul de examen de la "Brâncoveanu" şi altul de la "Neniţescu". Ei au fost prinşi cu mijloace tradiţionale de fraudare, clasicele fiţuici.
Aceasta a fost ultima probă a bacalaureatului de vară. Primele rezultate se vor afişa duminică, 8 iulie, iar contestaţiile se vor putea depune luni, 9 iulie, între orele 8.00 şi 12.00. Rezultatele finale se vor afişa vineri, 13 iulie. În perioada 16 - 20 iulie se fac deja înscrieri pentru cea de-a doua sesiune de bacalaureat, de toamnă, care se va susţine în luna august.