Doi deţinuţi de la Penitenciarul Brăila se află în febra examenelor de bacalaureat. Dacă săptămâna trecută au susţinut probele orale la Grupul Şcolar "C.D.Neniţescu", luni, o comisie specială s-a deplasat la penitenciar în vederea organizării şi supravegherii examenelor la probele scrise. După cum ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Brăila, cms. Simona Kober, la această sesiune s-au înscris două persoane private de libertate, una condamnată la 6,4 ani închisoare pentru înşelăciune, care a urmat cursurile liceale pe perioada executării pedepsei la clasele afiliate din cadrul Gupului Şcolar "C.D. Neniţescu". Cel de-al doilea deţinut înscris la bac este condamnat la 8 ani închisoare pentru tâlhărie şi a absolvit liceul înainte de a ajunge la puşcărie, la Grupul Şcolar "Grigore Moisil" Brăila. "Reintegrarea socială a persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate reprezintă un proces care îşi are începuturile chiar din prima fază, execuţional - penală. Un rol esenţial al serviciului penitenciar este acela al pregătirii persoanelor private de libertate pentru perioada postdetenţie. Pentru atingerea acestui obiectiv este necesară corelarea nevoilor persoanelor private de libertate aflate în custodie cu oferta recuperativă şi demersul de incluziune socială", a declarat cms. Simona Kober. Sursa citată a mai adăugat că, în afară de cei doi deţinuţi care susţin deja probele pentru examenul de bacalaureat, un alt brăilean aflat în spatele gratiilor se pregăteşte să-şi susţină examenele restante la facultate. Deţinutul, condamnat la 4,6 ani închisoare pentru înşelăciune, este student în anul III la Facultatea de Drept şi Administraţie Publică din cadrul Universităţii "Spiru Haret" - Centrul Tehnologic Brăila. "Persoanele private de libertate au conştientizat faptul că adaptarea şcolară, cât şi integrarea socială sunt în măsură să prevină comportamentele deviante precum şi comiterea unor noi fapte antisociale", a mai spus purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Brăila.
Astăzi, candidaţii de la Bac îşi verifică noţiunile de matematică sau istorie
Astăzi are loc cea de-a doua probă scrisă a Bacalareatului, cea obligatorie a profilului, în cele patru centre de examinare de la Liceul de Artă, Grupul Şcolar "Brâncoveanu", "Saligny" şi "Edmond Nicolau". Candidaţii vor da examen la matematică sau istorie. Corectarea lucrărilor se face la Grupul Şcolar "Grigore Moisil". Cele patru centre de examinare sunt dotate cu camere de luat vederi.
Vineri, 2 septembrie, este programată cea de-a treia probă scrisă, cea la alegere a profilului şi specializării.
Afişarea rezultatelor preliminare are loc pe 4 septembrie, până la ora16,00, iar depunerea contestaţiilor se va face între orele 16,00 şi 20,00. Rezultatele finale se afişează pe 7 septembrie.