Mergi la conţinutul principal

Doi cetățeni străini depistați pe când „munceau la negru”

• Biroul pentru Imigrări al Județului Brăila, în colaborare cu inspectorii ITM, au efectuat 18 controale având ca scop combaterea muncii nedeclarate și angajarea ilegală a străinilor • o firmă din construcții a fost amendată cu 40.000 de lei pentru că primise la muncă, ilegal, doi cetățeni străini

 

Acțiune comună de control a inspectorilor ITM și a ofițerilor Inspectoratului pentru Imigrări a Județului Brăila, finalizată cu amenzi consistente. 

Astfel, potrivit comunicatului remis de instituție, Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila (ITM) și Biroul pentru Imigrări al Județului Brăila au finalizat, zilele acestea, o acțiune comună care s-a desfășurat în perioada 8-14 mai 2023, având ca scop „combaterea muncii nedeclarate și angajarea ilegală a străinilor pe teritoriul României”.

„Această acțiune a făcut parte din Planul de cooperare operativă pentru prevenirea și combaterea muncii ilegale a străinilor în anul 2023, încheiat între Inspectoratul General pentru Imigrări și Inspecția Muncii, iar domeniile de activitate vizate au fost stabilite în funcție de situația operativă existentă la nivelul structurilor teritoriale, prin realizarea unui schimb de date și informații. În timpul operațiunii, echipe mixte formate din reprezentanții celor două instituții au efectuat un număr de 18 controale în municipiu și în județ, precizează inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.

În urma controalelor efectuate, a fost identificat un singur caz (în domeniul construcțiilor), în care doi muncitori străini prestau muncă fără a avea încheiate, în formă scrisă, contracte individuale de muncă, în conformitate cu legislația română, fiind aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 40.000 de lei.

Potrivit participanților la acțiuni, asemenea situații reprezintă încălcări grave ale legii și conduc la sancțiuni severe pentru angajatorii implicați. În total, au fost aplicate sancțiuni contravenționale (în domeniul relațiilor de muncă) în cuantum de 47.300 lei și au fost dispuse măsuri obligatorii de intrare în legalitate.

„Rezultatele acțiunii demonstrează importanța unei cooperări strânse între Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila și Biroul pentru Imigrări al Județului Brăila, precum și necesitatea unui efort constant în monitorizarea pieței muncii și în combaterea muncii nedeclarate și a angajării ilegale a străinilor. Ne reafirmăm angajamentul de a combate cu fermitate orice formă de angajare ilegală sau muncă nedeclarată și de a asigura respectarea drepturilor lucrătorilor și a regulilor de imigrare”, a mai precizat inspectorul șef al ITM Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro