Varga a precizat ca, dupa aceasta perioada, urmeaza sa fie perceput un impozit de 1% din masa succesorala.
Conform reprezentantului UNNP, modificarea prevederilor privind impozitarea succesiunilor nu reprezinta singura modificare in materie de fiscalitate ce va intra in vigoare incepind cu 1 ianuarie 2007. "Deoarece Ordonanta nr.12/1998 care reglementeaza taxele notariale de timbru va fi abrogata incepind cu 1 ianuarie, notarii nu vor mai percepe aceste taxe, ci doar un onorariu. In cazul tranzactiilor imobiliare vor disparea taxele de timbru, dar se va modifica si modalitatea de calcul a impozitului. S-a abrogat, astfel, o taxa si s-a redefinit un impozit. In loc de 16% impozit pe profit, 3% impozit pe tranzactie", a aratat Varga, subliniind ca impozitul se va calcula in functie de anumite criterii si se va retine doar persoanelor fizice.
Astfel, in cazul vinzarii unui apartament al carui pret este de 2 miliarde de lei vechi, impozitul retinut este, fie de 2% din valoarea tranzactiei, daca bunul este instrainat dupa 3 ani de la dobindire, fie de 3%, daca apartamentul este vindut mai repede de 3 ani. Daca locuinta valoreaza mai mult de 2 miliarde de lei vechi, notarul va retine un impozit de 2%, daca proprietarul detine bunul de mai putin de 3 ani de zile, sau 1%, in cazul in care apartamentul se afla in proprietatea vinzatorului de mai mult de 3 ani. In acest moment, tranzactiile imobiliare se impoziteaza cu 16% pe profit (adica pe diferenta dintre pretul de vinzare si cel de cumparare), daca bunul este instrainat mai devreme de 3 ani.
"Din impozitul incasat, notarul are obligatia sa vireze 40% la bugetul consolidat, 50% la bugetul local si 10% la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara" a precizat Vasile Varga.
Spre deosebire de persoanele fizice, firmele vor scapa de impozitul perceput pe tranzactiile imobiliare. Asadar, de la 1 ianuarie 2007, persoanele juridice nu vor mai plati taxe notariale de timbru, dar nici impozit pe tranzactiile imobiliare.
In cazul persoanelor care ajung in fata instantelor de judecata din cauza anumitor litigii imobiliare, acestea vor plati atit impozitul pe tranzatie, cit si taxele judiciare de timbru.
"Noua modificare a a Codului Fiscal prin care s-au eliminat taxele notariale de timbru nu reprezinta altceva decit o aliniere la legislatia europeana, deoarece in statele Uniunii Europene taxele de timbru sint inexistente", a conchis notarul Vasile Varga.