Fara aparare: "Eu nu mai suport sa stau aici in puscarie"
Cristache Iosofache, originar din Braila, a fost incarcerat pe 13 iunie a.c., ca fiind urmarit local pentru executarea unei pedepse privative de libertate de doi ani, sub aspectul savirsirii infractiunii de abandon familial, respectiv neplata pensiei alimentare. Barbatul, aflat acum in Penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta Braila, este la prima intilnire cu puscaria si sustine ca nici macar nu a stiut ca a fost judecat si condamnat, nefiind citat, nici la domiciliu, nici la serviciu, ba chiar, omul prezinta o adeverinta potrivit careia societatea "Arteferro" Braila, la care lucreaza, i-a retinut lunar banii de pensie alimentara si i-a virat in contul fostei sotii, pentru intretinerea minorului George Gabriel Iosofache, in virsta de 15 ani. Iosofache povesteste ca s-a despartit de prima sotie cind copilul avea doi ani si ca niciodata nu a ramas restant cu plata pensiei pentru intretinerea baietelului: "Am lucrat la “Laminorul”, timp in care mi se oprea lunar pensia, dupa care m-am transferat la “Arteferro”. O vreme, in 2005, am platit pensia si din mina, putin peste 800.000 lei pe luna. Apoi m-am angajat la “Arteferro”, unde mi s-au oprit, iarasi, lunar, banii. Pe 13 iunie am fost chemat la Politie, din schimbul trei, si m-am dus, dar m-au adus direct la penitenciar. Nici nu stiam pentru ce sint aici. Am plins, m-am rugat sa-mi dea drumul, dar am inteles ca sentinta e definitiva si nu mai pot face nimic. Am formulat si eu o contestatie la executare, dar trebuie sa astept, sa astept in puscarie. Nu stiu ce sa mai fac. Eu n-am fost citat niciodata, n-am mai fost niciodata la puscarie, am adeverinta de la firma ca mi s-a oprit pensia".
Potrivit adeverintei pe care Cristache Iosofache o detine, in baza sentintei civile 11746/21 martie 2006, in lunile martie, aprilie, mai si iunie 2006, "Arteferro" i-a retinut din salariu cite 1.380.000 lei vechi pe luna, suma reprezentind atit pensia aferenta lunii in curs, cit si parte din pensiile aferente lunilor ianuarie si februarie a.c. Sentinta in baza careia Iosofache a fost incarcerat dateaza din 6 iunie a.c. si a ramas definitiva si irevocabila la 27 iunie, ceea ce inseamna ca, la data la care barbatul a fost incarcerat, 13 iunie, inca se mai putea face apel impotriva condamnarii. "Eu n-am stiut ce sa fac, nici acum nu stiu. Abia acum am auzit si eu ca se poate face contestatie la executare si am facut", a spus, plingind in hohote, Iosofache. Potrivit sentintei de condamnare, Iosofache a primit doi ani de puscarie fiindca n-ar fi platit pensia alimentara in perioada aprilie - august 2005, adica timp de cinci luni, perioada care nu a fost reclamata, insa, in sentinta care a ajuns la locul de munca a lui Iosofache. "Nu-mi explic de ce nu am putut si eu sa ma apar, sa ma justific. Poate acasa n-au ajuns citatiile, dar la serviciu?! Asa cum a ajuns sentinta aceea din martie, puteau sa ajunga si citatiile. Dar... Nu stiu ce o sa fac! Acum vad ca nici macar nu mi s-a stabilit termen pentru judecarea contestatiei la executare si am inteles ca s-ar putea sa astept pina la sfirsitul vacantei judecatoresti. Eu nu mai suport sa stau degeaba aici in puscarie", a mai spus Iosofache.
Reprezentanti ai firmei "Arteferro", de la Compartimentul "Personal", ne-au confirmat ca au pus in aplicare sentinta judecatoreasca sosita in cazul lui Iosofache - aceea din martie - si ca i-au retinut acestuia pensia alimentara lunara de putin peste 800.000 lei, plus parte din pensia aferenta lunilor trecute. Potrivit legii, pensia de intretinere ramasa restanta se retine esalonat din salariul angajatului, pentru a nu depasi un anumit procent din venitul acestuia, fiindca, potrivit Codului Familiei, pensia de intretinere pentru un minor se stabileste atit functie de necesitatile minorului, cit si de acelea ale parintelui platitor. Vom reveni.