Mergi la conţinutul principal

Doi ani închisoare cu suspendare pentru instructorul auto în dosarul «Mită pentru permis auto»

• instructorul auto a fost prins în flagrant de procurori și ofițeri ai Serviciului Anticorupție Brăila, la capătul liniei de autobuz 4, în luna iunie, după ce i-ar fi solicitat unei cursante o sumă de bani pentru a o ajuta să promoveze proba de traseu pentru obținerea permisului de conducere • astăzi, Tribunalul Brăila l-a condamnat pe inculpatul Dârnea Gigi la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare

 

Instructorul auto acuzat că a luat bani de la o cursantă, pentru a o ajuta să treacă de proba la traseu pentru obținerea permisului de conducere, și-a primit pedeapsa.

Inculpatul Dârnea Gigi a scăpat ieftin la prima instanță, el fiind condamnat la o pedeapsă de doi ani înschisoare, cu suspendare. Soluția nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Instructorul auto a fost prins în flagrant de procurori și ofițeri ai Serviciului Anticorupție Brăila, la capătul liniei de autobuz 4, la data de 15 iunie, după ce i-ar fi solicitat unei cursante o sumă de bani pentru a o ajuta să obțină permisul.

Astăzi, 7 decembrie, magistrații Tribunalului Brăila l-au condamnat pe inculpatul Dârnea Gigi la pedeapsa de 1 an și 10 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență și pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. ”Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 1 an și 10 luni închisoare la care adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă, respectiv 2 luni, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și stabilește un termen de supraveghere de 3 ani. Obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probațiune Braila, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă. Impune inculpatului să frecventeze două programe de reintegrare sociala derulate de Serviciul de probatiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate. Inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul Primăriei Chiscani, sau la o unitate școlară din comuna Chiscani, pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare”, este soluția dispusă la Tribunalul Brăila.

Instanța constată încetată de drept măsura preventivă a arestului la domiciliu față de inculpatul Dârnea Gigi. Se confiscă de la inculpat suma de 1.000 de lei primiți de la suspecta N. I. și menține măsura sechestrului asigurător instituit asupra sumelor de 285 de euro și 4.650 de lei aparținând inculpatului Dârnea Gigi, bani ridicați de la inculpat cu ocazia prinderii în flagrant. ”Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, arată magistrații.

 

Au prins în flagrant instructorul auto, care avea suma de 300 de euro asupra lui

După cum v-am informat, prin ordonanța din data de 15 iunie a Parchetului de pe lângă Tribunalul (PT) Brăila s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpat (n.r. - instructor auto Dârnea Gigi, după cum se arată pe site-ul instanței), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență. Ofițerii de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) – Serviciul Județean Anticorupție Brăila, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul PT Brăila, au prins în flagrant un instructor auto după ce a primit o sumă de bani de la denunțătoarea în cauză cu promisiunea că îi va facilita acesteia promovarea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere. ”În fapt, un instructor auto a solicitat de la o persoană o sumă de bani pentru a o ajuta să promoveze proba practică în vederea obținerii permisului de conducere, lăsând să se creadă că are influență asupra unor funcționari publici din cadrul SPRCIV (Serviciul Regim Permise) Brăila. Pentru a-i întări convingerea că are influența necesară, i-a transmis denunțătoarei în cauză faptul că o va înscrie personal la proba practică, iar banii solicitați vor merge mai departe”, au transmis reprezentanții DGA. 

Fiind audiată, martora denunțătoare a arătat faptul că a urmat cursurile undei școli de șoferi din Brăila, cu instructorul, în perioada februarie-aprilie 2023. Potrivit anchetatorilor, în data de 19 aprilie a promovat proba teoretică, iar în data de 20 aprilie a fost programată să susțină proba pentru traseu. În acest sens, a menționat că deși nu finalizaseră orele de condus, instructorul i-a eliberat un înscris din care reieșea că a efectuat toate orele de instructaj, permițându-i astfel să se înscrie la proba practică. După promovarea examenului teoretic, acesta i-a propus martorei-denunțătoare să facă o «combinație» în sensul că va vorbi mai departe pentru a o ajuta să promoveze examenul practic în schimbul unei sume de bani.

Anchetatorii au constatat faptul că instructorul a pretins suma de 300 de euro de la cursantă pentru a interveni pe lângă polițiști din cadrul SPRCIV Brăila, pe lângă care a lăsat impresia că are influență pentru a-i determina pe aceștia să o promoveze la proba practică a examenului de obținere a permisului de conducere auto, probă pe care aceasta urma să o susțină în perioada imediat următoare. ”La data de 15.06.2023, conform procesului-verbal întocmit în acest sens, suspectul a fost prins în flagrant după ce a primit suma de 300 euro, compusă din șase bancnote având cupiura de 50 euro, de la martora denunțătoare, cu scopul de a-și trafica influența pe lângă polițiști din cadrul SPRCIV Brăila, promițându-i acesteia să îi va determina să o promoveze la proba practică de obținere a permisului de conducere auto”,  se arăta în motivarea de la Tribunalul Brăila.

Fiind audiat, suspectul nu a recunoscut comiterea faptelor reținute în sarcina sa, arătând că nu a cerut și primit nicio sumă de bani de la cursantă. De asemenea, acesta a precizat că înscrisul eliberat după terminarea orelor de condus înainte de susținerea probei practice de către cursantă nu era falsificat întrucât cele cinci ședințe care rămăseseră de efectuat au fost efectuate între proba de sală și cea de traseu. În declarația din data de 29 mai, martora a arătat faptul că din discuțiile purtate cu altă cursantă, aceasta i-a spus că i-a dat inculpatului suma de 1.000 lei pentru a o ajuta să promoveze proba practică a exemenului pentru permis.

Inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro