Fostul ministru Gabriel Sandu şi omul de afaceri Nicolae Dumitru "Niro", urmăriţi penal în dosarul Microsoft, au părăsit, duminică, centrul de detenţie al Poliţiei Capitalei şi vor face arest la domiciliu, urmare a faptului că înlocuirea măsurii preventive a lor nu a fost contestată.
În cazul celor doi, instanţa supremă a hotărât, vineri, înlocuirea arestului preventiv cu cel la domiciliu, în timp ce pentru Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan s-a dispus menţinerea în detenţie.
Decizia nu a fost una definitivă, însă, nefiind contestată în termenul legal de 48 de ore nici de Sandu şi Dumitru, nici de procurorii anticorupţie, cei doi au ieşit duminică din arest preventiv şi vor face arest la domiciliu.
Înlocuirea măsurii preventive în cazul lui Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru a fost cerută instanţei după ce, potrivit unor informaţii apărute în presă, aceştia le-ar fi dat anchetatorilor declaraţii prin care şi-au susţinut solicitarea de ieşire din detenţie.
Sandu l-a acuzat direct pe Boc
Gabriel Sandu, de pildă, le-ar fi spus procurorilor că pe întreaga durată a mandatului său de ministru al Comunicaţiilor ar fi finanţat lunar PDL cu sume însumând aproximativ 300.000 de euro. El ar mai fi susţinut că i-ar fi înmânat aceşti bani direct şefului său, premierul de la acea vreme, Emil Boc.
Sandu le-ar mai fi declarat anchetatorilor care instrumentează dosarul Microsoft că o parte din banii daţi ca mită ar fi ajuns şi la foştii miniştri Adriean Videanu şi Radu Berceanu, dar şi la Roberta Anastase.
Fostul premier Emil Boc a negat că ar fi primit bani de la Gabriel Sandu, drept finanţare pentru PDL.
În dosarul Microsoft, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani. Instanţa supremă a dispus arestarea lor preventivă în 29 octombrie, ulterior mandatele de arestare fiind prelungite.
Mită de 17,5 milioane de euro
Potrivit DNA, Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.
Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, a cerut şi primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Şerban Mihăilescu şi Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obţine încheierea contractului de închiriere a licenţelor Microsoft, susţin anchetatorii.
În acest dosar sunt vizaţi şi alţi opt foşti miniştri: senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.
Arest la domiciliu şi pentru deputatul Mircea Roşca
Pe de altă parte, tot ieri, deputatul PNL Mircea Roşca, cercetat de DNA pentru fapte de corupţie, şi vărul acestuia, Adrian Rotilă, au ieşit din arestul preventiv, fiind plasaţi în arest la domiciliu.
Surse judiciare au declarat duminică, pentru AGERPRES, că magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au admis contestaţia formulată de cei doi inculpaţi împotriva deciziei instanţei de prelungire a arestului preventiv şi au dispus înlocuirea acestei măsuri cu arestul la domiciliu.
Mircea Roşca şi vărul acestuia se aflau în arest preventiv din luna noiembrie a anului trecut.
Roşca este cercetat pentru trafic de influenţă într-un dosar în care mai sunt vizaţi vărul acestuia Adrian Rotilă, dar şi preşedintele PNL Azuga, Gabriel Popescu, aceştia din urmă fiind acuzaţi de cumpărare de influenţă şi dare de mită.
Potrivit DNA, în anul 2011, în calitate de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PNL Prahova, Mircea Roşca a pretins de la un denunţător suma de 20.000 euro pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Gabriel Popescu şi asupra celorlalţi membri ai Consiliului Local Azuga, pentru a înlesni dobândirea unor terenuri în localitate de către firma denunţătorului.
Procurorii susţin că din această sumă Mircea Roşca a primit efectiv 5.000 euro, prin intermediul lui Popescu, iar 11.000 euro au fost folosiţi în interesul formaţiunii politice pe care o conducea la nivel judeţean.
"Diferenţa de 4.000 euro a fost remisă de acelaşi inculpat secretarului Primăriei Azuga, Diana Dumbravă, în vederea îndeplinirii unor acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu şi care vizau desfăşurarea propriu-zisă a procedurii de achiziţie publică şi desemnarea câştigătoare a firmei denunţătorului", arată DNA.