Încă o conferinţă de presă, încă un set de nereguli reclamate, ce privesc încă o maşină din flota Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Brăila. Luni, doctorul Florin Ştefan, directorul medical al unităţii, a organizat încă o conferinţă de presă, în cadrul căreia a adus la cunoştinţa opiniei publice situaţia ambulanţei BR 98 SAJ. Constatând că, deşi abia trecuse printr-o revizie tehnică, luminile în bordul maşinii nu se stingeau niciodată, dr Şefan a cerut un nou ITP (Inspecţia Tehnică Periodică), pe care l-a plătit din propriul buzunar. Rezultatul acestuia a fost însă mai mult decât se aştepta chiar dr Ştefan.
"Eu am solicitat să se realizeze din nou ITP-ul. Pe data de 3 martie, ambulanţa BR 98 SAJ figura a fi în stare de funcţionare. Pentru data de 4 martie am cerut un nou ITP şi s-au constatat mai multe defecţiuni. Maşina asta avea ITP valabil până la 19.12.2016.
Şi, clar, nu de acum este defectă, dar, dacă unde repari faci şi ITP-ul şi ai aranjat cu cei de acolo, se face şi ITP-ul ca să poţi să îi dai drumu maşinii pe traseu ... şi aia abia merge", a explicat, revoltat, dr. Ştefan.
În referatul transmis către managerul general al SAJ Brăila, pus la dispoziţia presei în timpul conferinţei, acesta a adus la cunoştinţă faptul că a programat ambulanţa BR 98 SAJ, în data de 4 martie, pentru efectuarea unui ITP. S-a luat această decizie, a informat dr. Ştefan, întrucât becurile în bordul ambulanţei stăteau tot timpul aprinse, frâna de mână nu ţinea şi mai erau şi alte defecţiuni semnalate de ambulanţierii care au lucrat pe această maşină. În referat, dr. Ştefan a ţinut să menţioneze că plata acestui ITP se face de către el.
În urma efectuării ITP-ului, dr Ştefan a transmis rezultatul către managerul SAJ, arătând faptul că, din certificatul de înmatriculare al ambulanţei verificate rezultă retragerea ITP-ului pentru această autosanitară. "Menţionez că această ambulanţă figura ca funcţională, inclusiv astăzi (n.r. - 4 martie) emiţându-se foaie de parcurs, deşi se ştia de foarte mult timp că aceasta prezintă defecţiuni pentru care nu au fost luate măsuri (a se vedea şi jurnalul de bord al autosanitarei). Întrucât nu a apucat să facă nicio solicitare până la plecarea la ITP, ambulanţierul Ruşinoiu Stan nu a întocmit altă foaie de parcurs, ci a modificat pe foaia iniţială, din BR 98 SAJ în BR 61 SAJ. Vă reamintesc că toate atenţionările mele privind punerea în pericol a vieţii personalului care lucrează pe aceste ambulanţe, la care se adaugă viaţa pacienţilor şi a participanţilor la trafic, sunt confirmate, după cum vedeţi, de instituţii abilitate în acest sens. Pentru aceste motive cer demisia/demiterea directorului tehnic - ing. Perianu Viorel", sunt precizările făcute de dr. Ştefan în actul remis managerului SAJ.
În cadrul conferinţei, directorul medical al SAJ a ţinut să precizeze şi că, astfel, încă o dată se adevereşte faptul că maşinile sunt date ca funcţionale, dar, în realitate, nu corespund normelor tehnice. Şi BR 98 SAJ nu este singura în această situaţie.
Lista cu defecţiuni
Medicul ne-a pus la dispoziţie şi fotografii făcute la ambulanţa în cauză în urmă cu o lună, când s-a autosesizat din cauza faptului că luminile în bord erau tot timpul aprinse.
În raportul de inspecţie tehnică al BR 98 SAJ (Mercedes Benz), refăcut la cererea şi pe cheltuiala dr Ştefan, se enumeră şi defecte constatate: ineficienţă frână staţionare, joc bielete stânga/dreapta, poziţie dreapta faţă nu funcţionează, semnalizare dreapta nu funcţionează. De asemenea, se mai arată faptul că sunt activate mai multe indicatoare, printre care este menţionat "indicator funcţionare defectuoasă motor" şi "indicator alte defecţiuni activat".
Alarma vizavi de starea critică a parcului de maşini de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Brăila şi modul în care se fac reparaţiile a fost dată de directorul medical, dr. Florin Ştefan, încă din luna septembrie 2015. Imediat după repunerea sa pe postul de conducere la SAJ Brăila, dr. Ştefan a ridicat mai multe semne de întrebare pe acest subiect. A atras atunci atenţia asupra faptului că la SAJ ambulanţele se reparau doar pe hârtie, lucru pe care l-a descoperit, încă din 2012, când a fost schimbat abuziv din funcţie.
Din momentul în care au apărut acuzaţiile vizavi de modul în care se repară ambulanţele, managerul SAJ, dr. Viorica Uscatu, a ţinut să transmită că nu se pune problema să se încalce legea.