Mergi la conţinutul principal

Doctoriţele de la Expertiza Medicală, sub control judiciar încă 2 luni

Cei trei medici cercetaţi în dosarul "Şpagă pentru pensia de boală" rămân încă două luni sub control judiciar. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au prelungit măsura controlului judiciar pentru Ana Boală, Rodica Ţone şi Cristinel Adreicuţ (şefa şi doctoriţele de la Serviciul de Expertiză Medicală Brăila). "Faţă de persoanele la care faceţi referire, procurorii anticorupţie au dispus prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând din data de 14.09.2015 până la data de 12.11.2015", a transmis Biroul de Relaţii Publice din cadrul DNA ca răspuns la solicitarea redactorilor "Obiectiv -Vocea Brăilei".
În iulie, Curtea de Apel (CA) Galaţi a admis contestaţia formulată de inculpatele acuzate de luare de mită şi au înlocuit arestul preventiv cu controlul judiciar. Măsura dispusă de instanţă a expirat pe 14 septembrie. Mai exact, după cum v-am informat, pe 17 iunie, Tribunalul Galaţi a dispus măsura arestului preventiv pentru 29 de zile în cazul medicilor Ana Boală şi Rodica Ţone. Totodată, instanţa a decis arestul la domiciliu, tot pe o perioadă de 29 de zile, pentru dr. Cristinel Andreicuţ. Ulterior, măsura arestului la domiciliu în cazul dr. Andreicuţ a fost înlocuită cu arestul preventiv. Inculpatele au formulat contestaţie, iar la CA Galaţi au obţinut câştig de cauză: au rămas sub control judiciar, însă cu anumite obligaţii, pe care dacă nu le respectă riscă să se întoarcă la arest.
Reamintim că descinderile cu mascaţi, care au dat peste cap activitatea Serviciului de Expertiză Medicală, au avut loc în ziua de 16 iunie, când procurorii DNA - Serviciul Teritorial Galaţi au efectuat percheziţii în 10 locaţii situate în municipiul Brăila. Percheziţiile au fost efectuate la Serviciul de Expertiză Medicală, aflat în subordinea Casei Judeţene de Pensii Brăila, dar şi acasă la doctoriţa Ana Boală, şeful Serviciului Expertiză, precum şi la ceilalţi medici şi asistente de la acest serviciu. Chiar în ziua când s-au efectuat descinderile la sediul Serviciului de Expertiză Medicală, inculpata Cristinel Andreicuţ ar fi primit peste 1.250 lei, de la opt pacienţi examinaţi. Şeful serviciului, dr. Ana Boală, ar fi primit, la rândul său, suma de 500 lei de la un pacient. Potrivit procurorilor, dr. Ţone ar fi primit şi ea mită de la pacienţi, în ziua descinderilor. "În perioada aprilie - iunie 2015, şefa Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, inculpata Boală Ana, medic specialist de medicina muncii, având ajutorul altor cadre medicale din subordine, dar şi al altor persoane, a acordat grade de handicap în schimbul unor sume de bani (între 50 şi 500 lei de pacient), persoanelor care nu se încadrează în diagnosticele necesare, astfel încât acestea să poată să obţina pensii de handicap", se arăta în comunicatul emis de DNA la data percheziţiilor.
Concret, în perioada 27 aprilie - 16 iunie 2015, inculpata Ana Boală a primit, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, de la 73 de pacienţi pe care i-a consultat în vederea evaluării capacităţii de muncă, diferite sume de bani (direct sau introduse printre înscrisurile aflate în dosarele medicale), produse alimentare şi nealimentare. În aceeaşi perioadă, inculpata Ţone Rodica a primit de la 72 de pacienţi pe care i-a consultat în vederea evaluării capacităţii de muncă, diferite sume de bani, produse alimentare şi nealimentare.
În urma percheziţiilor, procurorii DNA au găsit în locuinţele celor trei doctoriţe 5 milioane lei noi (50 miliarde lei vechi) şi jumătate de kilogram de aur, greu de justificat. "Hârtii ce conţineau diferite calcule" au fost ridicate, de asemenea, ca probe.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro