Cei trei medici arestaţi preventiv luna trecută, în dosarul "Şpagă pentru pensia de boală", rămân în continuare la arest. Ieri, Tribunalul Galaţi a admis propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Antricorupţie şi a prelungit arestarea preventivă a dr. Ana Boală, şeful Serviciului de Expertiză Medicală Brăila, dr. Rodica Ţone şi dr. Cristinel Andreicuţ. Doctoriţele acuzate că au luat şpagă pentru a-şi ajuta pacienţii să iasă la pensie de boală rămân la arest încă o lună de zile. Măsura va fi pusă în aplicare săptămâna viitoare, când expiră prima lună de arest. Decizia nu este definitivă, inculpatele având posibilitatea să conteste măsura prelungirii arestării la Curtea de Apel Galaţi.
"Admite propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi. În temeiul art. 236 Cod Procedură Penală dispune prelungirea măsurii arestării preventive faţă de inculpatele Boală Ana, Ţone Rodica şi Andreicuţ Cristinel pe o durată de 30 de zile, de la data de 16.07.2015 la data de 14.08.2015 inclusiv. Cheltuielile judiciare urmează a fi avute în vedere la soluţionarea definitivă a cauzei. Cu termen de contestaţie în termen de 48 h de la pronunţare", este soluţia pronunţată la data de 10 iulie, după cum se arată pe site-ul Tribunalului Galaţi.
La data de 17 iunie, în urma descinderilor efectuate cu o zi înainte de procurorii DNA la Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, Tribunalul Galaţi a dispus măsura arestului preventiv pentru 29 de zile în cazul medicilor Ana Boală şi Rodica Ţone. Totodată, instanţa a decis arestul la domiciliu, tot pe o perioadă de 29 de zile, pentru dr. Cristinel Andreicuţ. Toate cele trei inculpate au formulat contestaţie, la fel şi procurorii anticorupţie, care au cerut arestarea preventivă a celui de-al treilea medic. Instanţa a dat dreptate procurorilor DNA şi, la data de 23 iunie, şi cea de-a treia doctoriţă acuzată că a luat mită, dr. Andreicuţ, a ajuns în spatele gratiilor, fiind înlocuită măsura arestului la domiciliu.
Prinse cum luau mită chiar în ziua descinderilor
Descinderile cu mascaţi, care au dat peste cap activitatea Serviciului de Expertiză Medicală, au avut loc în ziua de 16 iunie. Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Galaţi au efectuat percheziţii în 10 locaţii situate în municipiul Brăila, din care una era sediul unei instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice. Percheziţiile au fost efectuate la Serviciul de Expertiză Medicală, aflat în subordinea Casei Judeţene de Pensii Brăila. Jandarmi mascaţi au poposit la sediul instituţiei, de unde au ridicat mai multe acte, dar şi pe medicii suspectaţi că ar fi primit mită. Percheziţii DNA s-au efectuat chiar acasă la doctoriţa Ana Boală, şeful Serviciului Expertiză, dar şi la ceilalţi medici şi asistente de la Expertiza Medicală. Chiar în ziua când s-au efectuat descinderile la sediul Serviciului de Expertiză Medicală, inculpata Cristinel Andreicuţ ar fi primit peste 1.200 lei, de la 8 pacienţi examinaţi. Şeful serviciului, dr. Ana Boală ar fi primit, la rândul său, suma de 500 lei de la un pacient. Potrivit procurorilor, dr. Ţone ar fi primit şi ea mită de la pacienţi, în ziua descinderilor. "În perioada aprilie - iunie 2015, şefa Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, inculpata Boală Ana, medic specialist de medicina muncii, având ajutorul altor cadre medicale din subordine, dar şi al altor persoane, a acordat grade de handicap în schimbul unor sume de bani (între 50 şi 500 lei de pacient), persoanelor care nu se încadrează în diagnosticele necesare, astfel încât acestea să poată să obţină pensii de handicap", se arăta în comunicatul emis de DNA.
Concret, în perioada 27 aprilie - 16 iunie 2015, inculpata Ana Boală a primit, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, de la 73 de pacienţi pe care i-a consultat în vederea evaluării capacităţii de muncă, diferite sume de bani (direct sau introduse printre înscrisurile aflate în dosarele medicale), produse alimentare şi nealimentare. Potrivit procurorilor, banii şi produsele au fost primite în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale de serviciu, respectiv pentru examinarea clinică şi pentru analizarea documentelor medicale ale pacienţilor, pentru a stabili gradul de invaliditate al acestora, astfel încât aceştia să beneficieze de pensie de invaliditate, ori pentru revizuire medicală sau pentru prelungirea concediului medical peste 180 de zile.
În aceeaşi perioadă şi în acelaşi scop, inculpata Ţone Rodica a primit de la 72 de pacienţi pe care i-a consultat în vederea evaluării capacităţii de muncă, diferite sume de bani, produse alimentare şi nealimentare. "La data de 16 iunie 2015, inculpata Andreicuţ Cristinel a primit suma totală de 1.250 lei, de la 8 pacienţi examinaţi în ziua menţionată (între 50 şi 200 lei de pacient), în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale de serviciu. La data de 16 iunie 2015, Boală Ana a primit suma de 500 lei de la un pacient, în scopul anterior menţionat, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante", au mai arătat procurorii anticorupţie. Medicii suspectaţi de luare de mită au fost reţinuţi şi apoi duşi în faţa instanţei, cu propunere de arestare.