Doar una din 20 de firme brăilene este cu adevărat profitabilă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Doar una din 20 de firme brăilene este cu adevărat profitabilă

• acest raport ne situează peste media naţională, care este undeva la 1/25 de companii • la nivel regional ne poziţionăm pe locul II, înaintea unor judeţe precum Constanţa sau Galaţi • o arată foarte clar un studiu al celor de la CreditInfo România • nu ne putem îmbăta însă cu apă rece, întrucât nivelul şi volumul afacerilor în judeţele din regiunea din care facem parte sunt net superioare celor înregistrate la noi  

 

Aproape 900 de firme din Brăila îndeplinesc criteriile de profitabilitate, adică au înregistrat profit, sunt pe piaţă de cel puţin doi ani, nu au datorii la bugetul de stat, au cifre de afaceri de peste 100.000 de lei şi istoric pozitiv de plată. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu realizat de CreditInfo România, lider în furnizarea produselor şi serviciilor de management al riscului comercial, a cărui echipă şi-a propus să stabilească ponderea firmelor cu adevărat profitabile în total companii înregistrate în fiecare judeţ. În cazul Brăilei, au îndeplinit criteriile de eligibilitate un număr de 886 de societăţi comerciale, reprezentând 5,07% din cele 17.489 de firme înregistrate în judeţul nostru. Ca idee, media naţională este de 4%.

„Aceste firme constituie motorul economiei româneşti, o economie care înregistrează în acest an cea mai rapidă creştere din Europa Centrală şi de Sud-Est. (...) Am folosit date din sursele publice şi oficiale precum Ministerul Finanţelor, Registrul Comerţului etc. Au fost verificate toate companiile din România, adică 1,4 milioane de entităţi. 4% din firmele din România, peste 60.000, reprezintă motorul economiei pentru că produc 92% din profitul României”, a declarat Aurimas Kacinskas, general manager CreditInfo.

Potrivit sursei citate, una din cinci firme profitabile din România se află în Bucureşti (14.164 firme - 20,24%), aici fiind înregistrate şi cele mai multe firme din România (266.635 firme). Urmează judeţele Cluj (4,019 firme - 5,74%), Timiş (3,307 firme - 4,73%), Braşov (2.675 de firme - 3,82%) şi Constanţa (2.576 de firme - 3,68%). De partea cealaltă se poziţionează judeţele Mehedinţi (336 de firme - 0,48%), Giurgiu (442 - 0,63%) şi Teleorman (505 - 0,72%) cu număr scăzut de companii profitabile. Clasamentul se schimbă dacă discutăm de raportul dintre firmele profitabile şi cele existente în fiecare judeţ.

Cele mai multe firme profitabile, raportat la numărul de firme înregistrate într-un judeţ, se află în judeţele Covasna (6,72% din firmele înregistrate aici sunt profitabile, adică 762 de firme), Mureş (6,44%, adică 2.129 firme), Harghita (6,31%, adică 1.302 firme) şi Sibiu (6.11%, adică 1.728 firme). În coada acestui clasament se află din nou judeţele Mehedinţi (2,33% - 336 firme) şi Teleorman (2,94% - 505 firme).

 

Cum stau lucrurile la nivel regional

Dacă mergem un pic în detaliu şi coborâm la nivel regional, vom observa că judeţul nostru are printre cele mai puţine firme profitabile, dar stă mult mai bine dacă departajarea judeţelor se face în funcţie de ponderea în total firme. Mai precis, pe primul loc ca număr de firme în regiunea de dezvoltare din care facem faţă se situează, în mod evident, Constanţa – 2.576 companii, urmat de Galaţi – 1.341 firme, Buzău – 1.208 firme, Brăila – 886 firme, Vrancea – 879 firme şi Tulcea – 665 firme.

Altfel stau lucrurile când ne raportăm la ponderea firmelor cu adevărat profitabile în total companii pe fiecare judeţ: pe primul loc este Buzăul – 5,25%, urmat de Brăila – 5,07%, Vrancea – 5,06%, Tulcea – 4,78% şi pe ultimul loc sunt Constanţa şi Galaţiul fiecare cu 4,7%. Concluzia evidentă care se desprinde din această situaţie statistică este aceea că Brăila merge pe principiul „puţin şi bun”. Totuşi nu doar numărul de companii este un criteriu relevant pentru economia unui judeţ, iar dacă luăm în calcul aici şi indicatori precum cifra de afaceri şi profitul net, este clar că lucrurile sunt date complet peste cap, Brăila fiind la „ani lumină” depărtare de judeţe precum Constanţa, Buzău şi Galaţi, unde volumul şi nivelul afacerilor este cu totul altul.

Revenind la studiul celor de la CreditInfo, realizatorii au prezentat şi lista completă a criteriilor care au fost luate în calcul pentru stabilirea celor mai profitabile companii: cifră de afaceri peste 100.000 lei, sunt pe profit, au vechime în piaţă de peste 2 ani, nu au datorii la bugetul de stat, au istoric pozitiv de plată, au credit scor cu risc mic sau normal, au lichidare curentă mai mare de 1.0 şi, în fine, au rentabilitatea capitalului mai mare de 20%.

Raportul citat mai evidenţiază faptul că industria manufacturieră (14,28 miliarde de lei), comerţul (12,63 miliarde de lei), instituţiile financiare (5,43 miliarde de lei), transporturile (4,47 miliarde de lei) şi construcţii/ imobiliare (4,39 miliarde de lei) sunt cele mai profitabile domenii de activitate din România.

Pentru Brăila, agricultura a fost şi rămâne ramura care dă tonul economiei locale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro