Doar sase banci au trimis BNR noile norme de creditare a populatiei pentru validare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Doar sase banci au trimis BNR noile norme de creditare a populatiei pentru validare

Un numar de sase banci din Romania au trimis pina marti Bancii Nationale a Romaniei (BNR), pentru validare, noile norme de creditare a populatiei, restul institutiilor de credit fiind in curs de elaborare a reglementarilor.
Cele sase institutii de credit sint Alpha Bank, ABN Amro Bank, BRD-Groupe Societe Generale, Casa de Economii si Consemnatiuni, Banca Transilvania si Volksbank.
Toate cele sase institutii de credit asteapta un raspuns de la BNR, termenul legal in care autoritatea de control trebuie sa raspunda de la primirea documentatiei complete fiind de 30 de zile.
La inceputul lunii martie, BNR a decis sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice.
Regulament privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice a intrat in vigoare la jumatatea lunii martie.
Institutiile de credit vor acorda imprumuturile pe baza reglementarilor proprii, care trebuie validate de catre Directia Supraveghere a BNR. Pina la validare, institutiile de credit vor opera potrivit reglementarilor in vigoare si vor aplica un nivel maxim de indatorare de 40% din totalul veniturilor.
Daca bancile avea norme interne care prevedeau un nivel de indatorare sub limita maxima de 40%, vor aplica in continuare gradul de indatorare utilizat, pina la aprobarea noilor norme de banca centrala.
Bancile vor fi obligate sa includa in normele de creditare a populatiei veniturile eligibile, precum si o serie de cheltuieli minime care vor fi eliminate din cistiguri pentru a calcula gradul de indatorare, nivelurile maxime de indatorare urmind sa fie diferentiate pe categorii de clientela.
Astfel, gradul de indatorare nu va mai fi calculat la totalul veniturilor familiale, ci la nivelul rezultat dupa scaderea anumitor cheltuieli.
Regulementul BNR precizeaza ca din venituri vor fi scazute cel putin cheltuielile de subzistenta si celelalte angajamente de plata, in afara creditului. Desi regulamentul nu mentioneaza angajamentele de plata, se intelege ca trebuie cuprinse cel putin suma facturilor lunare sau alte obligatii certe, periodice.
Nivelurile maxime admise pentru gradul total de indatorare vor fi mentionate diferentiat pe categoriile de clientela, iar bancile vor avea obligatia sa fundamenteze limitele stabilite.
Gradul total de indatorare se va determina ca pondere a angajamentelor totale de plata decurgind din credite sau alte finantari rambursabile in veniturile acceptate, din care s-au dedus cheltuielile.
Institutiile de credit vor include in norme veniturile considerate eligibile, diferentiat pe categorii de clientela. De asemenea, normele interne vor preciza coeficienti de ajustare in functie de gradul de certitudine si de caracterul de permanenta ale veniturilor.
Reglementarile trebuie sa precizeze categoriile de clienti eligibili pentru finantare si procedura de clasificare a clientelei tinta. Bancile vor defini categorii de risc de nerambursare, in functie de profilul de risc al fiecarei institutii de credit.
Mai mult, institutiile de credit vor dezvolta o metodologie de reconsiderare periodica a coeficientilor de ajustare a veniturilor admise pentru gradul de indatorare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro