Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Doar persoanele cu studii economice superioare pot conduce contabilitatea firmelor

Contabilitatea unei companii poate fi condusa si organizata de catre directorul economic, contabilul sef sau o persoana imputernicita numai daca aceste persoane au studii superioare economice.
Asa prevede noua Lege a contabilitatii aprobata de Executiv in ultima sa sedinta.
Contabilitatea poate sa fie organizata si condusa si pe baza de contracte de prestari servicii incheiate cu persoane autorizate, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
Legea contabilitatii, elaborata de Ministerul Finantelor, vizeaza o delimitare mai clara a raspunderii in privinta activitatii de contabilitate in cadrul unei firme. Astfel, directorul economic va avea responsabilitatea aplicarii reglementarilor contabile, in timp ce administratorul se va ocupa de organizarea activitatii de contabilitate. In cazul in care contabilitatea este condusa pe baza de contract de prestari de servicii, raspunderea pentru conducerea contabilitatii le revine acestora.

Situatiile financiare se depun tot la Finante

Situatiile financiare se vor depune in continuare la Finante, insa proiectul de lege coreleaza termenele de depunere a situatiilor financiare cu noile prevederi ale legii societatilor comerciale, potrivit careia aceste entitati vor depune situatiile numai la registrul comertului. Conform proiectului, societatile si companiile nationale, regiile autonome, institutele de cercetare-dezvoltare depun situatiile financiare la Finante, in termen de 150 zile, iar celelalte in 120 de zile.
Societatile comerciale vor depune, in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, la Ministerul Finantelor o raportare anuala, al carei continut se stabileste prin ordin al ministrului de resort.

Amenzi mai mari

Proiectul stabileste noi valori ale amenzilor. Astfel, nedepunerea situatiilor financiare anuale la Finante se sanctioneaza cu amenda de la 400 la 5.000 lei, iar nerespectarea reglementarilor cu privire la intocmirea si depunerea situatiilor financiare periodice sau raportarilor contabile se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 1.500 lei.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii