Doar câţiva dintre parlamentarii brăileni au decis, ieri, să dea curs provocării redactorului-şef al cotidianului "Obiectiv-Vocea Brăilei", Marian Coman, care le-a solicitat public să ia o poziţie fermă faţă de violenţele izbucnite în capitala Ucrainei. Dacă liberalul Vasile Varga a fost primul care a reacţionat şi a transmis un mesaj public pe această temă, joi exemplul i-a fost urmat de deputatul PDL Alexandru Nazare şi PSD-istul Cristian Rizea. Prezent la o întâlnire politică în Berlin, democrat liberalul ne-a contactat telefonic pentru a-şi manifesta îngrijorarea faţă de criza din Ucraina şi pentru a transmite poziţia PDL vizavi de acest subiect. Nazare a precizat că a avut o convorbire cu Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi i s-a transmis că Parlamentul României va avea, cel mai probabil săptămâna viitoare o poziţie oficială legată de incidentele de la Kiev. "Există o îngrijorare deosebită în toate cancelariile europene, inclusiv la Berlin, unde mă aflu, mai toţi omologii noştri au discutat şi de situaţia din Ucraina, unde se moare pentru libertate. Evident că şi noi condamnăm şi credem că şi Guvernul României în frunte cu Ponta trebuia să condamne din primul moment violenţele de la Kiev. Bineînţeles că Parlamentul trebuie să ia poziţie urgent. Eu am discutat cu preşedintele Parlamentului şi înţeleg că Parlamentul României va avea oficial o poziţie săptămâna viitoare. Se va anunţa exact care va fi aceasta. Cu siguranţă, Parlamentul va reacţiona, asta era doleanţa noastră. E absolută nevoie de o reacţie oficială şi formală a Parlamentului, nu doar de o declaraţie. Interesant este că la sediul CDU (Uniunea Creştin Democrată) din Berlin delegaţia noastră a ajuns în aceeaşi zi cu Vitali Klitschko şi întâlnirile au avut loc concomitent. Secretarul general al CDU s-a văzut şi cu Klitschko, şi cu noi şi de asta suntem la curent cu situaţia din Ucraina", a declarat parlamentarul.
Ulterior, acesta a postat şi un mesaj pe Facebook, în care atrage atenţia că în ciuda reacţiilor "comentatorilor de Stânga" care ar încerca să relativizeze rădăcinile conflictului, acesta a escaladat imediat după ce preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici "a trădat aşteptările majorităţii ucrainiene când în toamna lui 2013 a refuzat să semneze Acordul de Asociere cu UE". "Fără îndoială, preşedintele Ianukovici este principalul vinovat pentru escaladarea violenţelor pentru că deţinerea «monopolului violenţei legitime» nu înseamnă să girezi folosirea forţei extreme împotriva unei mişcări care îţi cere, în mod democratic, părăsirea puterii şi organizarea de alegeri anticipate libere. Ianukovici a avut multe şanse de a împiedica vărsarea de sânge în acest conflict, dar le-a ratat pe toate, preferând să-şi îndrepte ţara către un potenţial război civil decât să lase poporul să-şi decidă drumul prin noi alegeri libere. Ca om politic, dar şi ca cetăţean al unui stat care şi-a câştigat cu sânge libertatea şi drumul european, nu pot decât să deplâng şi să condamn comportamentul retrograd al acestui şef de stat", se arată în textul postat de Nazare pe site-ul de socializare.
Rizea: "Preşedintele Ianukovici nu cred că mai are în acest moment niciun fel de aliat"
Un telefon am primit şi din partea deputatului PSD Cristian Rizea, care s-a arătat extrem de afectat de faptul că autorităţile ucrainene au decis să folosească forţa împotriva manifestanţilor. Rizea a precizat că în urmă cu doi ani a avut ocazia să îl întâlnească pe Vitali Klitschko, unul din cei doi lideri ai manifestanţilor de la Kiev şi l-a catalogat pe acesta din urmă ca fiind "omul care va pune Ucraina pe un drum european!". "În primul rând, este inadmisibil că se foloseşte forţa de către autorităţile de la Kiev împotriva manifestanţilor. Manifestanţii nu îşi doresc, până la urmă, decât eradicarea practicilor vechi dintr-un stat autoritar cum este Ucraina în acest moment şi menţinerea pe drumul pro-european al acestei ţări, aşa cum s-a dorit de foarte mult timp. Din păcate, autorităţile de la Kiev, în frunte cu preşedintele Ianukovici, n-au dat curs acestor solicitări. Este o situaţie tensionată, care din păcate poate afecta în mod direct România şi mă refer la faptul că avem graniţă directă cu Ucraina, noi care suntem un stat al Uniunii Europene şi membru NATO, ceea ce nu este deloc de neglijat. Cred că cel mai important lucru în acest moment, pentru că am văzut apelurile făcute şi de preşedintele SUA Barack Obama, de lideri europeni ca Francois Hollande, Angela Merkel şi alţii - inclusiv premierul Victor Ponta a exprimat acest punct de vedere, ca şi preşedintele Traian Băsescu -, cred într-adevăr că e bine ca şi mass-media, atât cât poate, să facă un apel către autorităţile de la Kiev pentru a opri aceste manifestări în forţă ale actualei puteri contra celor care erau acolo, în piaţa respectivă şi manifestau paşnic", a declarat Rizea. Acesta a ţinut să precizeze în calitate de membru al Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor că singura soluţie, din punctul său de vedere, o reprezintă organizarea de alegeri anticipate. "Preşedintele Ianukovici nu cred că mai are în acest moment niciun fel de aliat, aşa cum poate spera domnia sa. Cred că Rusia acţionează foarte bine neamestecându-se în situaţia politică explozivă din Ucraina, care este în acest moment", a mai completat deputatul.
De precizat că şi parlamentarul PSD Marian Dragomir a făcut un scurt comentariu pe Facebook, în care a dorit să anunţe că se vor vedea primele reacţii oficiale cât de curând şi că deja Victor Ponta şi-a exprimat opinia faţă de situaţia dramatică din Ucraina.