Mergi la conţinutul principal

Doar până pe 15 martie puteţi dona 2% din impozitul pe venit

• mai nou, începând de anul acesta, puteţi direcţiona şi cota de 3,5% din impozitul anual pe venituri furnizorilor de servicii sociale acreditaţi cu cel puţin un serviciu social licenţiat

 

Începutul anului aduce schimbări semnificative pentru ONG-urile din domeniul serviciilor sociale: cota din impozitul pe venit de care pot beneficia, prin redirecţionare, creşte de la 2% la 3,5%, însă termenul până la care pot fi depuse formularele se scurtează din 25 mai până în 15 martie.

Acest lucru înseamnă că acei contribuabili care au obţinut în 2018 venituri impozabile (din salarii, pensii sau activitati independente) au mai puţin de două luni la dispoziţie să completeze formularul şi să-l depună.

Aşadar, anul acesta, doar până pe 15 martie se poate depune Formularul 230 pentru direcţionarea a 2% din impozitul anual pe salarii şi pensii unor ONG-uri, asta deşi anul trecut termenul a fost 25 mai. Potrivit ANAF, cererea privind destinaţia sumei reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii se predă până la data de 15 martie de către persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor şi/sau venituri din pensii din România, în următoarele situaţii, după caz: dispun asupra destinaţiei sumei reprezentând 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor şi/sau veniturile din pensii, pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii şi a unităţilor de cult; dispun asupra destinaţiei sumei reprezentând 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor şi/sau veniturile din pensii, pentru acordarea de burse private, conform legii.

Ca element de noutate, anul acesta cetăţenii pot dona 3,5% din impozitul anual pe venit. “Persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor şi/sau venituri din pensii în România pot redirecţiona cota de 3,5% din impozitul anual pe venituri din salarii şi asimilate salariilor şi/sau venituri din pensii pentru susţinerea entităţilor nonprofit şi a unităţilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditaţi cu cel puţin un serviciu social licenţiat”, precizează reprezentanţii fiscului brăilean.

Formularul 230 poate fi depus şi de către persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi/sau pensii din străinătate, impozabile în România, conform legii. Cererea se poate depune direct la registratura organului fiscal, prin poştă, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire, sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, potrivit legii.  

Persoanele care nu aleg destinaţia celor 2% sau 3,5% din impozitul pe venit trebuie să ştie că respectivii bani rămân la dispoziţia statului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro