Autorităţile sanitar veterinare brăilene le-au încurcat planurile celor de la organizaţie Vier Pfoten, care intenţionau să returneze în Deltă toţi cei 41 de cai găzduiţi temporar într-o fermă de la Urleasca, judeţul Brăila. După cum se ştie, aceşti cai au fost salvaţi de la moarte, în luna mai, când iubitorii de animale de la Vier Pfoten au interceptat, pe raza judeţului nostru, TIR-ul care îi transporta ilegal către un abator. Vier Pfoten şi-a asumat atunci responsabilitatea îngrijirii cabalinelor pe toată durata găzduirii lor în ferma de la Urleasca. Caii nu s-au putut întoarce imediat acasă deoarece printre ei s-au găsit exemplare cu anemie infecţioasă, o boală extrem de gravă. Cei infectaţi au fost eutantasiaţi, iar restul a trebuit să rămână pe poziţie timp de trei luni, până la o nouă recoltare de probe, pentru confirmarea faptului că boala a fost eradicată. Noile probe au fost recoltate la începutul săptămânii trecute, iar rezultatele analizelor au arătat că nu mai există niciun exemplar purtător de anemie infecţioasă. Vier Pfoten a programat pentru duminică, 28 august, revenirea în Deltă, însă acest lucru nu a fost posibil pentru toţi caii. Încă de vineri, 26 august, plecarea lor era pusă sub semnul întrebării, deoarece Direcţia Sanitar Veterinară Brăila solicita un set complet de documente pentru autorizarea transportului, punând şi condiţia ca TIR-ul folosit de Vier Pfoten să fie omologat pentru îmbarcarea cabalinelor. Între timp, problema TIR-ului s-a rezolvat, nu însă şi cea a documentaţiei. Autorităţile veterinare brăilene au interzis transportul a 19 cai, pe motiv că aceştia nu aveau microcip de identificare, deci nu se ştie cu exactitate cine este proprietarul lor. "Din punct de vedere legal, fără documentele de proprietate nu este permisă transportarea cailor în teritoriu", ne-a explicat Gicu Drăgan, directorul DSV Brăila. Astfel, doar 22 de cai au putut fi urcaţi în camionul adus special la Urleasca pentru operaţiunea de returnare a cabalinelor în locul lor de origine. Reprezentantul Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu ne-a spus, ieri, că restul cailor va mai rămâne la Urleasca doar câteva zile, perioadă în care problema cip-urilor de identitate va fi rezolvată.
Reamintim că aceşti cai au fost crescuţi în regim de semisălbăticie în pădurea Letea, din Delta Dunării, de ţăranii din satele învecinate. În luna mai, sătenii i-au prins, i-au urcat într-un camion şi i-au trimis spre un abator, sperând să obţină bani de pe urma lor. Maşina a fost interceptată, însă, pe teritoriul judeţului nostru, de reprezentaţii fundaţiei Vier Pfoten, care au sesizat autorităţile, reclamând faptul că transportul este ilegal. Caii au ajuns la Urleasca, la o fermă pusă la dispoziţie de către proprietarul acesteia, Marlena Terlemes,contra unei chirii lunare de 1.400 euro, iar cei de la Vier Pfoten şi-au asumat răspunderea pentru îngrijirea lor. Iniţial, au fost 54, însă câţiva au murit în timpul transportului, iar nouă au fost depistaţi cu anemie infecţiosă şi au fost eutanasiaţi.
Din mai şi până în prezent, şase voluntari şi un medic veterinar din cadrul Vier Pfoten au stat în permanenţă la Urleasca, pentru a avea grijă de aceşti cai. Multe alte persoane au venit, însă, să dea o mână de ajutor, chiar dacă au stat doar câteva zile sau numai pentru un sfârşit de săptămână. "Dacă e să facem un calcul, cred că au trecut pe aici peste 50 de iubitori de animale care au vrut să ne fie alături. Au muncit alături de noi şi au contribuit şi cu ajutoare băneşti, pentru furajele sau medicamentele necesare", ne-a spus Ovidiu Roşu, medicul Vier Pfoten.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.