* Ministrul Educației a revenit asupra propunerilor de a modifica structura anului școlar, la doar două zile după ce le anunțase * concret, vacanța de primăvară va fi de doar două săptămâni pentru elevii din clasele terminale care susțin examenele naționale, iar celelalte două săptămâni vor face ore online * Evaluarea Națională nu se va mai susține după Bacalaureat, adică examenele se vor desfășura conform calendarului stabilit inițial
Debusolare totală! Ministerul Educației a anunțat noi modificări a structurii anului școlar 2020-2021, asta după ce în urmă cu doar două zile propunea vacanță de primăvară de o lună și organizarea examenului de Evaluare Națională după Bacalaureat.
După reacțiile apărute în spațiul public vizavi de aceste schimbări, ieri, la sediul Ministerului Educației au avut loc consultări cu reprezentanții federațiilor sindicale, reprezentanți ai elevilor, studenților și părinților. În urma discuțiilor, luând în considerare toate propunerile formulate în contextul creșterii ratei de infectare cu virusul Sars-CoV-2, s-a decis că structura anului școlar nu va suferi niciun fel de modificare, însă vacanța de primăvară va începe în data de 2 aprilie și se va încheia în data de 4 mai. Excepție fac elevii din clasele terminale, adică a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, pentru care vacanța de primăvară rămâne la datele planificate și cunoscute, respectiv 2 aprilie - 11 aprilie pentru Sărbătorile Pascale Catolice și 30 aprilie - 9 mai pentru Sărbătorile Pascale Ortodoxe. În intervalul 12 aprilie – 29 aprilie, clasele terminale vor face ore online. Semestrul al II-lea va fi redus cu o săptămână pentru elevii care dau examene, adică școala se va încheia pe 18 iunie. Pentru restul claselor, adică grădinițe, clasa pregătitoare, clasele I-VII și IX-XI, semestrul al doilea se va finaliza în data de 25 iunie, așa cum a fost stabilit prin structura actuală a anului școlar. Pentru filiera tehnologică și învățământul profesional și tehnic, finalul semestrului al II-lea va rămâne la datele stabilite și cunoscute.
O altă noutate anunțată de Ministerul Educației este aceea că examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite, conform calendarelor deja aprobate și cunoscute: 22 - 25 iunie - Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a și 28 iunie - 1 iulie - probele scrise ale examenului de bacalaureat. Probele de competențe din cadrul examenului de bacalaureat vor fi echivalate conform unei proceduri elaborate de către Ministerul Educației.
”Subliniez importanța consultărilor cu partenerii de dialog social în contextul epidemiologic actual și apreciez implicarea responsabilă în fundamentarea deciziilor luate de autorități în interesul primordial al elevilor. Îndemn, în permanență, la prudență și la respectarea tuturor regulilor, mai ales acum, având în vedere agravarea situației epidemiologice!”, a transmis ministrul Sorin Cîmpeanu printr-un comunicat de presă.