Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Doar cu buletinul si in Cehia si Cipru

Cetatenii romani pot intra doar cu buletinul, din 1 ianuarie 2007, in toate tarile membre UE, mai putin in Suedia. Joi, in cadrul unei videoconferinte cu reprezentantii autoritatilor locale, ministrul Administratiei, Vasile Blaga, a anuntat ca si Cehia si Cipru vor permite accesul romanilor doar pe baza cartii de identitate.
Singura care nu a luat o decizie definitiva este Suedia, insa din partea acestui stat se asteapta in scurt timp un raspuns oficial.
Pe lista statelor care accepta intrarea cetatenilor romani pe teritoriul lor pe baza cartii de identitate se va adauga si Bulgaria, care va deveni membru al Uniunii Europene in acelasi timp cu Romania, incepind cu 1 ianuarie 2007.
Important de precizat este ca, de la inceputul anului viitor, nu se renunta total la pasapoarte. Fiecare cetatean roman care vrea sa intre in statele UE poate alege sa prezinte la granita fie pasaportul, fie buletinul, doar ca MAI recomanda romanilor sa aiba la ei si pasaportul in cursul deplasarilor in strainatate, pentru a preintimpina eventualele neplaceri in perioada necesara agentilor politiilor de frontiera din celelalte state membre, pentru a se familiariza cu documentele romanesti de identitate.

Romanii pot intra in UE si fara asigurare medicala

Romanii care vor sa calatoreasca in Uniunea Europeana dupa aderarea Romaniei, la 1 ianuarie 2007, nu mai sint nevoiti sa aiba asigurare medicala. Locul asigurarii va fi luat de Cardul European de Asigurat. Insa, acesta va fi emis numai la cerere, de casele de asigurari de sanatate, fiind valabil sase luni si nu poate fi folosit decit in tara de destinatie. De asemenea, cetatenii altor state vor beneficia de servicii de sanatate, in baza Cardului European de Asigurat.
Livrarea Cardului European de Asigurat va incepe dupa 1 ianuarie 2007, solicitantii urmind sa primeasca documentul acasa, in termen de sapte zile lucratoare de la data solicitarii, conform Mediafax.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii