Mergi la conţinutul principal

Doar 316 doze de vaccin antigripal pentru Brăila, dintr-un necesar de 20.000

• din dozele primite în prima tranşă, vor fi vaccinate grupele de risc, adică bolnavii cronici şi personalul medico-sanitar din anumite secţii şi de pe ambulanţă • următoarele două tranşe urmează să ajungă la Brăila începând cu a doua jumătate a lunii noiembrie • anual, aproape 20.000 de brăileni se vaccinează împotriva gripei

 

Vaccinul antigripal a ajuns, într-un final, şi la Direcţia de Sănătate Publică Brăila. Promblema e că de la Ministerul Sănătăţii s-au repartizat doar 316 doze de imunizare împotriva gripei de sezon, în prima tranşă. Anual, aproximativ 20.000 de brăileni se vaccinează în perioada rece a anului.

Potrivit DSP, de cele 316 doze vor beneficia doar anumite categorii de populaţie, care sunt expuse unor riscuri. Categoriile respective sunt reprezentate de pacienţii cu boli cronice spitalizaţi, în scopul prevenirii infecţiilor asociate asistenţei medicale datorate contactării infecţiei prin gripă, pacienţii cu afecţiuni cronice din spitalele şi secţiile de boli cronice, personalul medico-sanitar din secţiile ATI şi neonatologie şi personalul medico-sanitar care activează în serviciul de ambulanţă şi fac parte din echipaje de intervenţie de pe ambulanţe.

Următoarele două tranşe de vaccin antigripal vor fi livrate începând cu a doua jumătate a lunii noiembrie. Acestea vor fi destinate umătoarelor categorii: persoanele cu vârsta între 6 luni şi 64 ani cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm bronşic şi persoanele cu infecţie HIV, femeile gravide, personalul medico-sanitar şi auxiliar din spitale care, prin natura activităţii, vine în contact respirator cu pacienţii sau cu asistaţii, persoanele rezidente în instituţii de asistenţă socială, precum şi persoanele care acordă asistenţă medico-socială şi îngrijiri la domiciliu persoanelor cu risc crescut, dar şi pentru restul brăilenilor, potrivit DSP Brăila.

Vaccinarea este gratuită şi se va realiza prin intermediul medicilor de familie.

Directorul DSP, Gabriel Ciochină, ne-a declarat că este un susţinător al vaccinării, iar dozele din acest an conţin 4 tulpini. “Anual, aproximativ 20.000 de brăileni s-au vaccinat. Sunt persoane care nu au reţinere în a se vaccina. Eu chiar susţin vaccinarea şi, într-adevăr, este o metodă de prevenţie deosebit de eficientă pentru sănătatea publică. Mai mult decât atât, vaccinul de anul acesta are în componenţa sa 4 tulpini de virus gripal. Cea de-a patra tulpină nou introdusă este identificată în circulaţie. Nu în Brăila, dar există în circulaţie”, a punctat Ciochină.

De altfel, Ministerul Sănătăţii (MS) a dat startul campaniei de vaccinare antigripală, printr-un comunicat de presă remis miercuri. Potrivit informaţiilor din comunicat, în ţară au ajuns în total 19.000 de doze, în prima tranşă. “Ministerul Sănătăţii va achiziţiona peste 1 milion de doze de vaacin gripal sezonier, dublu faţă de anul trecut, astfel încât să asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc. Vaccinul corespunde tuturor recomandărilor biologice ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, precum şi cerinţelor Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. (…) De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special pentru gripă”, se mai menţionează în comunicatul MS.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro