În urma primelor rezultate afişate săptămâna trecută la examenul naţional de definitivare în învăţământ, 15 cadre didactice brăilene s-au declarat nemulţumite de note şi au depus contestaţii. Lucrările vor fi reevaluate în şase centre din ţară, iar rezultatele finale se vor afişa pe 18 august.
Reamintim că la acest examen au fost înscrişi 138 de candidaţi. Dintre aceştia, 31 s-au retras în timpul probei, 19 candidaţi au fost absenţi, iar un profesor a fost eliminat din proba scrisă, lucrarea lui fiind anulată. Din totalul de 87 de lucrări trimise la corectat, 60 au obţinut note mai mari sau egale cu 8. Alte 25 de lucrări au fost evaluate cu note între 5 şi 7,99 şi doar două lucrări au fost sub 5. La acest examen s-au luat şi două note de 10, lucrările aparţinând profesorilor Cristian Alin Ioan şi Mihai Rinder, care au dat proba la disciplina matematică, respectiv mecanică.
În funcţie de disciplină/specializare, cei mai mulţi dascăli au ales să susţină examenul pentru educatori - 17, învăţători - 16, matematică - 12 şi limba română - 8.
La Brăila, rata de promovabilitate (note mai mari sau egale cu 8) înainte de contestaţii este de 68,96%. La nivel naţional, procentul notelor peste 8 este de 66,25, superior cu 20 de procente celui de anul trecut (46,23%). Promovabilitatea cea mai bună au avut-o profesorii din judeţele Cluj - 77%, Iaşi - 76,8%, Braşov - 74,3%, Dolj - 74,2% şi Galaţi -72,2%. La polul opus se află judeţele Mehedinţi - 40,7% şi Satu Mare - 43,3%. În Capitală, 73,7% dintre candidaţi au obţinut note peste 8.
Profesorii se pot prezenta de maximum trei ori la examenul de definitivat, în cel mult 5 ani. Cei care pică definitivatul pot să fie angajaţi în învăţământ doar pe perioada determinată, ca profesori debutanţi. Au putut intra în examenul scris de definitivat profesorii care, la inspecţii, au avut media cel puţin 8 şi care au predat cel puţin 1 an.