Amintim că, până pe 15 iulie, doar 15.000 de brăileni încheiaseră asigurările obligatorii pentru locuinţe, cu mult sub numărul total de gospodării din Brăila, adică aproximativ 79.000 de gospodării. Potrivit datelor prezentate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), judeţele vecine Vrancea şi Buzău stăteau la data respectivă şi mai prost, în sensul că primul avea puţin peste 11.000 de poliţe încheiate, iar Buzăul aproape 12.000. La nivel naţional, PAID, compania care emite poliţele de asigurare obligatorie, încheiase aproximativ 575.000 de poliţe.
Potrivit Legii asigurării obligatorii a locuinţei 260/2008, prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B, iar riscurile pentru care se asigură titularul poliţei privesc cutremurele, inundaţiile şi alunecările de teren.
Tipul A este o construcţie cu structura de rezistenţă din beton armat, metal, lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Locuinţa de tip B este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic. Pentru locuinţele de tip A, asiguraţii trebuie să plătească, anual, echivalentul în lei a 20 de euro, iar pentru cele de tip B suma de 10 euro, sumele crescând în funcţie de asigurările suplimentare dorite de către clienţi. Startul programului de asigurare obligatorie a locuinţelor a fost dat oficial la data 14 iulie 2010.
Sancţiunile pentru cei care nu încheie aceste poliţe obligatorii pleacă de la 100 şi ajung până la 500 lei.