• asta a declarat prof. Viorel Botea, inspectorul şcolar general, în cadrul unei conferinţe de presă • pe lângă acestea, mai există 11 unităţi şcolare care au grupuri sanitare în exterior, însă au toate utilităţi
În judeţul Brăila doar şase unităţi de învăţământ au în prezent grupurile sanitare în curte, fără utilităţi. Este vorba despre Şcoala Gimnazială Ciocile - corp 2, Şcoala Primară Chichineţu, structură a Şcolii Ciocile, Şcoala Gimnazială Drogu, structură a Şcolii Galbenu, Şcoala Gimnazială Victoria, Şcoala primară Colţea şi grădiniţa cu program normal Colţea, structuri ale Şcolii din Roşiori. Anunţul a fost făcut de prof. Viorel Botea, inspectorul şcolar general, în cadrul unei conferinţe de presă organizate recent la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila.
Pe lângă acestea, alte 11 unităţi de învăţământ din municipiu şi judeţ au grupuri sanitare în exterior, însă dispun de utilităţi.
“Mă refer la Şcoala «Nikos Kazantzakis» din Brăila, Şcoala «Nedelcu Chercea» - două corpuri de clădire, Colegiul Economic “Ion Ghica” - un corp de clădire, şcolile din comunele Chiscani, Vişani, Frecăţei, Şcoala Primară Făurei-Sat, Şcoala Primară Horia, Şcoala Gimnazială Baldovineşti, Şuţeşti şi Ibrianu. Toate acestea şcoli au apă curentă şi fosă septică. Adică sunt cât de cât la un anumit standard. Celelalte şase unităţi şcolare deţin grupuri sanitare exterioare fără utilităţi. Situaţia aceasta este la data de 3 februarie 2020”, a declarat Botea.
Inspectorul şcolar general a adăugat că până la sfârşitul anului şcolar toate cele şase şcoli la care sunt probleme vor avea un grup sanitar adecvat.
Acestea sunt instituţiile în care găsim grupuri sanitare exterioare fără utilităţi. “Dorim ca până la sfârşitul acestui an şcolar să încheiem acest subiect şi tot ceea ce înseamnă grupuri sanitare fără utilităţi. Vor fi grupuri sanitare la nivel normal, nu spun european să nu facem nişte afirmaţii... Iar primarii de acolo ne dau tot sprijinul în realizarea acestor obiective pentru că sunt obiective comune. La restul şcolilor din municipiu şi judeţ totul este conform legii, au grupuri sanitare cu utilităţi. Am fost săptămâna trecută în control şi mi-am propus ca în următoarele două luni de zile să merg în tot judeţul şi municipiul Brăila”, a mai spus acesta.
În ceea ce priveşti şcolile care nu deţin în prezent autorizaţie sanitară de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila, Botea a spus că toţi au făcut demersuri şi fac demersuri pentru obţinerea avizului. Acesta nu a putut oferi o statistică exactă a şcolilor fără autorizaţie sanitară, însă va reveni cu o informare oficială într-o conferinţă de presă ulterioară.
Reamintim că la începutul acestui an şcolar, conform datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ale DSP Brăila din luna septembrie 2019, în Brăila existau 107 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, cu 156 de unităţi de învăţământ arondate, rezultând un total de 263 locaţi. Din acest total, exista autorizaţie sanitară de funcţionare doar pentru 158 locaţii, reprezentând 60,07%.