DNA vrea să-l vadă pe Vâlcov după gratii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

DNA vrea să-l vadă pe Vâlcov după gratii

Cazul Darius Vâlcov, până mai ieri ministru de finanţe, om cheie în orice guvern din lume, a intrat ieri într-o nouă fază. Totul s-a derulat cu mare viteză. În timp ce la guvern se discuta noul Cod Fiscal, opera ministrului de finaţe, Vâlcov se prezenta la DNA. Câteva ore mai târziu, şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, solicita sesizarea Senatului pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Darius Vâlcov. La scurt timp, Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) anunţa că procurorul general, Tiberiu Niţu, a transmis ministrului Justiţiei cererea în cauză.
Puţin mai târziu, premierul Victor Ponta anunţa, la rândul său, că a aprobat demisia lui Darius Vâlcov din postul de ministru al Finanţelor, având în vedere cererea DNA de arestare a acestuia, şi că va prezenta în cel mai scurt timp preşedintelui Klaus Iohannis o propunere pentru acest portofoliu. "Având în vedere noua cerere a DNA, am aprobat demisia dlui Vâlcov! Voi prezenta în cel mai scurt timp Preş. Iohannis o nouă propunere pt MFP", a scris Ponta pe Twitter. O demisie care a existat pe masa premierului de duminică, Ponta precizând, atunci, că acesta va rămâne ministru până la finalizarea noului Cod Fiscal.

Pe vremea când era primar

Potrivit DNA, în 2009, administratorul unei societăţi comerciale l-a contactat pe Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări. Astfel, în noiembrie 2008, a fost aprobat proiectul Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt, al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Oltul (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apă şi canalizare în aria de implementare a proiectului Extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Olt. Cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie, precizează DNA, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri, scrie agerpres.ro.

Înţelegere frauduloasă

Procurorii susţin că, în urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări. DNA menţionează că, în acest context, Darius Vâlcov l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu Minel Prina, la vremea respectivă, viceprimar Slatina, care, având cunoştinţă de înţelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienţei ilegale a banilor, ca diferenţele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens. Din materialul probator administrat în cauză, a rezultat că urmare a înţelegerii cu omul de afaceri, Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro