Procurorii DNA solicită confiscarea extinsă a averii primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, deoarece sumele de bani şi valoarea imobilelor deţinute de el şi partenera sa de viaţă depăşesc cu mult veniturile menţionate în declaraţiile de avere, relatează Agerpres.
În rechizitoriul trimis în instanţă, DNA arată că, urmare a investigaţiilor financiare efectuate cu privire la situaţia materială a inculpaţilor şi membrilor familiilor lor, în cazul lui Oprescu au rezultat indicii cu privire la incidenţa dispoziţiilor art. 112 (1) C.pen. referitoare la măsura confiscării extinse.
În consecinţă, DNA a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui apartament deţinut de Oprescu în sectorul 1 al Capitalei, cu o suprafaţă totală de 244 mp (din care patru camere şi dependinţe - 172,34 mp, 4,84 mp loggie; 48,78 mp terasă, loc de parcare la demisol 15,60 mp şi boxă demisol 2,63 mp), plus cota parte din teren - 101,64 mp, până la concurenţa valorii de 1.264.531 lei.
De asemenea, a fost pus sechestrul pe casa lui Oprescu din localitatea Ciolpani, cu o suprafaţă de 526 mp şi teren de 895 mp, până la concurenţa valorii de 115.252 lei.
Procurorii au pus sechestru şi pe un imobil din sectorul 1 al Capitalei, ce aparţine partenerei lui Oprescu, până la concurenţa valorii de 2.411.019 lei.
În plus, anchetatorii au indisponibilizat mai multe sume de bani găsite la percheziţiile efectuate în locuinţa primarului: 31.350 lei, 9.000 euro, 31.050 lei şi 40.000 lei, 500 euro.
„Pentru a se ajunge la această măsură s-a apreciat, în esenţă, că din extrasele de cont ale inculpatului rezultă alimentarea conturilor cu sume în numerar al căror cuantum depăşeşte cu mult veniturile licite menţionate în declaraţiile de avere şi cele declarate organelor fiscale. O parte din sumele depuse în anul 2012 în contul său de campanie electorală nu provine de la persoanele menţionate în acele documente. Veniturile obţinute de tatăl său în ultimii 10 ani din viaţă erau insuficiente pentru a fi sursa unei mari părţi din sumele de bani găsite la percheziţia domiciliară (bancnotele fiind prea noi) şi a celor menţionate în declaraţia de avere", se arată în rechizitoriul procurorilor.
Procurorii au dubii şi în legătură cu declaraţia partenerei lui Oprescu, care a susţinut că a primit sume de bani cu titlul de împrumut (în jur de 200-400.000 de euro) de la diverse persoane şi nu de la primar. De asemenea, anchetatorii susţin că partenera lui Oprescu şi-a cumpărat imobilul în care locuieşte în mod netransparent, motiv pentru care a fost pus sechestru şi pe locuinţa ei.
Sorin Oprescu a fost trimis în judecată vineri de DNA, pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.