DNA a avut încă o zi plină | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

DNA a avut încă o zi plină

În ziua în care, ieri, premierul Dacian Cioloş a condus prima şedinţă a noului guvern, iar ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, declara că investiţiile americane depind de rezultatele luptei împotriva corupţiei, DNA a revenit în forţă.
Astfel, senatorul Dan Şova a fost adus cu mandat pentru audieri într-un nou dosar de corupţie. Tot la DNA, dar filiala Timişoara, a ajuns şi primarul municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu, suspectat că ar fi pretins şi primit mită în legătură cu atribuirea şi derularea unui contract de lucrări publice încheiat de autoritatea locală şi o firmă SC Elis Pavaje SRL Alba. Edilul, susţin sursele, ar fi pretins un procent de aproximativ 10% din valoarea plăţilor efectuate de Primărie către această societate.

Mită contra achitare

În acelaşi timp, procurorii DNA au efectuat percheziţii la Tribunalul Bucureşti, fiind vizat de anchetă un judecător pentru mită în schimbul unei soluţii de achitare. Surse judiciare citate de agerpres.ro ar fi vorba despre judecătoarea Geanina Terceanu, suspectată că ar fi luat mită pentru a da o soluţie de achitare. Sursele susţin că suspiciunile au legătură cu soluţia de achitare dată în dosarul transferurilor din fotbal.
Pe de altă parte, DNA a dispus controlul judiciar pe cauţiune (2 milioane lei) pentru 60 de zile faţă de Radu Budeanu, patronul publicaţiei Cancan, acuzat de trafic de influenţă, în formă continuată, şi spălare de bani, după ce a intermediat primirea de mită de către Elena Udrea de la Bogdan Buzăianu.
DNA susţine că, în vara anului 2010, Udrea în calitate de ministru al MDRT şi de persoană cu funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, având influenţă asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri (Bogdan Buzăianu - n.r.), prin intermediul lui Radu Budeanu, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare - cumpărare de energie electrică.

Intemediarul lui Udrea

„În acelaşi context, la sfârşitul anului 2011, inculpatul Budeanu a primit de la acelaşi om de afaceri o parte din suma de bani pretinsă de inculpată. La începutul anului 2012, în scopul menţionat, Budeanu i-a remis inculpatei Udrea 3,8 milioane USD primită de la omul de afaceri şi i-a înlesnit preluarea unei creanţe de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deţinea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acţiunile la o societate comercială cu activitate în mass-media", afirmă procurorii.
Potrivit DNA, pentru a ascunde adevăratul beneficiar al creanţei de 900.000 de euro şi implicit adevăratul proprietar al firmei respective cu activitate în mass-media, Radu Budeanu i-a facilitat Elenei Udrea încheierea unui contract de novaţie cu schimbare de creditor, între firma omului de afaceri şi o altă societate recomandată de aceasta.

Un teren de 80.000 mp, cauţiune pentru Elena Udrea

Pe de altă parte, procurorii DNA au admis cererea Elenei Udrea de instituire a unei garanţii asupra a două terenuri, cu suprafaţă totală de 80.000 metri pătraţi, şi construcţii din staţiunea Băile Boghiş, în contul cauţiunii de 5 milioane lei, instituite în dosarul în care este acuzată că a primit mită de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu.
„La data de 13 noiembrie 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au admis cererea inculpatei Udrea Elena Gabriela de instituire a unei garanţii reale imobiliare asupra imobilelor SC Băi Boghiş SRL (două terenuri având suprafeţe de 67.258 mp, respectiv de 15.917 mp şi construcţiile aferente) pentru constituirea cauţiunii de 5.000.000 lei, stabilită prin ordonanţa din data de 30.10.2015 şi au dispus luarea măsurii asiguratorii constând în indisponibilizarea bunurilor imobile ale SC Băi Boghiş SRL, bunuri în valoare de 5.000.000 lei", se arată într-un comunicat al DNA.

Abuz în serviciu, luare de mită

În acest dosar, procurorii o acuză pe Udrea de luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia ori încheierea de tranzacţii financiare utilizând informaţiile în virtutea funcţiei, spălare de bani în formă continuată, fals în declaraţii de avere în formă continuată (cu referire la declaraţiile de avere din perioada 2009 - 2012).

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro