Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat ieri cererea DNA în cazul deputatului UDMR Marko Attila Gabor de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive, într-un nou dosar penal. Subiectul va fi dezbătut în plenul camerei miercuri. "Nu am reuşit să luăm legătura cu domnul deputat, au venit în schimb reprezentanţii domniei sale, două doamne avocat, le-am întrebat dacă au luat legătura cu el şi ne-au spus că dânsul se află în Ungaria, comunică cu Parchetul prin avocaţi şi cu avocaţii comunică prin email. Are un mesaj, că nu se sustrage reţinerii sau arestării pentru că vrea să-şi dovedească nevinovăţia, prin urmare cred că la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, atunci când se va face cererea DNA cu privire la arestare, va merge numai doamna avocat însoţită de asistentă şi va susţine cauza", a spus Ciprian Nica la finalul şedinţei Comisiei juridice, scrie agerpres.ro.
Merită precizat că un aviz favorabil al Camerei Deputaţilor există deja, din data de 3 decembrie. Deputatul Marko Attila este acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu în dosarul despăgubirilor pentru imobile supraevaluate cu circa 75 milioane de euro.
Se declară, cum altfel?, nevinovat
La sfârşitul săptămânii trecute, deputatul „fugar" cum i se spune, a afirmat că niciodată nu a folosit "procesul de restituire şi despăgubiri în scopuri personale" şi că nu a cerut şi nu a primit mită. "Eu m-am implicat în procesul de restituire şi despăgubiri din dorinţa sinceră de a ajuta oameni de a căror proprietate şi-a bătut joc regimul comunist. Intenţia mea a fost sinceră, militând întotdeauna ca acest proces să fie cât mai amplu, cât mai acoperitor şi să se încheie cât mai repede. Niciodată în toată cariera mea nu am folosit procesul de restituire şi despăgubiri în scopuri personale, nu am cerut şi nu am primit mită. Mai mult, văzând aceste cazuri pe care regret că nu am avut cum să le observ, condamn cu fermitate orice persoană care a văzut afaceri băneşti în dreptul legitim al unei persoane persecutate de comunism. Este o ruşine şi, într-adevăr, o infracţiune. Nu am avut şi nu am de-a face nimic cu aceştia", a spus Marko într-un răspuns pentru presă. În opinia lui, "s-a trezit condamnat" în cazul Colegiului Mikó din Sfântu Gheorghe, "deşi a fost limpede de la început că restituirea a fost absolut corectă, imobilul a fost al bisericii şi am aplicat corect legea".
"Picat ca fraierul"
"Mă trezesc apoi, după câteva zile, cu o cerere de arestare preventivă care a fost aprobată înainte să văd dosarul şi să mă conving că, de fapt, procurorii ştiau de la bun început că nu am fost la şedinţă şi, pur şi simplu, omit să trimită aceste documente la Parlament. Acum mă văd târât într-un caz similar, fără să am habar de şmecheriile altora. În asemenea condiţii consider că tot acest atac virulent nu poate distinge între cei care au folosit acest proces în scopuri personale şi cei care au lucrat cu bună credinţă pentru un scop nobil şi care au fost păcăliţi, induşi în eroare şi picaţi de-a fraierul într-un scandal. Cei care, într-adevăr, au comis asemenea fapte să răspundă. Cei care nu, să fie lăsaţi în pace. Nu este o rugăminte, ci un principiu de drept, într-un stat de drept. Sau poate greşesc eu şi România nu e stat de drept", a mai subliniat deputatul UDMR.