"Pe baza rapoartelor dumneavoastra, am luat decizia de a pune capat operatiunii menite sa forteze autoritatile georgiene (sa accepte) pacea", i-a spus Medvedev ministrului rus al Apararii, Anatoli Serdiukov, potrivit unui purtator de cuvint al Kremlinului.
O purtatoare de cuvint a Inaltului Reprezentant UE pentru Politica Externa, Javier Solana, a declarat ca Medvedev i-a confirmat acestuia ca a dispus incheierea operatiunilor militare.
"Medvedev i-a confirmat intr-o conversatie telefonica lui Solana ca a dispus incetarea operatiunilor militare. Convorbirea telefonica tocmai s-a incheiat", a declarat Cristina Gallach, purtatoarea de cuvint a lui Solana.
"Solana a salutat aceasta decizie. El a reamintit importanta pacii si stabilitatii in regiune si a evocat disponibilitatea UE de a contribui activ pentru gasirea unei solutii la aceasta criza", a spus ea.
Uniunea Europeana ceruse incetarea imediata a focului si a facut apel catre Rusia sa respecte integritatea teritoriala a Georgiei.
Medvedev a facut anuntul in timp ce presedintele francez Nicolas Sarkozy, care detine presedintia semestriala a UE, a sosit la Moscova in incercarea de a media conflictul ruso-georgian.
Ministrii europeni de Externe se vor intilni de urgenta miercuri, la Bruxelles, pentru a discuta pe tema acestei crize.
Tbilisi afirma ca Rusia continua sa bombardeze Georgia
Mai multe sate georgiene au fost bombardate in continuare marti, in pofida anuntului facut de Moscova privind incetarea operatiunilor militare, a afirmat presedintia georgiana, citata de AFP.
"Trei sate sint pe cale de a fi bombardate", a declarat purtatoarea de cuvint a presedintiei, Nato Parthaladze.
Este vorba despre satele Ruisi, Sakorsiko si Agara, unde o ambulanta a fost lovita, a precizat ea.
Anterior, presedintele rus Dmitri Medvedev anuntase la televiziunea nationala ca a "luat decizia" de a opri operatiunea rusa "care a urmarit sa constringa Georgia la pace".
Cel putin 100.000 de refugiati in urma conflictului dintre Rusia si Georgia
Cel putin 100.000 de persoane s-au refugiat pina in prezent din cauza conflictului dintre Rusia si Georgia, a anuntat marti Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) de la Geneva, relateaza AFP.
Potrivit datelor furnizate de guvernele georgian si rus, 30.000 de persoane au fugit din Osetia de Sud (circa 70.000 de locuitori) in Osetia de Nord, in timp ce alte peste 12.000 s-au refugiat chiar in interiorul regiunii autonome georgiene, a declarat UNHCR.
Citeva mii de persoane au fugit inspre sud, in Georgia, in timp ce aproximativ 56.000 de locuitori din Gori (Georgia), cel mai mare oras georgian din apropierea Osetiei de Sud, au parasit orasul, a declarat purtatorul de cuvint UNHCR, citind date furnizate de autoritatile georgiene.
Biroul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) "a lansat un nou apel la deschiderea a doua coridoare umanitare (in Osetia de Sud), unul spre nord si altul spre sud", pentru a permite civililor sa fuga din zonele de conflict si sa faca posibila trecerea echipelor umanitare.
"OCHA se declara extrem de ingrijorat de intensificare (conflictului, n.red.) si de violenta. Situatia se inrautateste in teren, determinind o miscare semnificativa a populatiei", a declarat purtatoarea de cuvint OCHA, Elisabeth Byrs.
"Din acest motiv, OCHA cere tuturor partilor implicate in conflict sa permita accesul fara restrictii al organizatiilor umanitare la populatie, la persoanele care au fost ranite, la cele care au nevoie de ajutor si sa permita personalului si ambulantelor sa se ocupe de bolnavi, de morti si de raniti", a adaugat purtatoarea de cuvint.