La fiecare final de sezon competiţional, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret îi premiază pe sportivii care au obţinut rezultate bune şi foarte bune.
"Gala sportului brăilean" a fost organizată de către DJST şi în acest an şi ca de obicei, conducătorii instituţiei au căutat să ocupe cât mai puţin timp cu declaraţiile lor, lăsând loc doar pentru adevăraţii actori, cei care meritau toate onorurile, sportivii.
"Îi felicit pe toţi cei care au dus faima oraşului nostru în ţară şi peste hotare, pe cei care au ajutat la realizarea unor astfel de performanţe şi la rândul nostru, sper ca şi în 2012 să le putem acorda acelaşi sprijin acestor minunaţi copii", a punctat Alin Badiu, directorul DJST în deschiderea festivităţii de la Restaurant Sport, acţiune la care, în afară de sportivi antrenori au mai participat Elena Preda, directorul Academiei Olimpice - Filiala Brăila, Cornel Săndulescu, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Oină, Aurel Dumitru Blănaru, directorul CSM, Nicuşor Hagiu şi consilierii DJST.
Primele premiate - atletele
Festivitatea propriu-zisă a fost oficiată de consilierul principal DJST, Mircea Cărbunaru, şi a început cu sporturile olimpice, mai precis cu atletismul.
Aici locurile 1-2, la egalitate de puncte, au fost acordate atletelor Anamaria Ioniţă de la CSM şi Elena Griţcă de la LPS, prima fiind campioană balcanică cu ştafeta 4X400 m şi medaliată cu bronz la balcaniadă la 4X100 m plat. Sportiva pregătită de profesoara Irina Roată este în acest an medaliată cu aur la 400 m garduri şi cu argint la 200 m plat, la seniori.
Elena Griţcă s-a clasat pe locul al treilea la World Children Games, la Ankara, primul mondial al copiilor şi putea să mai bifeze o medalie la acest concurs, la ştafetă, dacă nu s-ar fi accidentat. Eleva profesorului Nicu Roată este dublă vicecampioană naţională la 60 m plat, la juniori II şi la 60 m garduri la juniori III.
Locul al treilea la atletism i-a fost acordat aruncătoarei de suliţă Ramona Anghelaş de la CSM, sportivă medaliată cu argint în sezonul indoor şi cu bronz în cel în aer liber.
"Simt că pot să ajung la Olimpiada din 2012"
"Sunt bucuroasă pentru că este al treilea an în care primesc astfel de distincţii. La începutul anului am fost accidentată, dar rezultatele de la balcaniadă mi-au ridicat moralul şi am încheiat bine acest sezon competiţional", a fost prima reacţie a atletei.
Întrebată ce ar dori să-i aducă Moş Crăciun, Ioniţă a răspuns pe un ton categoric: "Ce-mi doresc de la Moş Crăciun ? Sănătate în primul rând, pentru că celelalte probleme se rezolvă de la sine. Am efectuat deja primul cantonament şi testele finale au fost foarte bune la toate probele la care voi concura anul viitor. Aştept mondialele din martie, competiţie pentru care îmi doresc să realizez baremul de participare la 400 m plat, însă cel mai important obiectiv al meu este Olimpiada. Simt că pot să ajung la această mare competiţie", a răspuns prompt Anamaria Ioniţă.
De curând, sportiva a terminat şi cursul de arbitri de fotbal, o activitate adiţională atletismului, în care de asemenea Ioniţă doreşte să facă performanţă.
"Deocamdată este bine, am terminat şcoala de arbitri organizată de AJF Brăila, aştept ca din martie să înceapă campionatul. Nu mi-e frică de acestă nouă activitate a mea, să stiţi că în orice domeniu sunt aduse critici celor de acolo, iar sportul nu face excepţii, sper să împletesc foarte bine cele două activităţi sportive, disciplina fiind în opinia mea atu-ul câştigător. Ca arbitru vreau să ajung în Liga Naţională", a mai adăugat Anamaria Ioniţă.
"La primul meu Campionat Mondial puteam lua aurul, dar am avut o ruptură musculară pe care am neglijat-o şi asta m-a costat, dar şi bronzul reprezintă o performanţă pentru mine la prima participare internaţională. Mă bucur că mă aflu printre cei mai buni sportivi din acest an, acum sunt refăcută complet şi sper ca sezonul care va urma să fie mult mai bun", a fost prima reacţie a Elenei Griţcă.
Boxul - sportul cu cea mai mare ascensiune în Brăila, în 2011
Sportivul numărul unu de la CSM a fost desemnat Marian Piţa, pugilistul care a câştigat tot ce se putea câştiga în campionatul intern la juniori, titlul naţional şi Cupa României, învingător la Concursul Naţional de toamnă, prima competiţie oficială a elevului lui George Perţea la categoria de vârstă tineret. Piţa s-a clasat pe locul al 5-lea la europenele de juniori şi pe al 8-lea la modiale, la aceeaşi categorie de vârstă.
Pe locul al doilea s-a clasat colegul lui de grupă, Marian Vişan, boxer care, de asemenea, a câştigat toate concursurile naţionale la juniori, iar pe al treilea Sabin Petrea, sportivul pregătit de Iordan Buterez având în palmares în 2011 două medalii de bronz la seniori.
"Visul meu este ca un boxer brăilean să ajungă la Olimpiadă"
"Am muncit foarte mult, dar nu singur ci şi cu ceilalţi antrenori de la club şi cu Gigi Moise de la Făurei, munca în echipă a dat rezultate. Sunt foarte bucuros de ceea ce am realizat, sper ca în curând să vină şi vremea noastră. Pentru 2012 ne dorim rezultate superioare, la europene şi mondiale şi sper ca visul meu, ca un boxer brăilean să ajungă la Olimpiadă să se împlinească, nu la anul, ci poate în 2016. De fapt, acesta a fost motivul pentru care am optat pentru activitatea de antrenor de box", a declarat antrenorul George Perţea.
"La europene, arbitrii m-au scos din lupta pentru medalii"
"Sezonul recent încheiat a fost unul foarte bun pe plan intern, însă fără rezultate notabile pe plan internaţional. De fapt, la europene ar fi trebuit să urc pe podium, însă am fost scos din lupta pentru medalii de arbitri. Am boxat cu un bulgar în meciul al doilea şi după 10 secunde era deja 2-0 pentru adversarul meu, iar ultima repriză s-a încheiat după un minut şi 50 de secunde. Cu toate că din această toamnă am trecut la tineret, la anul vreau o medalie internaţională, iar experienţa acumulată îmi va fi de mare ajutor", a precizat Marian Piţa.
Şi colegul de grupă al lui Piţa, Marian Vişan, visează la medaliile internaţionale.
"Am mers din curiozitate la sala de box şi după puţin timp am reuşit să cuceresc o medalie, iar după aceea am stat tot timpul foarte aproape de ring. Vreau să-mi păstrez titlul naţional cucerit în acest an dar sper să pot obţine şi o medalie internaţională", a fost replica lui Marian Vişan.
Tenismana Georgia Crăciun - campioană europeană
Şahul a fost bine reprezentat în acest an la nivel naţional, atât din punct de vedere al participării sportivilor în competiţii cât şi în plan organizatoric. Un capitol unde lider este clubul "Orizont 64", care a organizat 11 concursuri în 2011, 7 dintre ele fiind omologate la Federaţia Română de Şah.
La ciclism au fost premiaţi Ştefania Ion şi Alexandru Dumitru, de la secţia de duatlon-triatlon a CSM-ului, Gabriela Şerbănescu iar de la judo Cătălina Varvaruc.
Secţia de kaiac canoe i-a avut în prim plan pe Dragoş Postelnicu şi Gabriel Zaman, sportivi antrenaţi de Ionel Baciu şi Alexandru Stoian de la grupa antrenoarei Florentina Ion, iar de la lupte singurul premiat a fost Marian Udrea.
La tenis de câmp, cea mai valoroasă sportivă din acest an a fost Georgia Crăciun de la TC Venus, eleva antrenorului Gheorghe Goleanu trecându-şi în palmares o medalie de aur la europenele pe echipe.
A fost premiată echipa de handbal junioare II de la LPS, pregătită de profesorul Cristian Preda, care este vicecampioană naţională dar şi Gabriela Perianu, cel mai bun inter de la Campionatele Europene de handbal rezervate juniorilor.
Victor Ilie - românul cu cele mai multe maratoane, 126
"A fost un an foarte bun pentru mine, am participat la 17 maratoane, un triatlon şi 3 crosuri, astfel că am ajuns la cota 126 de maratoane şi nu vreau să mă opresc aici", a declarat Victor Ilie.
În acest an brăileanul este campion naţional de veterani la maraton, campion naţional de pistă, medaliat cu bronz la cursele de 5.000 şi 10 000 de metri, iar în urmă cu puţin timp s-a clasat pe locul al treilea la supermaratonul de la Cairo.
Înotul a fost punctul forte al LPS-ului în 2011
Sportiva anului la nataţie în Brăila a fost eleva antrenoarei emerite Gabriela Stoicescu Clinciu, Alina Graţiela Ene, care şi-a trecut în cont 5 medalii de aur la Balcaniada juniorilor, 15 titluri naţionale la juniori şi seniorilor, 5 medalii de argint şi 8 de bronz.
Ea a fost secondată de Alin Artimon, de la grupa profesorului Valeriu Stoicescu, înotător care are în palmares 2 medalii de aur, 3 de argint şi 3 de bronz, un loc doi şi un loc şapte la Premiile "Acropolis".
Pe poziţia a treia s-a clasat Octavian Ciocan, înotător pregătit de profesoara Laura Sachelarie. Ciocan are în palmares trei medalii de argint şi 2 de bronz la Campionatele Balcanice, 4 titluri de campion naţional şi 7 de vicecampion naţional.
"Vreau ca Brăila să redevină numărul unu în nataţia românească"
"Eu le doresc sănătate tuturor celor pe care eu îi cunosc, indiferent de faptul că-mi sunt prieteni sau mai puţin prieteni, gânduri de bine şi în domeniul pe care eu îl practic cu atâta drag şi cu atâta pasiune, rezultate bune, participări ale înotătorilor noştri la europene. Eu sufăr de patriotism local şi aşa de mult vreau să se spună iar că Brăila este numărul unu în nataţie!", a punctat Gabriela Stoicescu Clinciu.
Anul 2011 a fost unul foarte bun
"Momentul meu de referinţă în 2011 a fost Balcaniada, unde am obţinut 5 medalii de aur şi timpi foarte buni. Anul acesta am participat la Campionatul European din Serbia şi sper să-mi fac baremurile şi pentru 2012", a precizat Alina Graţiela Ene.
Visul celei mai bune înotătoare junioare din România este acela de a atinge performaţele altei sportive lansate în marea performanţă la Brăila, Camelia Potec.
"Camelia Potec este cel mai bun exemplu pentru mine şi o să caut să o urmez cât pot. Înotul pentru mine este lucrul cel mai important, iar visul meu este să ajung la Olimpiadă. Dar mai întâi vreau să cuceresc o medalie la europenele din 2012", a mai adăugat sportiva.
Dirt track-ul - cel mai spectaculos sport neolimpic
Prin implicarea prim-vicepreşedintelui FRM, Niţă Nicu, cel care asigură motociclete de ultimă generaţie şi echipament sportiv alergătorilor de la CSM, dirt track-ul a fost din nou în prim planul acţiunilor sportive organizate în 2011 în Brăila.
La această secţine locul întâi i-a revenit multiplului campion naţional Alexandru Toma, iar al doilea vicecampionului naţional Fănică Popa.
La sporturile neolimpice premii au fost acordate culturiştilor Cristian Grigore de la Atlas, sportiv medaliat cu argint la naţionalele juniorilor şi lui Marius Murgu de la Ianca
De la go a fost premiat Theodor Toma de la CS Atari, de la karate tradiţional, Alin Muşat, sportiv pregătit la CS Marţial Budo de sensei Floricica Pricob, precum şi Catrinel Iacob.
De la karate modern, premii au primit Georgian Plopeanu de la CS Ippon, Bogdan Botea de la CS Bukyo, iar de la oină echipa de juniori II, CS Victoria Surdila Greci.
Premii şi pentru medaliaţii ONSS
La Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar s-au remarcat în acest an Dragoş Marţian, care sub îndrumarea profesoarei Elena Preda de la CN "Ghe. M. Murgoci", a obţinut medalia de argint la campionatul de şah şi echipa de handbal gimnaziu de la LPS pregătită de profesorul Viorel Alexandru.
La secţiunea antrenori au fost premiaţi George Perţea, Gabriela Stoicescu Clinciu, Irina Roată, Nicu Roată.
Locul întâi la secţiunea cluburi sportive i-a revenit Liceului cu Program Sportiv, pe poziţia a doua s-a situat Clubul Sportiv Municipal, iar cea de-a treia i-a revenit CS "Victoria" Surdila Greci.