Mergi la conţinutul principal

Distrugătorul de la Casa Avocaţilor

recidivistul Marcel Mustafa, 36 de ani, a fost trimis în judecată pentru patru infracţiuni de distrugere • diagnosticat cu retard mintal, cu tulburări grave de comportament de tip exploziv, Mustafa a provocat distrugeri unei firme de pe Bulevardul Alexandru Ioan Cuza, a distrus uşa de acces în Casa Avocaţilor şi a provocat pagube Agenţiei Loto de pe strada Chişinău • procurorii solicită instanţei de judecată obligarea inculpatului la tratament medical până la însănătoşire

 

Adevărat pericol public, recidivistul brăilean Marcel Mustafa, de 36 de ani, individ diagnosticat cu afecţiuni psihice, a fost anchetat şi trimis în judecată pentru sâvârşirea a patru infracţiuni de distrugere, în perioada septembrie 2015 – mai 2016. Potrivit raportului întocmit de comisia de expertiză medico-legală psihiatrică din cadrul Serviciului de Medicină Legală Brăila (SML) „distrugătorul” Mustafa Marcel „prezintă retard mintal uşor cu tulburări grave de comportament de tip exploziv”. Procurorul de caz propune luarea faţă de inculpatul Mustafa Marcel „a măsurii de siguranţă cu caracter medical, până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol”, pentru a preîntâmpina sâvârşirea altor fapte penale.

 

Medicul legist: „Marcel Mustafa are discernământul scăzut”

Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, în ziua de 15 septembrie 2015, ora 16:30, recidivistul Marcel Mustafa a pătruns în sala de jocuri aparţinând I.I. Dumitru Ionel, situată pe Bulevardul Al. I. Cuza, pe care o frecventa periodic. În timp ce se juca la unul din aparatele de joc, văzând că pierde bani, Mustafa şi-a descărcat nervii pe dispozitivul electronic. A scos pur şi simplu o piatră din sacoşa pe care o avea la el şi a trântit-o cu putere în ecranul aparatului electronic de jocuri de tip VLT Geminator, distrugându-l.

Angajata unităţii, V.M., a sesizat Poliţia prin apel la 112, informându-l totodată şi pe administratorul I.I. despre incident. Poliţiştii au efectuat apoi cercetări la faţa locului, identificând inclusiv piatra folosită de „distrugătorul” Mustafa.

În ziua de 16 noiembrie 2016, Marcel Mustafa a păstruns în incinta imobilului de pe Calea Călăraşilor nr. 40 A, unde funcţionează Biroul Notarial „Varga şi Asociaţii” şi a urcat la etajul II, unde-şi au sediul profesional mai mulţi avocaţi, solicitând lămuriri cu privire la o cerere pe care, deunăzi, un avocat i-o formulase într-un dosar penal în care era cercetat. Procurorul de caz precizează:

„I s-a solicitat să revină a doua zi, de dimineaţă, întrucât la respectiva oră nu se puteau depune înscrisuri la Judecătoria Brăila, aspect care l-a nemulţumit, proliferând injurii. La ieşirea din imobil, pentru a-şi descărca starea de nervozitate, a trântit de nu mai puţin de 10 ori uşa, provocând degradarea acesteia”.

Incidentul a fost surprins de camerele de supraveghere amplasate la intrarea în clădire. În imagini, la ora 15:11, apare inculpatul care, înainte de a părăsi imobilul, a trântit în mod repetat uşa de acces din termopan cu geam termoizolant, până în momentul în care a distrus sistemul de închidere, respectiv balamalele, amortizorul şi rama de aluminiu a uşii.

În după-amiaza zilei de 12 decembrie 2015, ora 17:34, „distrugătorul” a pătruns în Agenţia Loto 09001 situată la intersecţia străzilor Chişinău cu şoseaua Buzăului, ca să-şi încerce norocul la aparatele de joc. Văzând că pierde, Mustafa şi-a descărcat iarăşi nervii pe dispozitivele electronice. A scos o piatră din sacoşa pe care o avea cu el şi a lovit cu sete ecranele a două aparate de joc, distrugându-le, după care a fugit de la locul faptei.

Angajata agenţiei loto, speriată, a apăsat butonul de panică pentru a cere sprijinul echipei de pază şi protecţie, iar incidentul a fost suprins de camerele de supraveghere amplasate în incinta unităţii. Numai aici pagubele pricinuite se ridică la 1.220 lei.

Potrivit procurorului de caz, în după-amiaza zilei de 13 mai 2016, în jurul orei 12:00, Marcel Mustafa s-a prezentat din nou la sala de jocuri aparţinând I.I. Dumitru Ionel de pe B-dul Al. I. Cuza, chipurile, ca să-şi încerce norocul la aparatele electronice de joc. Cunoscându-i comportamentul violent, angajata unităţii i-a interzis accesul la aparate. Reacţia recidivistului nu s-a lăsat mult aşteptată. „Pe acest fond, inculpatul a decis să se răzbune pe uşa de acces în unitate, trăgând cu forţă de aceasta pentru a o disloca, reuşind să rupă una din balamale, respectiv pe cea de jos şi să o deterioreze pe cea mediană”, precizează acuzarea.

Pe parcursul urmăririi penale, anchetatorii au dispus expertizarea psihiatrică medico-legală a inculpatului Marcel Mustafa, comisia de expertiză concluzionând că acesta „prezintă retard mental uşor cu tulburări grave de comportament de tip exploziv şi că are discernământul scăzut în raport de faptele săvărşite”. Cazul se află în atenţia magistraţilor de la Judecătoria Brăila.

Recidivistul Marcel Mustafa a fost condamnat, în anul 2008, la o pedeapsă de 6 ani şi 6 luni de închisoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro