"Distrigaz Sud" considera ca este necesara o majorare a tarifelor la gazele naturale cu 22%, avind in vedere cotatia titeiului, care a condus la cresterea pretului gazelor din import de la 370 dolari/1.000 metri cubi - in primul trimestru - la 420 dolari/1.000 metri cubi in perioada aprilie-iunie 2008.
"La fel ca si in cazul petrolului, care inregistreaza recorduri istorice in ultima perioada, pretul en-gros al gazului s-a majorat, de asemenea, in ultimele luni in toata Europa. Din acest motiv, majoritatea companiilor europene importante din sectorul energetic au marit preturile cu 15-25% sau au anuntat intentia de a face acest lucru in viitorul apropiat", se arata intr-un comunicat al "Distrigaz Sud". In acelasi material se arata ca, in prezent, aproximativ 67% din gazul consumat la nivel national se achizitioneaza din productia interna, iar 33% din import. "Majorarea pretului barilului de petrol induce si modificarea celui practicat pentru gazul din import. Pretul pe care s-a bazat ANRE atunci cind s-a aprobat cresterea de la inceputul anului a fost, pentru gazul natural din import, de 370 dolari/1.000 metri cubi, valabil pentru primul trimestru. In trimestrul al doilea, din cauza cresterii cotatiilor petroliere, s-a ajuns la peste 420 dolari/1.000 metri cubi. La acestea se adauga si faptul ca in pretul final intra si alte elemente precum tarifele de transport si cel de inmagazinare, care, la rindul lor, au crescut in perioada anterioara", se precizeaza in comunicat.
"Distrigaz Sud" si "E.ON Gaz" sint cei mai mari distribuitori de gaze din Romania. De mentionat este ca "E.ON Gaz" a cerut ANRE sa opereze o majorare cu pina la 25% a tarifelor, initial cresterea solicitata fiind de 18-19%. Totodata, oficialii "E.ON Gaz" au anuntat ca in cazul in care ANRE nu va creste preturile finale cu 24% de la 1 iulie, compania va ataca in instanta Autoritatea de reglementare.
Cea mai recenta majorare a pretului gazelor a fost operata la 1 februarie, cind tarifele au urcat cu 8,5%.