Mergi la conţinutul principal

Distribuitorii de medicamente il dau in judecata pe ministrul Sanatatii

Distribuitorii de medicamente au initiat demersurile legale pentru a-l da in judecata pe ministrul Sanatatii, Eurgen Nicolaescu, pentru ca, spun ei, refuza sa isi indeplineasca obligatiile legale de actualizare a preturilor medicamentelor in conformitate cu evolutia cursului valutar.
Potrivit unui comunicat al Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIMR), dupa intilnirea de simbata dintre reprezentantii importatorilor si distribuitorilor si ministrul Sanatatii, acestia sint nemultumiti de propunerile ministerului, considerind ca sint "profund nerealiste" si nu rezolva in nici un fel situatia. Distribuitorii apreciaza ca propunerile legate de actualizarea partiala a preturilor doar pentru anumite categorii de medicamente de import implica o discriminare profunda intre diverse categorii de pacienti.
"Vom ajunge in situatia in care vom avea preturile inghetate, iar medicamentele vor lipsi cu desavirsire. In mod natural, nici un operator nu va mai fi interesat sa distribuie medicamente la care inregistreaza pierderi. Pe de o parte, ministrul a gasit fonduri pentru aplicarea unor masuri populiste, pe de alta parte refuza sa isi indeplineasca, de 18 luni, obligatiile legale de actualizare a preturilor in conformitate cu evoluatia cursului valutar", a declarat presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania, Viorel Vasile.
Reprezentantii distribuitorilor de medicamente sustin ca il vor da in judecata pe Eugen Nicolaescu, indiferent de negocierile de miercuri, cind au fost chemati pentru a alta intrevedere la Ministerul Sanatatii Publice. Viorel Vasile a declarat ca livrarile de medicamente vor fi sistate cel putin pina la intilnirea de miercuri.
Acesta s-a aratat nemultumit de faptul ca ministerul le-a propus ca doar pentru 200 de medicamente, incluse in programele nationale de sanatate, pretul sa fie recalculat la cursul valutar de 36,3 lei pentru un euro (cursul de vama) si nu pentru toate cele peste 4.000 de medicamente pe care le distribuie in spitale si farmacii.
"Nu stim de ce ministrul a facut aceasta propunere pentru o categorie limitata de pacienti. Nu putem livra pe cursul actual pe compensate si pe celelalte liste de gratuitati", a spus atunci Viorel Vasile, care a precizat ca distribuitorii nu vor incepe livrarile pina cind nu au un act oficial din partea ministerului. "Fara un act oficial nu putem facen nimic. Ar fi impotriva legii sa incepem sa livram de miine pe un prezumtiv 3,63 de lei pentru un euro", a spus Vasile.
Acesta a spus ca, pina in prezent, din cauza inghetarii preturilor au suferit pierderi zeci de milioane de euro.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, s-a declarat insa multumit de discutiile cu producatorii si distribuitorii, apreciind ca "din acest moment putem sa spunem ca vom avea in scurt timp o metodologie noua de calcul a pretului la medicamente".
"Am discutat pe doua planuri. Unul pe termen foarte scurt in ceea ce inseamna aprovizionarea cu medicamente, mai ales pentru programele nationale de sanatate, unde distribuitorii au anuntat ca sisteaza livrarile. I-am atentionat ca incalca legea si ca vor suporta consecintele si cred ca au inteles acest lucru", a explicat ministrul.
Demnitarul a stabilit cu producatorii sa gaseasca o alta formula pentru calcularea pretului de pornire al medicamentelor.
"Am convenit ca, in cadrul bugetului pe care il avem, sa facem o recalculare pentru cei care participa la formarea preturilor, adica producatori. Ei au acceptat sa gasim o alta formula de baza pentru pretul de pornire si sa putem sa crestem adaosul comercial la distributie, pentru ca distributia sa nu se mai afle in imposibilitatea de a mai suporta deprecierea cursului", a continuat acesta.
Ministrul le-a cerut distribuitorilor ca pina marti sa transmita declaratii autentificate privind preturile minime din tarile UE, acolo unde se desfac produse similare cu cele din Romania, pe baza carora sa faca analize.
"Vom face, pina saptamina viitoare, o analiza pe tot catalogul de medicamente, care include peste 4.000 de produse. Putem alege intre trei variante de calcul: pretul minim european, media preturilor din trei tari unde se afla pret minim european sau sa gasim o varianta intre cele doua", a spus acesta.
Nicolaescu a precizat ca preturile vor ramine inghetate pentru restul medicamentelor pina nu va vedea cum influenteaza bugetul modificarea lor. El a mai spus ca se poate relua in orice moment distributia de medicamente pentru programele nationale, si a anuntat ca va incepe controale si ii va sanctiona pe distribuitorii care nu se conformeaza. "Daca de luni incolo, daca distribuitorii nu vor indeplini acest lucru, atunci voi trimite echipe de control care vor dispune toate masurile permise de lege pina la ridicarea autorizatiei de punere pe piata", a spus Nicolaescu.
El a explicat ca din piata de medicamente, 52 la suta reprezinta piata interna, 48 la suta import, din care 25-30 la suta sint medicamentele din programele nationale, iar restul de 20 la suta ramin, momentan, la preturi actuale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu