• pentru cel de-al patrulea an consecutiv, sătenii şi-au serbat produsul tradiţional, înregistrat la OSIM: brânza de Gulianca • cu muzică şi dansuri populare, Gulianca a reuşit să fie centrul distracţiei pentru localităţile din zonă, în acest weekend
Puhoi de lume pe islazul de la marginea satului Gulianca, în cele două zile de weekend, cu ocazia Festivalului “Brânzei de Gulianca”, ajuns la cea de-a patra ediţie. Oamenii veniţi la serbarea câmpenească au lăsat problemele de zi cu zi acasă şi s-au distrat, întinzând hore în jurul scenei. Îndrăgiţi artişti ai muzicii populare au întreţinut atmosfera de sărbătoare. Pentru copii, au fost amenajate locuri de joacă, cu trambuline şi tobogane.
Sâmbătă, după piesa de teatru pentru copii susţinută de Teatrul “Fantezia” din Galaţi, a fost pus în scenă spectacolul “Datini, joc şi voie bună” de mai multe ansambluri folclorice din diferite zone ale ţării, fiecare aducând o bucăţică de tradiţie din judeţul din care provenea. După ora 17.00, pe scenă au urcat artişti de muzică populară, precum Silvia Zăgoreanu, Mihaela Avram, Mărioara şi Viorel Radu, dar şi Nicolae Datcu.
A doua zi, sătenii din Gulianca au luat-o de la capăt cu distracţia. Ce-i drept, cei mai mulţi dintre spectatori au aşteptat cu sufletul la gură sosirea îndrăgitei cântăreţe Irina loghin, însă atmosfera a fost întreţinută şi de ceilalţi artişti care au urmat-o pe doamna muzicii populare româneşti: Călin Brăteanu, Elena Sima şi Florin Boită, Nicu Mâţă. Doi dintre artiştii enumeraţi mai sus au cântat chiar din mijlocul mulţimii.
Când oboseau, spectatorii se retrăgeau la terasele special amplasate pentru festival, unde au servit din belşug mici şi bere. Iar cei curioşi, veniţi din alte localităţi, au cumpărat brânză de Gulianca de la cele două-trei tarabe amenajate de producătorii din sat.
Fostul consilier judeţean şi actualmente preşedintele Federaţiei Judeţene GAL Brăila, Cosmin Răzmeriţă, a ţinut să transmită un mesaj. “Felicitări fermierilor din comuna Salcia Tudor pentru perseverenţa de care au dat dovadă, reuşind să înregistreze primul brand al judeţului Brăila, brânza de Gulianca. Unul din scopurile Federaţiei Judeţene a Grupurilor de Acţiune Locală-Brăila este de a oferi consiliere privaţilor pentru a reuşi să înregistreze mărcile tradiţionale brăilene şi a le promova în scopul desfacerii în supermarketuri. Pentru a îndeplini astfel de standarde, accesarea Fondurilor Europene constituie o soluţie reală contribuind la dezvoltarea procesării în fermele acestora. Trebuie totodată îndrumaţi spre a se asocia în cooperative pentru creşterea producţiei şi diminuarea costurilor logistice”, au fost cuvintele lui Răzmeriţă.
Referitor la realizarea fermierilor din zona noastră, preşedintele CJ, Francisk Chiriac, prezent la sărbătoare, a ţinut să precizeze: “Pentru a duce la bun sfârşit procesul de marcă înregistrată şi produs tradiţional românesc, producătorii de brânză Gulianca trebuie să găsească soluţii de asociere, asociere pe care să o transmită, ulterior, ministerului Agriculturii. Doar aşa se încheie acest proces de înregistrare a brandului. În acest fel, brandul devine promotor al agroturismului în zona Brăilei, ceea ce ar fi extraordinar pentru judeţ. Noi susţinem producătorii autohtoni şi le acordăm tot sprijinul”.
Reamintim că, la sfârşitul anului 2017, a fost înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) marca “brânza de Gulianca”.