Dispută în CJ pe tema statuilor şi a sensului giratoriu din Barieră | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dispută în CJ pe tema statuilor şi a sensului giratoriu din Barieră

Membrii Consiliului Judeţean Brăila au aprobat, la finele săptămânii trecute, încheierea unui parteneriat cu Primăria Brăila pentru amplasarea celor şapte statui rezultate în urma Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală "Nicăpetre", ce a avut loc în intervalul 23 august - 13 septembrie. Mai exact, în cadrul şedinţei extraordinare, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean, Viorel Mortu, a explicat că a fost nevoie de urgentarea acestei proceduri astfel încât, până pe 15 decembrie, să fie încheiată comisia care va analiza şi va stabili valoarea lucrărilor artistice. După aceea, CLM ar trebui să stabilească locaţiile unde vor fi amplasate statuile şi să le pună pe poziţii. "Pentru ca lucrările realizate să intre în proprietatea publică a CJ Brăila este necesar să fie evaluate de experţi atestaţi de Ministerul Culturii. Consider că proiectul de hotărâre iniţiat prezintă o urgenţă deosebită datorită faptului că se impun măsuri de preluare grabnică a operelor de artă realizate, aflate încă în incinta Colegiului Tehnic «C.D. Neniţescu» Brăila, locaţia taberei de sculptură, unde nu există pază suplimentară pentru asigurarea integrităţii acestor opere", se arată în raportul proiectului de hotărâre realizat de consilierul independent Marian Căpăţînă. În completare, Viorel Mortu le-a mai transmis consilierilor judeţeni că: "Suntem acum cu această decizie în zona de finalizare. În decembrie, după ce comisia evaluează trebuie să dăm lucrările Primăriei, printr-un document pe care acum îl statuăm. Urmând ca Primăria - în timp util, astfel încât să fie cât mai repede puse în valoare -, să le aşeze în locurile pe care CLM le va hotărî. E treaba lor. Bine, poate e şi treaba noastră, ar trebui să nu fim chiar nepăsători în ce formă vor fi ele amplasate, mai ales că avem de-a face cu o serie de sculpturi care sunt o primă etapă din cinci. Aceste etape vizează istoria locului. Acum avem mitul iniţial al Brăilei - «pescarul», anul viitor va fi altă temă - «Chira Chiralina», tot o legendă a Brăilei. «Pasărea Phoenix», renaşterea Brăilei - de cinci - şase ori arsă, de atâtea ori renăscută din temelii".

Chiru, sătul de parteneriate cu Primăria şi de sensul giratoriu din Barieră

Proiectul privind încheierea unui nou parteneriat cu Primăria Brăila nu a trecut nesancţionat de unii dintre consilierii judeţeni. PNŢCD-istul Gheorghe Chiru a ţinut să îşi manifeste nemulţumirea în legătură cu un alt proiect de care nu este deloc mulţumit: sensul giratoriu din Barieră, de la benzinăria "Luk Oil", a cărui realizare încurcă foarte rău traficul. "Nu fac referire neapărat la sculptură sau la . La asocierile cu Primăria voiam să ajung. Acestea lasă de dorit. Aţi văzut ce asociere am făcut cu un pârlit de sens giratoriu care a dat peste cap întreg oraşul?! Dându-le lor (n.r. - consilierilor locali) posibilitatea de a lua hotărâri în locul nostru - inclusiv de a amplasa nişte statui -, nu e în regulă! Eu cred că trebuie să fim foarte atenţi, pentru că se pare că acolo sunt nişte oameni - nu în totalitate -, dar unii care într-adevăr au decizia, dar iau nişte hotărâri care frizează ... nu absurdul, deja e ceva incredibil! Repet, acel nenorocit de sens giratoriu la care noi ne-am asociat cumva, aduce numai deservicii. În barieră e un haos! Am ajuns să stăm la coadă la maşini tocmai la covoare?! Cei care vin din Radu Negru ajung până la covoare?! Aşa ceva?! E o tâmpenie pe care am anticipat-o cu toţii. Acum suntem martori la o chestie. Nu mai vorbesc de banii pe care îi consider irosiţi. Ce fac acolo, o insulă de ciment?! Eficienţa ei, credeţi-mă, e total în afara interesului nostru. Am rezerve vizavi de aceste asocieri cu Primăria şi cu primarul Simionescu, care nu m-a convins deloc", a afirmat supărat ţărănistul.
Şeful CJ Brăila a dat asigurări că va urmări îndeaproape modul în care se va derula în continuare amplasarea statuilor rezultate în urma taberei de sculptură. În cele din urmă, proiectul privind parteneriatul dintre CJ şi Primărie a fost aprobat în unanimitate.
Menţionăm că, sensul giratoriu din Barieră nu face parte dintre cele şase proiecte pentru care municipalitatea a obţinut cofinanţare din partea Consiliului Judeţean Brăila, fiind finanţat, de fapt, prin OUG nr 28/2013 - Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro