Vinzarea spatiilor cu destinatie de cabinete medicale, indiferent de forma lor de organizare a fost reglementata de OUG 11/2005, aprobata prin Legea 236/2006, act normativ asteptat cu nerabdare si de multa vreme de catre toti medicii, iar generatiile mai vechi chiar au avut sentimentul ca aceasta lege reprezinta o reparatie morala. Desi in lege erau prevazute termene clare si ferme de desfasurare a procesului de vinzare, acestea au fost cu mult depasite datorita ritmului extrem de lent in care autoritatile locale si-au organizat structurile desemnate prin lege sa parcurga pasii necesari pentru punerea ei in aplicare. Daca masuratorile spatiilor ar fi trebuit terminate in decembrie anul trecut, lucrarile s-au poticnit si, in baza unui act normativ, acum nu mai exista un termen pentru asa ceva. De aceea, multi medici apreciaza aceasta tergiversare ca pe un refuz al autoritatilor locale de a "pierde" spatiile din proprietatea privata a statului, mai ales ca preturile sint stabilite prin lege la un nivel accesibil, considerat probabil mult sub nivelul celor dorite de majoritatea primarilor. Dr. Liliana Chitanu, medic de familie la dispensarul din cartierul Chercea, ne-a declarat ca, in opinia medicilor, este de neinteles faptul ca autoritatile locale nu realizeaza ca resursele materiale de care dispun nu vor fi niciodata suficiente pentru aducerea la standardele cerute de legislatia in vigoare, nationala si europeana, a cladirilor in care functioneaza cabinetele medicale, intarind astfel aspectul de saracie si neglijare al sistemului sanitar. Pe de alta parte, medicii care lucreaza in aceste cabinete nu vor investi niciodata intr-o cladire care nu este a lor, mai ales ca modificarile legislative le pot aduce mari surprize. "Normal ar fi ca autoritatile locale sa favorizeze trecerea in proprietatea medicilor cladirile in care isi desfasoara activitatea, pentru ca acest lucru are un dublu impact: medicii, deveniti proprietari, vor investi si ca sa poata functiona in conditii onorabile, dar si ca sa creasca valoarea investitiei si, in aceste conditii, autoritatile locale scapa de povara ingrijirii acestor cladiri, pe care oricum nu au suficienti bani sa o faca". Potrivit sursei citate, pe banii investiti de noii proprietari, cresterea calitatii asistentei medicale se va rasfringe pozitiv si asupra decidentilor locali, din punct de vedere al implicarii in ingrijirea starii de sanatate a populatiei.
Dispensarul trebuie intretinut de medici
Despre situatia cabinetelor medicale din Chercea, viceprimarul Lucian Tilea ne-a spus ca este vorba despre un dispensar medical care a fost concesionat in 2005 cu termenul de valabilitate a concesionarii pina in 2018. "Concesionarea inseamna mult mai putini bani decit la inchiriere, dar deja fiecare dintre cei 4 medici care au contract de concesionare si-au depus dosarul pentru cumpararea cabinetelor la un pret supermodic, de 50 euro pe metrul patrat. In aceste conditii, obligatia pentru intretinerea acelui imobil este a celor care au concesionat, pentru ca nu sint chiriasi, desi si acestia trebuie sa-si ingrijeasca locuinta, iar lucrarile mari, de structura, infrastructura etc. intra in atributiile proprietarului. La concesionare, lucrurile sint mai clare, intrucit concesionarii au obligatia sa intretina toata cladirea, cu atit mai mult cu cit o cumpara, dosarul fiind deja pe rol, iar in 2-3 saptamini medicii respectivi sa devina proprietari. Si atunci, eu imi pun intrebarea: cum poate cineva sa-mi ceara mie sa-i repar o casa, cind de fapt, aceasta este a lui pentru urmatorii 13 ani prin concesionare, iar prin vinzare, probabil in urmatoarele saptamini?", este de parere viceprimarul Tilea.
Referitor la faptul ca unele reparatii majore ar fi trebuit facute din anul 2005, dupa ce cladirea a fost afectata de inundatii, viceprimarul Lucian Tilea ne-a spus ca una este sa promiti si alta este sa faci. Mai mult decit atit, din datele existente la Primarie, nu exista nici un fel de clauza la contract care sa spuna ca aceasta cladire trebuie reabilitata de catre Consiliul Local Municipal, Primarie sau alta institutie, in vederea preluarii concesiunii, in conditiile in care concesiunea a fost preluata exact in starea in care imobilul se afla la vremea respectiva. "Mi se pare imoral si amoral sa ceri proprietarului sa faca niste lucrari pe care tu trebuie sa le faci, atita timp cit in contract nu exista asa ceva. In administratie exista numai documente, nu promisiuni", a concluzionat viceprimarul LucianTilea.