A dispărut o parte din pădurea de pe malul Dunării | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

A dispărut o parte din pădurea de pe malul Dunării

* Direcția Silvică dă asigurări că nu este vorba despre defrișări ci despre lucrări de regenerare * la finele anului 2021, s-a decis "reîntinerirea" pădurii de salcie din Zona Dig-Mal prin așa-numita "tăiere în scaun", procedeu aplicat o dată la 20 de ani, în baza recomandărilor Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură * potrivit ing. Gheorghe Vlad, de la Direcția Silvică Brăila, materialul lemnos rezultat - peste 400 de metri cubi - a fost valorificat către populație, ca lemn de foc pentru încălzirea locuințelor 

 

Pe malul drept al Dunării, vizavi de Baza Nautică, se poate vedea de ceva vreme un “gol” în trupul pădurii. Deși pare că este vorba despre un început de defrișare, reprezentanții Direcției Silvice Brăila - Romsilva ne-au explicat că, de fapt, sunt lucrări obișnuite de regenerare a salciei, specie extrem de rezistentă la inundații, folosită mai ales pentru protecția apelor și stabilizarea malurilor. Procedeul se aplică o dată la 20 de ani. 

"Între digul de apărare a Insulei Mari a Brăilei și Dunăre există o zonă-tampon de pădure cu rol de protecție a apelor, stabilizarea malurilor, iar zona respectivă o numim "Zona Dig-Mal" a Insulei Mari. Zona Dig-Mal situată între Canalul Corotișca și Trecerea Bac IMB face parte din UP (Unitatea de Producție) III Cravia, administrată de Direcția Silvică Brăila, prin Ocolul Silvic Lacu Sărat", a precizat ing. Gheorghe Vlad, responsabil Producție în cadrul Direcției Silvice Brăila.

Conform amenajamentelor silvice întocmite în anul 2019 de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură "Marin Drăcea" (INCDS), suprafața UP III Cravia este de 477,02 ha și cuprinde un număr total de 29 parcele (numerotate cu cifre arabe) și 209 subparcele (numerotate cu cifre romane), cu o posibilitate anuală de tăiere de 6.104 mc, precizează sursa citată. Din cadrul UP III Cravia face parte și parcela 24 cu un număr de 6 subparcele, la care facem referire.

Conform amenajamentului silvic, în parcela 24A, cu o suprafață de 4,74 ha, se regăsea arboret de Salcie ("Salix alba") regenerat din lăstari, cu vârsta de 17 ani. Lucrarea propusă a se executa de către personalul silvic era tăierea în scaun începând cu vârsta de 20 de ani, vârstă pe care arboretul respectiv a împlinit-o în anul 2021.

 

"Pentru cei neinformați, tratamentul silvic poate fi asociat cu o defrișare"

Așa stând lucrurile, în anul 2020 a fost delimitată o suprafață de 3 ha din totalul de 4,74 ha a parcelei 24A, în vederea inventarierii masei lemnoase din suprafața respectivă. Parcela 24A a fost delimitată pe o suprafață de 3 ha deoarece Codul Silvic nu permite exploatarea unui parchet pe o suprafață mai mare de 3 ha. Potrivit inginerului Vlad, în urma inventarierii masei lemnoase a fost constituit Actul de Punere în Valoare (APV) 20099 LS Cravia - 1711143 cu un volum de 419 metri cubi. Partida a fost autorizată în vederea exploatării masei lemnoase în anul 2021, începând cu luna noiembrie, având ca termen de exploatare data de 31 dec. 2021. Exploatarea masei lemnoase a fost realizată de către Ocolul Silvic Lacu Sărat, iar materialul lemnos rezultat a fost valorificat către populație în vederea asigurării lemnului de foc necesar încălzirii locuințelor pe timp de iarnă.

"Având în vedere că arboretul era situat în Lunca Dunării, în zonă inundabilă, și că vorbim de specia salcie (Salix alba) cu regenerare naturală s-a ales a se aplica Regimul Crâng-Tratamentul Tăiere în scaun. Regimul este definit într-un mod general ca un concept care ajută la realizarea regenerării pădurii cultivate", precizează ing. Gheorghe Vlad. Tratamentul crângului "cu tăiere de sus" se caracterizează prin tăierea tulpinilor care lăstăresc la o înălțime de 2 metri de sol, caz des întâlnit la tăierile din zăvoaiele de salcie din terenuri cu inundație prelungită din Lunca Dunării. În acest caz, tratamentul este numit "cu tăiere în scaun". Lăstarii care se vor forma în urma unor astfel de tăieri se numesc "sulinari" iar partea de tulpină care nu se taie se numește "scaun". Inginerul Vlad ne-a pus la dispoziție și căteva imagini foto în care se pot observa arbori de salcie la care s-a aplicat "tăierea în scaun".

"Pentru cei neinformați, tratamentul silvic aplicat poate fi asociat cu un "dezastru ecologic", o defrișare. În fapt, este vorba despre o lucrare silvică de regenerare la salcie. Salcia (Salix alba) este o specie extrem de rezistentă la inundații. De aceea, acest arbore este folosit pentru stabilizarea malurilor, pentru prevenirea inundațiilor", a adăugat sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro