Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Disensiuni intre Marea Britanie si SUA dupa un transport de arme catre Israel

Ministrul britanic de Externe, Margaret Beckett, a declarat, joi dimineata, ca va inainta un protest oficial Statelor Unite daca se va dovedi, asa cum a dezvaluit presa, ca doua avioane americane transportind rachete catre Israel au facut escala pe aeroportul scotian Prestwick, informeaza AFP.
"Inca examinam incidentul, insa deja am comunicat Statelor Unite nemultumirea noastra", a afirmat Beckett la postul de televiziune Channel 4, precizind ca va adresa Washingtonului un "protest oficial" daca informatiile se confirma.
Potrivit presei de la Londra, doua avioane cargo A310 incarcate cu bombe de tip GBU28 ghidate prin laser au aterizat la sfirsitul saptaminii trecute pe aeroportul din Prestwick pentru a alimenta combustibil si a permite membrilor echipajelor sa se odihneasca dupa ce traversasera Oceanul Atlantic.
"Nu, nu sint multumita. Se pare ca desi exista proceduri pentru transportul acestor incarcaturi periculoase este clar ca nu sint respectate", a comentat Beckett.
Potrivit organizatiei Amnesty International, aeroportul din Prestwick a fost tranzitat in trecut si de avioane inchiriate de Agentia Centrala de Informatii (CIA) din Statele Unite pentru transferul suspectilor in cazuri de terorism.
Ministerul britanic de Externe incerca sa atenueze tonul declaratiilor lui Margaret Beckett cu putin timp inainte de vizita pe care Tony Blair urmeaza sa o efectueze la Washington.
Analistii percep declaratiile ca fiind prima distantare a Marii Britanii de pozitia adoptata pina in prezent in comun cu Statele Unite fata de criza din Orientul Mijlociu.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii