Mergi la conţinutul principal

Disensiuni în CLM Brăila pentru nevoia de aspiratoare stradale

• consilierii municipali au aprobat, recent, o rectificare bugetară la SUPAGL, alocându-i 269.000 lei, bani proveniţi din economii • PND-istul Bogdan Botea a insistat pe ideea ca Serviciul să primească în dotare aspiratoare stradale şi să preia acest segment, pentru a se renunţa la măturători • primarul Marian Dragomir a explicat că nu este atât de simplu şi că de asta se ocupă operatorii de salubritate • edilul-şef a precizat că au existat discuţii cu societăţile să îşi achiziţioneze aspiratoare, iar “ECO” a fost dotată deja cu o maşină care poate aspira şi spăla străzile

 

Membrii CLM Brăila au dezbătut recent problema necesităţii achiziţionării de aspiratoare stradale. Mai exact, în cadrul şedinţei ordinare din luna august, consilierii au avut la mapă un proiect iniţiat de viceprimarul Doiniţa Ciocan, privind o rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli al Serviciului de Utilitate Publică de Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) Brăila pe anul 2019. Pe scurt, din raport aflăm că s-au înregistrat unele economii la mai multe capitole bugetare, astfel că banii au fost redistribuiţi în alte părţi, ocazie cu care SUPAGL a primit 269.000 lei.

Profitând de moment, consilierul municipal PND Bogdan Botea a insistat pe ideea achiziţiei de aspiratoare stradale pentru Brăila, care să fie ulterior transmise în dotarea SUPAGL, astfel încât să se înlocuiască măturătorii stradali clasici. Acesta a precizat că toate oraşele civilizate din România au făcut un asemenea pas şi a punctat că din punctul său de vedere este un demers administrativ perfect legal, în condiţiile în care ar exista un act normativ al Ministerului Transporturilor valabil din 1998 care vorbeşte despre ce înseamnă “întreţinere” stradală. De altfel, nu este prima dată când consilierul PND ridică această problemă în plenul CLM, fapt pentru care în şedinţa din august a acuzat că viceprimarul Doiniţa Ciocan l-a indus în eroare atunci când i-a transmis că propunerea sa nu este legală.

De cealaltă parte, atât viceprimarul Doiniţa Ciocan, cât şi primarul Marian Dragomir au explicat că lucrurile nu sunt chiar atât de simple, deoarece în Brăila de acest segment se ocupă cei trei operatori de salubritate - “Braicata”, “RER” şi societatea Primăriei - “ECO”, iar SUPAGL doar le monitorizează activitatea.

 

Operatorii de salubritate ar trebui să îşi ia aspiratoare stradale

 

În timpul şedinţei spiritele s-au “încins”, iar consilierul PND a insistat ca viceprimarul să citească împreună cu el normativele care vorbesc despre “întreţinere stradală”, moment care a fost totuşi întrerupt de primarul Marian Dragomir, care i-a invitat pe cei doi să discute mai multe la lucrările Comisiilor de specialitate. Mai mult, edilul-şef a atras atenţia că deja au fost demarate discuţii cu operatorii pentru a-şi achiziţiona aspiratoare stradale, iar “ECO” a fost dotată recent cu o maşină care poate face acest lucru şi chiar spală străzile.

“SUPAGL monitorizează modul în care aceştia (n.r. - operatorii) îşi desfăşoară activitatea. Au primit amenzi şi vor mai primi pentru că nici noi nu suntem mulţumiţi de felul în care o fac. Dar dotarea societăţilor private din Municipiul Brăila şi a societăţii «ECO» se face din bugetul lor propriu şi nu din bani publici. Mai mult decât atât, în acest Consiliu Local s-a votat dotarea societăţii «ECO» cu mai multe utilaje, printre care şi o maşină de spălat şi aspirat la o capacitate foarte mare, pe care aţi văzut-o în Municipiul Brăila. Niciodată o primărie nu va da unei societăţi comerciale private dotările cumpărate din bani publici, pentru ca aceea să le folosească şi în plus să mai şi încaseze bani de la municipalitate pentru serviciul prestat. Ajungem nu doar la o incompatibilitate, ci şi la o sifonare a banului public, lucru pe care nu o să îl facem niciodată. În concluzie, domnule consilier, nu aţi fost indus în eroare de doamna viceprimar şi cred că atunci când aţi verificat documentele respective aţi omis să citiţi unele dintre ele. Am rugămintea la dumneavoastră, ca înainte de ridicarea în plen a unor astfel de subiecte, să discutaţi la Comisii”, a declarat Dragomir.

Botea a ţinut să puncteze că nu a ridicat subiectul dintr-o ambiţie personală, ci pentru că odată cu toamna vor apărea şi problemele clasice privind modul neîngrijit în care arată oraşul.

În cele din urmă, proiectul privind rectificarea bugetară a SUPAGL a fost aprobat cu 18 voturi “pentru”, 5 voturi “împotrivă” din partea grupului PNL şi o abţinere a lui Bogdan Botea.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro