Momente neplăcute pentru vicepreşedintele american Mike Pence. În momentul în care urma să rostească un discurs la o universitate, mai mulţi studenţi au plecat în semn de protest față de politicile de la Casa Albă, care, în opinia lor, marginalizează oamenii din cauza religiei lor sau a orientării sexuale.
Unii studenţi aveau mesaje de protest agăţate de chipiurile de absolvire. Un tânăr avea un steag american inversat, un semn de protest popular în timpul Războiului din Vietnam, şi mesajul „Suntem măreţi din nou cumva?”, o trimitere la sloganul din campania electorală a preşedintelui Donald Trump, relatează News.ro.
Numărul doi de la Casa Albă a fost invitat să le vorbească absolvenţilor unei universităţi din Indiana. În discursul său, Pence a deplâns „intoleranţa tot mai mare şi suprimarea” libertăţii de exprimare care cuprinde, în opinia sa, campusurile universitare.
„Aş spune că intoleranţa tot mai mare şi suprimarea tradiţiei odinioară onorate a libertăţii de exprimare în campusurile noastre pune în pericol libertăţile fiecărui american. Acest lucru nu ar trebui trecut sub tăcere. Mult prea multe campusuri din America au fost caracterizate de coduri de discurs, de zone de siguranţă, de politici cu privire la ton, de o politică de corecţie sancţionată de administraţie, toate însemnând suprimarea libertăţii de exprimare”, a declarat el, părând să se refere la eforturi de a-l împiedica să vorbească.
Proteste, unele violente, au izbucnit în şcoli în întreaga ţară, în ultimele luni, vizând să oprească discursuri ale unor comentatori conservatori ca Ann Coulter şi Milo Yiannopoulos. În unele cazuri, şcoli au anulat evenimentele respective, invocând îngrijorări în domeniul securităţii.
Mike Pence, în vârstă de 57 de ani, a fost guvernator al statului Indiana înainte de a deveni vicepreședinte al SUA. Conservatororul extrem de popular în cadrul dreptei religioase era relativ puțin cunoscut la nivel național, înainte să fie nominalizat pentru această funcție.
Pence este un susținător al valorilor familiale tradiționale și s-a pronunțat împotriva avorturilor și căsătoriilor între persoane de același sex.
Fostul guvernator a provocat un val de proteste după ce a promulgat, în martie 2015, Legea restaurării libertăţii religioase (Religious Freedom Restoration Act). Criticii săi au argumentat să textul discrimina comunitatea lesbienelor, gayilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) prin faptul că le permitea oamenilor de afaceri să refuze să ofere servicii în baza credinţei religioase.
În urma unor importante presiuni la nivel naţional, Pence a fost nevoit să semneze un amendament care precizează că întreprinderile nu pot discrimina persoane de orientare homosexuală. Atunci conservatorii l-au criticat dur şi l-au acuzat de trădare.
Pence, un creştin fervent şi tatăl a trei copii, a promulgat în timpul mandatului său de guvernator una dintre cele mai dure legi cu privire la avort din ţară. Indiana este al doilea stat american - după Dakota de Nord - care le interzice femeilor să solicite un avort în cazul în care riscă să nască un copil cu dizabilităţi.