Mergi la conţinutul principal

Discriminat pentru ca locuieste in Colonia de la Km 10

Se zbate pentru ca fiul sau, paralizat, sa invete carte. Femeia locuieste in Colonia de la Km 10 si incearca in zadar, de luni de zile, sa gaseasca un profesor care sa fie dispus sa vina si sa-i predea copilului sau, la domiciliu. Ea a facut numeroase solicitari la Inspectoratul Scolar, care a aprobat, potrivit legii, deplasarea unui profesor de sprijin la locuinta femeii, insa cadrele didactice de la scoala "Aurel Vlaicu", la care este inscris baiatul, refuza sa faca deplasarea, crede ea, pentru ca acesta locuieste intr-o zona considerata rau famata. Chiar daca are un baiat cu parapleza spastica si tulburari de limbaj, Maria Ion este hotarita sa-i ofere o sansa in viata si sa-l ajute sa invete carte. Baiatul, care are acum 14 ani, a facut primele patru clase cu un invatator, a fost constiincios si si-a facut intotdeauna temele insa, de cind a intrat la gimnaziu, in clasa a V-a, nici un profesor nu a vrut sa vina la locuinta sa, ca sa-l ajute la lectii. Femeia a facut mai multe solicitari la Inspectoratul Scolar, toate fiindu-i aprobate, insa lucrurile se blocheaza la scoala care ar trebui sa trimita profesorul, pentru ca nimeni nu vrea sa se duca la marginea orasului, intr-o zona considerata rau-famata, in care locuiesc mai ales rromi. Astfel, femeia este refuzata cu tot felul de pretexte, unul dintre ele fiind acela ca nu au mijloc de transport pina in Colonie, iar familia ar trebui sa asigure masina. Maria Ion este insa hotarita sa lupte pina in pinzele albe si sa nu permita ca situatia sa locativa sa-i blocheze baiatului unica posibilitate de a iesi din starea in care se afla. Ea i-a aranjat baiatului o camera numai a lui, cu birou, in care sa poata studia cu profesorul, dar pentru ca n-a venit nimeni, a incercat chiar sa-si care singura fiul pina la scoala. Cind ajungea acolo, copilului, inghetat de frig si epuizat de efort, i se facea rau si trebuia dus inapoi acasa. "L-am dus la scoala, am mers cu microbuzul care duce copiii la gradinita si cind am ajuns in oras, m-a prins ploaia, l-a udat, l-a facut fleasca, a trebuit sa-l schimb in statia de tramvai si cind sa-l duc la scoala, tremura tot, uite-asa i-au ramas miinile, n-a mai putut sa faca ore. Doamnele profesoare stiu bine situatia, ca au inceput sa plinga de mila mea si de mila lui. Cei de la scoala au zis ca eu trebuie sa ma ingrijesc de el, dar cum pot sa-l tin in brate si sa-i tin si umbrela in acelasi timp? Ca el nici cu minutele nu se poate tine de mine, sint inerte! Si cum pot sa ma descurc, daca el, de frig, ramine intepenit", ne-a spus mama baiatului. "In general, el e destept, vrea, poate si atit timp cit il duce capul, de ce sa nu-l ajuti, sa faca si el o scoala? Nu trebuie neaparat sa ajunga ceva in viata, macar asa, esentialul pentru el, sa socoteasca si el un ban, sa citeasca pretul, altceva nu vrem", ne-a spus si Magdalena Oloeru, matusa baiatului.

"E doar o dorinta exagerata a mamei"

La rindul sau, Cristinel ne-a declarat ca vrea sa invete carte, pentru ca isi doreste sa ajunga si el ceva in viata: "Nu m-am gindit pina acum ce as vrea sa fiu, cind voi fi mare, dar mi-ar placea sa lucrez cu calculatoarele. Nu prea ma pricep, dar as vrea sa invat".
In ceea ce o priveste, directorul adjunct al Scolii "Aurel Vlaicu", Mirela Rusen, s-a declarat extrem de nemultumita de faptul ca se face atita caz de baiatul din Colonie. Ea ne-a declarat chiar ca este vorba doar despre o dorinta exagerata a mamei de a face tam-tam, doar-doar va obtine profesori pentru copilul ei. Mai mult, in opinia lui Rusen, solutia cea mai buna ar fi ca femeia sa-si aduca baiatul la scoala, ca sa nu mai fie obligati profesorii sa se deplaseze pina in Colonie. "Ieri, a venit mama respectiva la scoala si a zis ca merge la protectia copilului sa schimbe certificatul medical, ca sa aiba dreptul la un profesor de sprijin. Cu certificatul actual avea nevoie de sase profesori, nu de unul singur. Daca dumneavoastra gasiti sase oameni care sa se deplaseze in Colonie, foarte bine. In plus de asta, noi avem clasele a V-VIII de dimineata; daca dvs. gasiti o solutie... daca schimba certificatul, va merge un singur profesor. Doamna venea cu copilul aici si cred ca era un lucru benefic, pentru ca am mai vazut si alte cazuri din acestea la televizor, mama mergea la scoala cu acel copil. Noi am facut rost si de un carucior, asta probabil ca nu v-a spus mama lui... Era benefic daca il aducea la scoala, se intilnea cu colegii, il imbraca si pe el frumos, venea si el in oras...".
Desi directorul adjunct a declarat ca se va trimite un profesor, intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat, in Colonie, consilierul pentru rromi Gheorghita Perca ne-a informat ca a discutat in urma cu citeva zile cu inspectorul scolar general si s-a mers pe varianta de a transfera copilul la Scoala din Chiscani: "Am discutat chiar ieri cu inspectorul scolar si cu doamna director de la Scoala din Chiscani, iar aceasta din urma s-a declarat de acord cu aceasta mutare si a spus ca este dispusa sa trimita un cadru didactic la Km 10. Problema este ca acest lucru nu se poate face decit din luna februarie, deci va mai dura ceva. Eu sper ca macar cu Scoala din Chiscani sa rezolvam problema, pentru ca nu este drept ca un copil care vrea sa invete sa fie discriminat, doar pentru ca sta in Colonie".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro