Mergi la conţinutul principal

Directorul Transgaz dă asigurări: “Nu vor fi probleme în niciun fel, nici la -20 de grade, vorbesc în condițiile când nu am importa nicio moleculă de gaze”

brăileanul Ion Sterian (foto) a vorbit în presa centrală despre investițiile Transgaz din acest an dar și de cât de bine stă România când este vorba despre gaze

 

Brăileanul Ion Sterian, directorul general al operatorului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, dă asigurări în presa centrală, că populația și operatorii economici vor avea suficiente gaze atât pentru acest sezon rece, cât și pentru iarna viitoare, oricât de frig ar fi, în condiții normale de piață. Șeful Transgaz a detaliat și inițiativele lansate în regiune, dar și o parte din investițiile cuprinse în Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport gaze naturale din acest an, care vizează atât tranzitul gazelor din zona Mării Caspice, cât și al celor așteptate să fie extrase din Marea Neagră. O decizie finală privind investiția în perimetrul Neptun Deep a OMV Petrom, alături de Romgaz, urmează să fie anunțată la jumătatea acestui an, conform oficialilor companiei.

Sistemul Național de Transport (SNT) al gazelor naturale este în stare optimă de funcționare, conform datelor la zi publicate de Transgaz.

Vremea este călduroasă pentru această perioadă a anului, dar Ion Sterian a detaliat cât de pregătiți sunt responsabilii în cazul în care vine un nou val de temperaturi scăzute, ce pregătiri s-au făcut pentru aceste luni și care sunt estimările privind cantitățile care vor fi disponibile iarna viitoare. În plus, șeful Transgaz a detaliat o inițiativă strategică pentru securitatea aprovizionării cu gaze, respectiv extinderea cooperării UE cu Azerbaidjan.

O informație importantă pe care a anunțat-o directorul general al Transgaz în presa centrală este că începe etapa angajantă a licitației de rezervare de capacitate de intrare și ieșire pentru gazele concesionarilor din Marea Neagră.

„Probabil în jurul datei de 1 iulie voi semna ordinul de de începere a lucrărilor pentru gazoductul de la Tuzla, conductele de tranzit, Podișor, un gazoduct de circa 310 kilometri”, a declarat Ion Sterian, pentru Gândul.

Întrebat care sunt estimările  pentru perioada următoare, privind alimentarea cu gaze naturale, în situația din 20 ianuarie, când Sistemul Național de Transport (SNT) al gazelor naturale a fost în prealertă sau când vom avea temperaturi mai joase, Ion Sterian a răspuns:,

“Nu va fi nicio problemă, indiferent cum vor fi temperaturile. Avem, față de anul trecut, cu circa 780 de milioane de metri cubi de gaze mai multe înmagazinate, putem extrage în perioada asta, cu temperaturi ce pot să ajungă și la peste -10 grade media pe țară, putem extrage din înmagazinare –  din cele circa 1,95 miliarde de metri cubi, aproape 2 miliarde de metri cubi care sunt înmagazinate, circa 30 de milioane de metri cubi, iar cu 23 – 24 de milioane de metri cubi producția internă ajunge undeva la un potențial consum de cam 52, 53, 54 de miliarde de metri cubi. Până acum, de la începutul iernii și până la valul precedent de frig, nu s-au consumat mai mult de 43, 44, 45 de miliarde de metri cubi”.

Sursa citată a continuat: “Sunt gaze, nu sunt probleme, avem un program clar împreună cu Depogaz (principalul operator de înmagazinare din România, având o cotă de aproximativ 90,67% din capacitatea activă totală de înmagazinare a României – n.r.), cu Comandamentul instituit de către Ministerul Energiei, deci nu vor fi probleme în niciun fel, nici la -20 de grade, vorbesc în condițiile când nu am importa nicio moleculă de gaze, ne descurcăm, nu e nicio problemă.

Ion Sterian nu s-a ferit să liniștească populația, atât consumatorii casnici, cât și mediul de afaceri: “o să rămânem undeva la sfârșitul lui martie la circa 1,2 miliarde – 1,3 miliarde metri cubi de gaze înmagazinate, asta înseamnă cu mult peste 700 de milioane, la cât am fost anul trecut la sfârșitul ciclului. Păi, dacă luăm producția internă de circa 24 de milioane de metri cubi de gaze (pe zi – n.r.) și luăm o medie de consum de la 1 aprilie la 30 octombrie, de circa 12, 13, 14 de miliarde de metri cubi, avem deja o rezervă de 10, 12 milioane de metri cubi din producția internă să-i înmagazinăm. Și dacă adunăm lunile, de la 1 aprilie la 30 octombrie sunt șapte luni, deci 210 zile. Dacă luăm o medie de înmagazinat de 10 milioane de metri cubi de gaze pe zi, atunci sunt deja 2 – 2,1 de miliarde de metri cubi de gaze, ca potențial. Și luând volumul de gaze înmagazinate, de 1 – 1,2 miliarde de metri cubi de gaze înmagazinate, trecem la 3,3 miliarde de metri cubi. Noi avem capacitatea de înmagazinare operabilă 100% de 3,07 miliarde de metri cubi, dar poate să se ducă până la 3,3 miliarde de metri cubi de gaze. Deci, în condițiile în care n-am importa niciun metru cub de gaze de nicăieri. Singura condiție este ca traderii care sunt licențiați de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei aici în țară să nu se apuce ei să scoată gazele din țară. Dar asta nu mai ține de Transgaz”.

Sursa citată a punctat că toate investițiile făcute în ultimii ani de Transgaz au adus țării, pe de o parte, siguranța securității aprovizionării cu gaze în orice situație, și, pe de altă parte, și un rol important în zona asta.

Prima investiție majoră din 2023

Întrebat care este cea mai mare investiție planificată pentru acest an, în conformitate cu Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport gaze naturale pentru perioada 2022 – 2031, Ion Sterian a răspuns:

“Probabil în jurul datei de 1 iulie voi semna ordinul de începere a lucrărilor pentru gazoductul de la Tuzla, conductele de tranzit, Podișor, un gazoduct de circa 310 kilometri, cu o valoare estimată undeva la 480 – 500 de milioane de euro, dacă nu o iau prețurile razna prețurile în continuare”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro