Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Directorul general al OMS a decedat la Geneva

Directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), sud-coreeanul Lee Jong-wook, a decedat, luni, la Geneva, la doua zile dupa ce a fost operat de urgenta pentru inlaturarea unui cheag de singe de pe creier, relateaza AFP.
Vestea decesului, anuntata de la Seul de ministrul sud-coreean de Externe, a fost transmisa oficial participantilor la deschiderea Adunarii Mondiale a Sanatatii, reuniunea anuala a OMS, care a inceput, luni, la Geneva.
"Regret sa va informez ca doctorul Lee Jong-wook a decedat in aceasta dimineata", a anuntat, la deschiderea sedintei, ministrul spaniol al Sanatatii, Elena Salgado.
"Este o veste foarte trista, pentru fiecare dintre noi. Era o persoana extraordinara si un director general excelent", a adaugat Elena Salgado.
Directorul general al OMS fusese spitalizat, simbata, la Geneva, pentru o interventie chirurgicala de urgenta in zona creierului. Doctorului Lee, in virsta de 61 de ani, i s-a facut rau in timpul unei reuniuni de lucru, fiind transportat de urgenta la un spital din Geneva unde a decedat, luni, la ora locala 07.43 (08.43, ora Romaniei).
Doctorul Lee a fost numit in anul 2003 la conducerea OMS, dupa ce a ocupat timp de 20 de ani mai multe posturi-cheie in cadrul organizatiei, fiind specializat in combaterea maladiilor infectioase. Mandatul acestuia urma sa se incheie in iulie 2008.
Lee Jong-wook a activat in cadrul OMS incepind din anul 1983, iar in perioada 1994-1998 a ocupat functia de director al Programului mondial pentru vaccinuri al acestei institutii, aflindu-se la originea campaniei internationale pentru eradicarea poliomielitei.
Doctorul Lee a ocupat, ulterior, functia de consilier principal precum si pe cea de reprezentant special al fostei directoare generale a OMS, Gro Harlem Brundtland. In luna decembrie 2000, el a devenit directorul programului "Stop tuberculozei".
Lee Jong-wook a fost cel de-al saselea director general al OMS si al doilea originar din Asia. Aceasta functie a fost ocupata succesiv, incepind din anul 1948, de reprezentanti ai Canadei, Braziliei, Danemarcei, Japoniei si Norvegiei.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii