Acuzaţiile penale în dosarul "Sportul", în care principalul inculpat este Gheorghe Bunea Stancu, încep să se extindă şi asupra altor funcţionari ai Consiliului Judeţean Brăila. După ce la data de 23 aprilie, faţă de fostul preşedinte al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, acum a venit rândul directorului economic. Ieri, procurorii anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au luat măsura controlului judiciar faţă de Alina Daniela Rusu, care este acuzată de abuz în serviciu.
Potrivit comunicatului DNA, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 28 aprilie până la data de 26 iunie, faţă de inculpata Alina Daniela Rusu. Directorul economic al Consiliului Judeţean Brăila, la data faptelor, este acuzat de săvârşirea infracţiunii abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. "În perioada 28.03.2006 - 08.03.2012, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila Gheorghe Bunea Stancu a făcut mai multe demersuri şi a luat decizii prin care două persoane juridice - SC Club Fotbal Brăila şi Asociaţia Handbal Club Dunărea Brăila au obţinut foloase necuvenite în valoare totală de 7.492.360 lei din bugetul Consiliului Judeţean Brăila. Demersurile, constând în întocmirea expunerilor de motive, susţinerea acestora şi adoptarea hotărârilor, precum şi a contractelor de asociere dintre cele două cluburi sportive şi Consiliul Judeţean Brăila au fost făcute în condiţiile în care Gheorghe Bunea Stancu cunoştea că se afla în incompatibilitate. În perioada 01.02.2008 - 15.12.2010, finanţarea celor două persoane juridice a fost aprobată de inculpata Rusu Alina Daniela, în calitate de director economic al CJ Brăila, cu nerespectarea prevederilor legale, respectiv, fără a exista angajamente legale, respectiv hotărâri ale CJ Brăila de aprobare expresă a sumelor încasate de cele două cluburi", se arată în comunicatul DNA. Procurorii anticorupţie au stabilit că, prin acţiunile sale, inculpata Alina Daniela Rusu ar fi determinat producerea unui prejudiciu în cuantum de 5.242.362 lei în dauna CJ Brăila, concomitent cu obţinerea unui folos patrimonial în valoare de 1.300.000 lei pentru SC Clubul de Fotbal SA Brăila şi a unui folos patrimonial în valoare de 3.942.360 lei pentru Asociaţia Handbal Club "Dunărea" Brăila.
Directorul CJ nu are voie să intre în legătură cu Stancu
Chiar dacă nu a ajuns în spatele gratiilor, în perioada cât se află sub control juciciar, directoarea economică a CJ are de respectat mai multe obligaţii. În primul rând, Alina Rusu nu trebuie să se apropie de inculpatul Gheorghe Bunea Stancu, aflat în Penitenciarul Galaţi, şi de persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar. Inculpata este obligată să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu acestea.
Inculpata Rusu trebuie să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de camera preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată. Şi dacă îşi schimbă locuinţa, ea trebuie să anunţe imediat. Potrivit unui program stabilit, cea în cauză are obligaţia de a se prezenta la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa. Inculpata nu are voie să depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare.
Procurorii DNA au atras atenţia inculpatei că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau chiar măsura arestării preventive.
Al doilea dosar "Stancu vs. DNA"
Potrivit comunicatului DNA din data de 23 aprilie, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a urmăririi penale faţă de Stancu, la data faptelor, preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, în prezent condamnat cu executare într-un alt dosar al DNA. De data aceasta a fost vorba despre dosarul "Sportul", în care judecătorii au dat verdictul final, acesta fiind în defavoarea lui Stancu. Mai mult de atât, acuzaţiile Agenţiei Naţionale de Integritate în această cauză au căpătat iz penal, fostul şef al CJ Brăila fiind acum în vizorul DNA. În sarcina lui Stancu s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu în formă continuată, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul şi de conflict de interese în formă continuată.
Procurorii DNA au arătat că preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, se face vinovat de finanţarea ilegală a celor două cluburi sportive.
În seara de 2 aprilie, Stancu a fost încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, asta după ce a primit pedeapsa de 3 ani închisoare, cu executare, în dosarul "Mită la PSD". Stancu ar putea primi în scurt timp şi pedepse în celelalte cauze în care este judecat. Cap de listă este dosarul aflat pe rolul Tribunalului Vrancea, în care Stancu este judecat pentru fapte de corupţie, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 8 mai.
Fostul şef al CJ mai este la un pas de a primi sentinţa şi în dosarul "Concivia", aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ANI acuzându-l de conflict de interese. Următorul termen de judecată în acest dosar a fost stabilit pentru data de 2 iunie.