Mergi la conţinutul principal

Directorul DSV, trimis în judecată

* Drăgan şi-a pus un subordonat să execute "comanda" şi aşa au ajuns amândoi inculpaţi în dosarul ce îl priveşte pe directorul DSVSA Galaţi * acesta este din iunie în arest preventiv, fiind acuzat de dare şi luare de mită, şantaj, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu şi de participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată * printre altele, a închis ochii la faptul că una dintre cele mai importante firme de produse alimentare din Galaţi a vândut tone de produse alterate sau infestate cu bacteria E.coli

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila, Gicu Drăgan, şi un subordonat de-al său au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. Cei doi au picat în plasa procurorilor anticorupţie în urmă cu câteva luni, pe când aceştia pândeau un "peşte" mai mare, şi anume pe omologul lui Drăgan de la Galaţi, care dezvoltase un adevărat imperiu infracţional favorizând comerţul cu produse din carne alterată ori infestată cu bacteria E.coli.
Precizăm că directorul DSVSA Galaţi, Viorel Gheorghiţă, este în stare de arest preventiv încă din luna iunie a acestui an, fiind acuzat de dare de mită, de două infracţiuni de luare de mită, din care una în formă continuată, de două infracţiuni de şantaj, de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată, de instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice şi de participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată. Aşa cum era de aşteptat, la nişte acuzaţii atât de grave şi lista celor implicaţi este una pe măsură - 18 persoane din Galaţi, Brăila, Bucureşti şi Vrancea şi trei societăţi comerciale.

Protecţie "divină" pentru anumiţi producători şi comercianţi

Pentru a vedea cum se potrivesc directorul DSVSA Brăila şi angajatul său în puzzle-ul "Viorel Gheorghiţă, infracţiunile şi prietenii săi", trebuie urmărit firul anchetei şi concluziile la care au ajuns procurorii. Astfel, aceştia au demonstrat că în perioada februarie - aprilie 2011, Viorel Gheorghiţă, uzând de prerogativele funcţiei sale, a asigurat protecţia ilicită a unor agenţi economici cu activitate în domeniul producţiei şi comercializării produselor alimentare.
Pe 14 aprilie 2011, inculpatul Viorel Gheorghiţă a solicitat unor subordonaţi să oprească controlul efectuat la S.C. "Aurora Com" SRL, firma inculpatului Vasile Bordea, şi să nu consemneze în procesul-verbal de control faptul că într-o rulotă se comercializau carne proaspătă şi produse din carne neambalate. Astfel, firma nu a mai fost sancţionată contravenţional cu amendă cuprinsă între 40.000 şi 50.000 lei.

La directiva lui Gheorghiţă, Drăgan a anulat o amendă de 20 milioane de lei

Din acelaşi ciclu, pe 7 aprilie, directorul DSVSA Galaţi, la solicitarea inculpatului Ştefan Druică, administrator al S.C. "Druagro SRL Galaţi", a intervenit la colegul său de la Brăila, Gicu Drăgan, pentru ca firmei lui Druică să nu i se aplice o amendă contravenţională în valoare de 2.000 lei (limita minimă) pentru transportarea unor produse din carne neetichetate. Urmând calea ierarhică, directorul de la Brăila i-a cerut unuia dintre medicii veterinari de la DSVSA Brăila, Nicu Trifan, să nu mai sancţioneze firma respectivă.
De asemenea, în urma dispoziţiilor lui Gheorghiţă, societăţilor comerciale reprezentate de inculpaţii Stere Sarica, Vasile Bordea şi de o altă persoană nu le-au mai fost aplicate sancţiuni contravenţionale în sumă totală de 207.000 lei, reprezentând limita minimă a amenzii. Mai mult, în ziua de 19 februarie 2011, Gheorghiţă i-a cerut unei subordonate, cu ocazia efectuării unui control de specialitate la punctul de lucru al unei societăţi comerciale din Galaţi, să nu mai consemneze în procesul verbal de control faptul că firma respectivă comercializa produse neetichetate, astfel că agentul economic respectiv a fost absolvit de o amendă în cuantum între 45.000 şi 50.000 lei.
Pe 14 aprilie 2011, directorul DSVSA Galaţi a pretins şi primit de la inculpatul Neculai Dumitru, administrator al SC Top Meat Food SRL Galaţi, mai multe produse alimentare pentru ca reprezentanţii D.S.V.S.A Galaţi să nu îl sancţioneze contravenţional pentru contravenţiile comise, dar şi pentru a asigura protecţia SC Top Meat Food SRL Galaţi.

Gălăţenii au consumat 62.000 kg carne infestată cu bacteria E.coli

Povestea nu se opreşte aici, treaba devenind mai gravă, ba chiar "împuţindu-se", după cum au descoperit anchetatorii. Astfel, în perioada martie - iunie 2011, inculpatul Neculai Dumitru, beneficiind de protecţia inculpaţilor Viorel Gheorghiţă , Lenuţa Catrin, Eugenia Bălan, Tincuţa Luana Grecu şi Monica Adina Dascălu, prin punctele de lucru ale firmei sale, a preparat produse din carne falsificate şi alterate, vătămătoare pentru sănătatea consumatorilor, în cantitate de 61.830,79 kg, având o valoare de 426.166,51 lei. În concret, la prepararea acestor alimente, Neculai Dumitru a modificat compoziţia produselor respective şi a folosit produse expirate şi alterate, la această activitate participând şi inculpaţii Ionela Roxana Drăguţ, inginer tehnolog în cadrul SC Top Meat Food SRL Galaţi şi Valeriu Hliza, gestionarul depozitului acestei firme. De altfel, prin analize de laborator, s-a stabilit că produsele expuse la vânzare erau alterate sau aveau bacteria E. coli. În plus, în depozitul SC Top Meat Food SRL Galaţi, a fost descoperită cantitatea de 202,8 tone de carne alterată, degradată şi în stare de descompunere, care a fost achiziţionată de inculpatul Neculai Dumitru şi pe care intenţiona să o folosească în procesul de producţie. O parte din această carne alterată a fost achiziţionată de la inculpata Nicoleta Sebe, manager zonă la SC "Sam Plus International" SRL Bucureşti.
În zilele de 10 iunie 2010 şi 15 septembrie 2010, inculpatele Lenuţa Catrin şi Eugenia Bălan, în calitate de medici veterinari la D.S.V.S.A. Galaţi, au omis să consemneze în procesele verbale de control faptul că au descoperit în depozitul frigorific al SC "Top Meat Food" SRL Galaţi carne alterată, degradată şi în stare de descompunere, precum şi carne neetichetată, ambalată şi depozitată în condiţii improprii şi neigienice, astfel că firma respectivă nu a mai fost amendată cu suma de 2.000 lei.

Controale "inopinate" conform programului

De asemenea, pe 13 aprilie 2011, Neculai Dumitru, în urma controlului efectuat de către Tincuţa Luana Grecu şi Monica Adina Dascălu, medici veterinari la D.S.V.S.A Galaţi, la magazinele aparţinând SC Top Meat Food SRL Galaţi, situate în Piaţa Centrală din Galaţi, a urmat indicaţiile inculpatei Lenuţa Catrin şi a remediat neregulile constatate în urma controlului, astfel că medicii aflaţi în control nu au mai aplicat amendă în sumă de 20.000 lei.
În ziua de 27 aprilie 2011, inculpata Lenuţa Catrin, în calitate de medic veterinar - şef al Circumscripţiei Sanitar Veterinare Piaţa Centrală Galaţi, pentru a preîntâmpina aplicarea unor sancţiuni contravenţionale agenţilor economici din sfera sa de interese, i-a anunţat pe reprezentanţii a trei societăţi comerciale că urmează să efectueze controalele planificate prin normele D.S.V.S.A Galaţi, în cadrul Programului Strategic pe anul 2011 şi a stabilit de comun acord cu aceştia data la care urmează să efectueze controlul şi modul de remediere a deficienţelor, în aşa fel încât să nu fie constatate şi aplicate contravenţii la regimul sanitar-veterinar.

Imobile dispărute şi angajaţi ameninţaţi cu concedierea

Mânăriile şi ilegalităţile comise de directorul DSVSA Galaţi nu se opresc numai aici. În cursul anului 2010, inculpatul Gheorghiţă Viorel a dispus în mod nelegal scoaterea din evidenţa contabilă a D.S.V.S.A Galaţi a unui imobil situat în municipiul Galaţi, cu încălcarea prevederilor legale referitoare la proprietatea publică. Prin acest act, inculpatul urmărea să creeze aparenţa de legalitate a faptului că imobilul respectiv fusese vândut în mod ilegal către firma soţiei sale, cu o valoare diminuată, prejudiciul fiind de 465.291,11 lei. Pentru a o constrânge pe una dintre subordonatele sale să întocmească acest act de scoatere din evidenţă, Gheorghiţă Viorel a ameninţat-o cu concedierea. De altfel, pentru că nu a dat curs cererii sale, inculpatul a schimbat-o din funcţie şi a numit-o într-un post total necorespunzător pregătirii profesionale. Ulterior, în mod ilegal, inculpatul a scos imobilul din evidenţele D.S.V.S.A Galaţi prin dispoziţie proprie. Pe 3 februarie 2011, Gheorghiţă Viorel a constrâns-o pe una dintre angajatele D.S.V.S.A. Galaţi să formuleze o cerere de demisie ameninţând-o că, în caz contrar, îi va acorda un calificativ defavorabil, ce are drept consecinţă concedierea. De asemenea, inculpatul i-a precizat subordonatei sale că cererea de demisie îşi va produce efectele doar dacă aceasta nu va respecta întocmai dispoziţiile date de Gheorghiţă Viorel.

Şpăgi în produse alimentare contra favoruri

Anchetatorii au mai descoperit şi faptul că în cursul anilor 2008 şi 2011, inculpatul Viorel Gheorghiţă a primit direct sau prin intermediul inculpatei Elisabeta Piatac, şef Serviciu Contabilitate în cadrul D.S.V.S.A Galaţi, mai multe produse alimentare de la inculpata Lenuţa Catrin şi de la alţi subordonaţi, pentru a-i favoriza în activitatea profesională. Pe 18 ianuarie 2008, Gheorghiţă, în calitate de director executiv al D.S.V.S.A Galaţi, a dat mai multe produse alimentare inculpaţilor Cezar Cristinel Mătură şi Eugenia Şendrea, inspectori în cadrul A.N.S.V.S.A. Bucureşti, pentru ca aceştia să nu consemneze într-un act de control faptul că el nu remediase deficienţele constatate de către Departamentul de Control din cadrul Guvernului României.

Sechestru pe bunurile "VIP"-urilor din dosar

Prejudiciul cauzat statului prin neaplicarea sancţiunilor contravenţionale este în sumă totală de 227.000 lei, dar cu toate acestea, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Galaţi şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Brăila nu s-au constituit părţi civile în cursul urmăririi penale. În vederea recuperării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Neculai Dumitru, Viorel Gheorghiţă şi Lenuţa Catrin. La data de 23 iunie 2011, Tribunalul Galaţi a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Gheorghiţă. La data de 1 august 2011, Tribunalul Galaţi a dispus arestarea preventivă, pe termen de 29 de zile, şi a lui Neculai Dumitru, însă pe 8 august 2011, Curtea de Apel Galaţi a luat faţă de Dumitru măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu şi a înlăturat măsura preventivă a interzicerii desfăşurării activităţii de preparare şi comercializare a produselor alimentare faţă de persoana juridică SC "Top Meat Food" SRL Galaţi. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bacău.


Gicu Drăgan: "Eu sunt în concediu. Habar nu am despre ce vorbiţi"

Gicu Drăgan este unul dintre cei mai longevivi directori de deconcentrate din Brăila, asta şi cu susţinerea PSD Brăila, în ciuda faptului că nu este înregimentat politic, la modul oficial. Deşi în toamna lui 2009 a fost înlocuit din funcţia de director al DSVSA Brăila de adjunctul său, Dragoş Frigioiu - conform dispoziţiilor PDL, partid care rămăsese la momentul respectiv singur la Guvernare -, în mai puţin de un an, Drăgan, ca şi alţi directori care s-au aflat pe lista neagră a PDL la momentul respectiv, a revenit la şefia instituţiei pe care o conduce de foarte mult timp. Contactat telefonic în cursul zilei de ieri, Drăgan a refuzat să comenteze cu privire la situaţia în care se află, precizând că este în concediu şi că nu ştie nimic: "Eu sunt în concediu. Habar nu am despre ce vorbiţi. Cred că mă întorc mâine şi aflu şi eu. Dar nu pot să declar nimic, că nu ştiu despre ce e vorba".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro