Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Directorul DADR a cerut Prefecturii reactivarea comisiilor de constatare a calamitatilor

Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila, Vasile Suraianu (foto), a solicitat, ieri, prefectului judetului, Nicolae Mitroi, sa reactiveze Comisia Judeteana si Comisiile Locale de Constatare a Calamitatilor. Totodata, el a instiintat reprezentantii firmelor de asigurare a culturilor agricole despre fenomenele meteo critice inregistrate in judet, care pot pune in pericol dezvoltarea culturilor. Solicitarea a fost facuta ca urmare a inregistrarii unor temperaturi extrem de scazute, minus 20 grade Celsius in aer si minus 26 grade la sol, temperaturi mult sub limita biologica de rezistenta a plantelor. Fenomenul, generalizat in aproape toate regiunile tarii, este amplificat si datorita faptului ca, in judetul nostru, in cimp, zapada nu depaseste citiva centimetri. In acest context, cercetatorii din cadrul Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Agricola (SCDA) Braila recomanda fermierilor care au incheiate polite de asigurare sa anunte comisiile de constatare a calamitatilor si sa ia masurile ce se impun. "Am anuntat toate primariile din judet si firmele de asigurari agricole. Am cerut de asemenea prefectului judetului sa emita un ordin de reactivare a comisiilor de constatare a calmitatilor pentru ca, intr-adevar, situatia este critica. In noaptea de duminica spre luni s-au inregistrat minime de minus 20,2 grade Celsius, iar in noaptea de luni spre marti, de minus 19,5 grade Celsius, mult sub limita biologica de rezistenta a plantelor", a precizat Vasile Suraianu.
Reamintim ca inghetul de iarna, determinat de temperaturi excesiv de scazute, sub limita biologica de rezistenta a plantelor, nu este un risc cuprins pe lista standard a societatilor de asigurare. El este inclus in lista fenomenelor generatoare de calamitati naturale, despagubite prin Legea nr. 381/2002.
In judetul Braila, in toamna, au fost insamintate circa 85.000 ha, din
care: 19.087 ha rapita, 3.909 ha orz, 4.060 ha orzoaica de toamna
si 58.020 ha de griu.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii