Directorul CID, luat la rost de consilierii judeţeni PNL | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Scandal la CJ Brăila pentru cheltuirea fără temei a banului public

Directorul CID, luat la rost de consilierii judeţeni PNL

• PSD-istul Răzvan Popescu, directorul executiv al Centrului de Informare şi Documentare pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Durabilă Brăila a venit, recent, în faţa membrilor CJ Brăila pentru a prezenta un raport de activitate al asociaţiei • cum entitatea primeşte anual finanţare de la Consiliu (de exemplu, 500.000 lei pe 2016), liberalii au profitat de moment şi au criticat dur eficienţa redusă a CID • mai mult, în frunte cu PNL-istul Ovidiu Nechita, aceştia i-au solicitat preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, să desfiinţeze asociaţia pe modelul “Rocreativ” • şeful Consiliului a refuzat, precizând că există proiecte europene aflate în derulare, gestionate de CID

 

Discuţii “aprinse” între consilierii PNL şi cei PSD la cea mai recentă şedinţă a CJ Brăila pe tema eficienţei Centrului de Informare şi Documentare pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Durabilă (CIDIEDD) Brăila şi a cheltuirii fără fundament a banilor publici. Mai exact, prezent la şedinţa din luna noiembrie pentru a prezenta un raport de activitate, directorul executiv al CID, PSD-istul Răzvan Popescu (consilier municipal), a fost luat la rost de către consilierii judeţeni liberali, supăraţi de faptul că, în ciuda sumelor deloc neglijabile primite anual din partea CJ Brăila, activitatea asociaţiei pe care o conduce, cel puţin pe 2017, lasă de dorit. PNL-iştii, în frunte cu consilierul judeţean Ovidiu Nechita, au atras atenţia că raportul prezentat, deşi face referire la perioada 01 ianuarie - 31 octombrie 2017, pune pe tavă o situaţie “confortabilă” a tuturor anilor de la înfiinţarea asociaţiei, însă neglijează tocmai anul în curs, deoarece nu mai există rezultate.

Într-adevăr, în raportul CIDIEDD Brăila este prezentată o situaţie privind fondurile atrase de asociaţie în perioada 20 iulie 2005 - 31 decembrie 2016. Trebuie punctat că pe anul 2016, CID a primit o cotizaţie de 500.000 lei din partea consilierilor judeţeni (la fel ca în 2013 şi 2014), la care s-au adăugat şi alţi bani din partea primăriilor din judeţ: de exemplu 27.000 lei - în 2016. Tot pentru anul trecut, reprezentanţii CID au precizat că au reuşit să atragă fonduri de 125.550 lei prin proiectele implementate şi alte 36.344 lei din cele implementate de terţi. Iar pentru întreaga perioadă, aceştia au anunţat că au încasat de la CJ Brăila şi primăriile din judeţ 4.571.160 lei şi că au reuşit să atragă alte 128.858.183 lei, prin proiectele proprii şi ale celor pe care i-au consiliat în toţi aceşti ani, de la înfiinţare.

Tot din acelaşi raport aflăm că la CID Brăila există 10 angajaţi: 6 consultanţi management pe sectorul Tehnic şi 2 contabili, 3 paznici plus o femeie de serviciu pe sectorul Administrativ. “Salariul mediu net al unui angajat CIDIEDD: 1.200 lei”, se mai precizează în raport. Totodată, asociaţia se laudă cu aproximativ 200.000 persoane sprijinite, iar ca rezultate principale, CID bifează: 16 documente/strategii/diagnoze/planuri de dezvoltare urbană/documente de planificare de interes regional/monitorizări; 69 cereri de finanţare elaborate; 21 proiecte implementate şi 200 de persoane fizice şi juridice beneficiare ale serviciului de consultanţă, însă toate acestea de la înfiinţarea asociaţiei până în prezent. Pentru anul în curs, reprezentanţii CID au subliniat obţinerea unei finanţări de la Fondul Român de Dezvoltare Socială în valoare de 759.549,04 lei, în urma elaborării proiectului “Centrul Comunitar Educaţional Şuţeşti”, unde beneficiară este Primăria comunei Şuţeşti.

 

Nechita: “Mai bine numiţi-o «Asociaţia ne pare rău, nu depinde de noi»“

După ce preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, i-a solicitat directorului CID Brăila să prezinte câte un raport privind activitatea desfăşurată de asociaţie la fiecare şase luni, consilierul judeţean PNL Ovidiu Nechita a profitat de ocazie pentru a-şi spune nemulţumirile în legătură cu această entitate. Liberalul a comentat faptul că deşi raportul face referire la o situaţie concretă pe 2017, în realitate sunt prezentate date de la înfiinţarea CID şi până în prezent, pentru a ascunde faptul că anul acesta există zero realizări.

“Am dorit să prezentăm un scurt istoric la început. Dar partea a doua este despre 2017”, a explicat Popescu.

Nechita a continuat cu criticile şi a ţinut să atragă atenţia că deşi s-au alocat bani anual din bugetul CJ Brăila către această entitate, din punctul său de vedere scopul este doar acela de a mai oferi câteva locuri “călduţe” unor PSD-işti.

“Dumneavoastră spuneţi în felul următor: s-a atras o sumă de 28 de ori mai mare decât total cotizaţii. Şi e boldat. Când, anul ăsta? Nu! Şi adăugaţi: au fost elaborate cereri de finanţare pentru terţi în care erau cuprinse investiţii, proiecte în valoare de 85.634.055 euro, dar care - şi reţineţi foarte bine să ne explicaţi că iarăşi «nu am înţeles», nu au fost implementate din motive independente de noi. Ce să înţeleg?! Nu sunt oameni competenţi la această asociaţie? Dacă nu, mai bine numiţi-o «Asociaţia ne pare rău, nu depinde de noi». Nu se poate! Văd că dumneavoastră doar elaboraţi acolo. Mă duc pe pagina următoare unde văd o serie de elaborări cereri de finanţare. Păi de elaborat poate să elaboreze oricine, dar clar, dumneavoastră ce aţi făcut? Anul acesta ce aţi făcut? Ne-aţi spus un istoric, e frumos. E munca celorlalţi din trecut. Dumneavoastră nu vă aveţi rostul acolo! Fonduri europene aţi atras? Când? Aţi finalizat? Ceva concret”, a criticat, vizibil iritat, Nechita.

Directorul CID a explicat că asociaţia a atras fonduri europene, însă nu a dat exemple concrete, în mare parte şi din cauza intervenţiilor agresive ale consilierului liberal care a cerut desfiinţarea asociaţiei, pe modelul “Rocreativ”.

“Deci să înţelegem că noi de ani şi ani de zile practic vă plătim pe dumneavoastră 5 miliarde de lei vechi ca să «elaboraţi»? Câţi oameni sunteţi acolo? Spuneţi că 10 oameni. Aţi pus un salariu mediu de 1.200 lei. Din acei 5 miliarde lei vechi care vă vin de la CJ anual, nu ştiu dacă facem un calcul simplu, la ce rezultate ajungem. Deci domnule preşedinte (n.r. - Chiriac), această asociaţie din punctul meu de vedere nu îşi are rostul. Ar trebui să o desfiinţăm. Am avut un Rocreativ, cred că şi pe aceasta ar trebui să o numim «Recreativ» pentru că acolo nu se face nimic! Aveţi atâţia oameni în Consiliul Judeţean, nu puteţi să puneţi 2 - 3 persoane să elaboreze proiecte? Domnule preşedinte, mai este o lună de zile şi se termină anul. Nu au făcut absolut nimic! Au elaborat. Atât! Da! Au luat salariu. Au făcut ceva! Daţi-le şi vouchere de vacanţă. Daţi-le de toate, că daţi din banii contribuabililor”, a mai adăugat Nechita.

În apărarea directorului CID Brăila a sărit Chiriac, care a explicat că nu poate desfiinţa asociaţia atât timp cât are proiecte europene în derulare, deoarece ar risca să existe repercusiuni serioase.

“Staţi un pic. Dar dacă sunt angrenaţi în proiecte europene şi noi îi desfiinţăm, cine plăteşte banii? Dumneavoastră, domnule consilier? Ştiţi bine că ei sunt angrenaţi în proiecte europene. Au scris proiecte pe care le derulează în momentul de faţă. Domnule director, am rugămintea să staţi de vorbă cu domnul consilier Nechita şi să îi daţi informaţiile pe care dânsul le vrea. Poate că dumneavoastră faceţi informarea fără să înţelegem noi datele efective”, a declarat Chiriac.

 

Dănăilă a cerut prelungirea activităţii CID strict până la încheierea proiectelor europene, însă fără succes

PNL-istul Ovidiu Nechita a mai atras atenţia că nu este normal ca un astfel de raport să fie prezentat la o lună după aprobarea bugetului şi a finanţării asociaţiei. Acesta a solicitat ca, pe viitor, banii să fie alocaţi doar după consultarea raportului de activitate. În completarea colegului său, a venit şi liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, care i-a atras atenţia preşedintelui CJ, că poate să prelungească activitatea CID strict până la încheierea proiectelor pe fonduri europene aflate în derulare, după care să o închidă.

“Noi, Consiliul Judeţean avem o instituţie care se ocupă de scrierea proiectelor pe fonduri europene pe care de mai bine de 10 ani încercăm să o resuscităm. Pentru că de la începutul activităţii acestei asociaţii rezultatele au fost foarte slabe. Anul ăsta, dumneavoastră v-aţi angajat că veţi analiza activitatea celor de acolo şi că veţi propune măsuri dacă veţi constata că într-adevăr nu şi-au îndeplinit obiectivele pe care le-au avut. În momentul de faţă, există un proiect - două cu finanţare. Nu există proiecte pe care ei le-au atras, nu există proiecte de finanţare pentru infrastructura mare, pentru problemele majore ale Consiliului Judeţean. Pentru cele care se încadrează în strategia de dezvoltare a CJ. Dacă există un astfel de proiect în finanţarea obţinută de cei de la acest Centru, cred că ar trebui să o spună acum. Deci discutăm de proiectele care sunt prinse în strategia de dezvoltare a Consiliului Judeţean”, a mai adăugat Dănăilă.

Propunerea liberalului nu a fost luată în seamă de şeful CJ Brăila, astfel că s-a ajuns la discuţii despre apartenenţa politică a personalului de la CID.

“Nu are legătură astăzi neapărat apartenenţa la un partid politic sau nu a celor care lucrează acolo, dar important este modul în care se cheltuie banul public. Şi dumneavoastră sunteţi ordonator de credite şi ar trebui să luaţi în considerare treaba asta. Bineînţeles, excluzând faptul că toţi angajaţii de acolo sunt membrii PSD”, a conchis Dănăilă.

Chiriac a intervenit imediat, explicând că nu este adevărat şi că doar 3 oameni de acolo au carnet de partid.

 

Nemulţumiri şi pentru spaţiile de protocol ale CID

La rândul său, consilierul judeţean PND Cătălin Iordache a ţinut să atragă atenţia că la Centul de Informare şi Dezvoltare există spaţii de cazare pe care cei de acolo le ţin aproape degeaba, plecând de la faptul că sediul asociaţiei este în fosta Vilă Lăcrămioara din Staţiunea Lacu Sărat.

“Ce înseamnă spaţii de protocol? Adică sunt spaţii de cazare! Înţeleg că aveţi Vila Lăcrămioara pe un corp de clădire. Pentru 13 oameni vă trebuie câte două camere la fiecare sau ce? Chiar nu înţeleg. Ce înseamnă protocol? Au pat acolo?”, a declarat Iordache.

“Sunt nişte locuri de protocol. Da, au pat. Vreţi să dormiţi acolo? Le au pentru că trebuie organizat ca o pensiune. Dar mă rog”, a replicat Chiriac, iritat de insistenţa pe subiect.

Consilierul PND a precizat că din punctul său de vedere cei de la CID ar trebui să renunţe la spaţiile de protocol şi apoi să poată fi închiriate, pentru ca CJ-ul să încaseze bani în plus.

Precizăm că, Răzvan Popescu a devenit director CID Brăila în 28 februarie 2017, după ce fostul şef, PSD-istul Adrian Rîndunică, a fost avansat secretar de stat la Ministerul Muncii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro