Mergi la conţinutul principal

Directorul Bibliotecii, acuzat că vrea să desfiinţeze sindicatul

Întrunirea Adunării generale a sindicatului din Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" a fost motiv pentru directorul Dragoş Neagu să intimideze angajaţii care sunt membri şi să-i determine să părăsească sindicatul. Aceasta este opinia liderului de sindicat Cătălin Rîşnoveanu şi o nouă etapă în conflictul din interiorul Bibliotecii Judeţene.

La sfârşitul lunii august, liderul sindicatului din Biblioteca Judeţeană, Cătălin Rîşnoveanu, a solicitat conducerii să aleagă o zi între 1 şi 11 septembrie în care să li se pună la dispoziţie sala de festivităţi şi să se permită angajaţilor membri de sindicat să participe timp de două ore la Adunarea generală a Sindicatului. După câteva zile, conducerea a transmis sindicatului că îi pune la dispoziţie sala de festivităţi, pentru desfăşurarea activităţilor propuse, în oricare din zilele 7, 9, 10 sau 11 septembrie, începând cu ora 17.00. Ca urmare, pe 10 septembrie, la ora 17.30, s-a stabilit întrunirea Adunării generale. "Cu puţin timp înainte de începerea şedinţei, directorul, surprins, a venit şi mi-a spus că nu-mi dă voie să fac şedinţa, că nu l-am anunţat. Când i-am spus că am hârtia semnată, mi-a spus că ar fi trebuit să-l anunţ exact ziua, însă în răspunsul pe care mi l-a trimis nu specifică aşa ceva, aşa că i-am spus că voi ţine şedinţa. Atunci, a spus că vrea să participe la şedinţă, să vadă ordinea de zi. Când i-am comunicat că nu se poate, s-a enervat şi a plecat spunând că va citi şi el Legea sindicatelor. La ora 17.30 a început Adunarea Generală, iar dintre angajaţii care trebuia să fie pe secţii au participat câte unul din fiecare secţie, ceilalţi rămânând pe poziţii. La Internet, acolo unde lucrez eu, am pus un anunţ că între 17.30 şi 19.30 secţia este închisă. După numai jumătate de oră, şedinţa s-a terminat şi fiecare şi-a reluat activitatea. Astăzi (n.r. ieri) dimineaţă, şeful meu a venit şi mi-a cerut notă explicativă, de ce am pus acel afiş. Am refuzat să scriu aşa ceva până nu-mi cer în scris explicaţii. Am aflat că şi la celelalte secţii se petrecea acelaşi lucru şi nu mi se pare normal. Acestea sunt presiuni făcute asupra membrilor de sindicat, ca să iasă din organizaţie. Toată această presiune îi face pe angajaţi să se teamă şi să se retragă", ne-a declarat supărat Cătălin Rîşnoveanu.

Membrii de sindicat se împuţinează văzând cu ochii

Liderul de sindicat spune că cei din conducere încearcă de mult să facă presiuni asupra oamenilor să iasă din organizaţie şi că exact în timpul Adunării generale, o angajată, care e şi membră de sindicat, a fost chemată de director în maşina acestuia şi au discutat timp de mai multe minute. "Dacă acea persoană se va retrage din sindicat este clar că directorul i-a spus ceea ce trebuia. Eu am cerut sprijinul federaţiei şi confederaţiei la care sunt înscris, dar voi face şi plângere penală împotriva directorului la Poliţie. Conform art. 53 din legea 54/2003, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 de lei următoarele fapte: împiedicarea exerciţiului dreptului de liberă organizare sau asociere sindicală, în scopurile şi în limitele prevăzute de prezenta lege, condiţionarea sau constrângerea, în orice mod, având ca scop limitarea exercitării atribuţiilor funcţiei membrilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale. Chiar am de gând să merg în audienţă la preşedintele Consiliului Judeţean, să văd şi eu ce părere are despre ce se întâmplă aici, dacă ştie, pentru că deja unii angajaţi s-au retras", a mai explicat liderul Cătălin Rîşnoveanu. Conducerea bibliotecii a mai refuzat, spune liderul de sindicat, să le pună la dispoziţie sindicaliştilor un spaţiu permanent în care să figureze sediul sindicatului, deşi conform Legii 54/2003, la art. 22, alin (3) se prevede că unităţile în care sunt constituite organizaţii sindicale care au dobândit reprezentativitatea, în condiţiile legii, sunt obligate să pună, cu titlu gratuit, la dispoziţia organizaţiilor sindicale, spaţiile corespunzătoare funcţionării acestora şi să asigure dotările necesare desfăşurării activităţii prevăzute de lege. Liderul de sindicat spune că directorul l-a refuzat, motivând că nu-i permite acest lucru contractul încheiat cu Consiliul Judeţean.

Ieri am încercat să luăm legătura cu directorul Dragoş Neagu, dar acesta a fost plecat în judeţ şi nu a putut fi contactat. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro