Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Directorul ASP, acuzata de "sabotare" a politicii ministerului

Conducerea Autoritatii de Sanatate Publica Braila saboteaza si dinamiteaza politica Ministerului Sanatatii in teritoriu. Acuzatia, extrem de grava, a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa, de Petru Ganciu, membru in Comisia de Sanatate a Consiliului Judetean Braila. Ganciu si-a argumentat declaratia prin faptul ca seful ASP, Lucica Scutaru, a prezentat ministrului Sanatatii spre aprobare o structura de paturi pentru Spitalul Judetean, diferita de cea aprobata de CJ. Greselile sefului ASP, din acest punct de vedere - de o gravitate extrema, in opinia lui Ganciu - sint ca a ignorat o decizie a CJ, care ar fi obligatorie si l-a dezinformat cu buna stiinta pe ministru, prezentindu-i spre aprobare un alt document, care nu avea avizul CJ. Ganciu admite ca structura prezentata de Scutaru ministrului si aprobata de acesta i-a afectat direct sectia in care lucreaza: "Lucrez intr-o sectie care are indicatori foarte buni si in conformitate cu ce a decis ministrul Sanatatii, aceasta trebuia sa aiba o structura similara si in acest an. In structura propusa de Autoritatea de Sanatate Publica, sectia mea, alaturi de altele, a suferit o reducere cu 10 paturi. Aceasta reducere trebuia sa se faca daca sectia se dovedea ineficienta. Impreuna cu doctorul Minescu, facind parte din Comisia de Sanatate a CJ, am refacut structura propusa de ASP si am pus-o in discutia CJ. In unanimitate, CJ a apreciat ca acea structura la care noi am muncit este cea care-i trebuie judetului. Surpriza a venit ulterior cind, la o sedinta, la care a participat ASP, s-a spus ca nu este foarte bine lucrata acea structura, ca votul CJ este informal si nu obligatoriu si spre surprinderea noastra, schema semnata de ministrul Sanatatii a fost cea propusa initial de ASP, iar corectia votata de CJ si inclusiv materialul trimis de CJ la ministrul Sanatatii nu a ajuns pe masa acestuia". Ganciu a explicat ca i-a adus la cunostinta ministrului aceasta situatie: "La Congresul PNL, intr-o pauza de lucru, am stat de vorba cu ministrul si i-am explicat ca nu este posibil ca politica lui in teritoriu sa nu se faca cum trebuie. I-am explicat ca structura pe care a semnat-o nu respecta indicii de calitate propusi de dumnealui, si am inteles ca nu este vorba de lipsa de profesionalism, ci este vorba despre sabotarea si dinamitarea politicii Ministerului Sanatatii, la nivelul judetului Braila".
Petru Ganciu a explicat ca, in acest context, personal, considera ca ar fi normala si necesara schimbarea conducerii ASP: "Personal, cred ca ar fi necesara. Nu am discutat cu ministrul acest lucru, insa, pentru ca nu-mi permit sa-i ofer ministrului informatii gratuite. Mi s-a parut la momentul respectiv ca structura amintita a Spitalului Judetean a fost tendentios facuta si nu reprezinta lipsa de profesionalism, ci reprezinta sabotarea politicii Ministerului Sanatatii, la nivelul Brailei. Ca voi avea disponibilitatea, la intilnirile ulterioare cu domnul ministru, sa-i explic pe larg ceea ce cred astazi, sa fiti sigur ca o voi face".

"Pe mine nu m-a pus nici Sabau, nici Cibu"

In ceea ce o priveste, directorul Lucica Scutaru a fost uimita sa afle de acuzatiile ce i-au fost aduse, si a explicat ca structura pusa pe masa ministrului Sanatatii a fost cea propusa de conducerea Spitalului Judetean: "Domnul Ganciu dezinformeaza. Eu nu pot sa ma bag peste structura propusa de spitale, in cel mai bun caz, pot sa discut cu directorii si sa incerc sa-i conving sa accepte unele modificari, dar propunerea prezentata ministrului spre aprobare trebuie sa fie a lor. Este adevarat ca aceasta nu a coincis cu structura aprobata de CJ, dar Consiliul are doar un vot consultativ. Aici este vorba de fapt despre alt tip de interese. Am mai redus citeva paturi din unele sectii, asta a deranjat foarte mult, dar nu a fost o reducere substantiala, ba, mai mult, a fost facuta in conformitate cu cerintele ministerului, luindu-se in calcul, printre altele, si cubajul de aer necesar unui pacient. Daca n-o faceam atunci, se facea acum, pentru ca echipe ale Sanepidului viziteaza acum spitalele si fac aceste masuratori, pentru a stabili cite paturi trebuie sa ramina in fiecare salon. In plus, toate masurile pe care le-am luat au avut avizul ministrului, nu le-am facut de capul nostru. Sint insa unii care au ramas conservatori, si e foarte greu sa faci reforma, cu mentalitati conservatoare".
Scutaru este sigura ca, de fapt, in spatele acestor acuzatii grave se ascund chestiuni strict politice si ca i se cauta nod in papura, din dorinta actualei conduceri liberale de a o inlatura din functie. Scutaru crede insa ca este absurd sa se doreasca acest lucru, pe motiv ca ar fi fost pusa de Dan Sabau, dat fiind ca, de fapt, a ocupat un loc pe care nu-l voia nimeni: "Pe mine nu m-a pus nici Sabau, nici Cibu. Eu nu am cerut nimic, pentru ca nu ma pasiona sa fiu director. Initial, pe lista cu posibili directori ai ASP erau altii, insa cind au vazut ca noua lege nu le mai permite functionarilor publici sa aiba si cabinet particular si nu mai pot avea alte venituri, trebuind sa se concentreze exclusiv pe partea de directorat, au dat inapoi si n-a mai vrut nimeni sa fie director. Dupa ce au intrebat mai multe persoane, care nu au vrut sa ocupe acest post, domnul prefect mi-a propus mie, iar eu am refuzat. In ultima zi in care se mai putea face inscrierea la concurs, domnul prefect a revenit cu propunerea si, dupa ce m-am gindit si m-am consultat cu citiva apropiati, am decis sa fac si acest pas, constienta in ce ma bag".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii