Directorul ADR Sud-Est ii da cu tifla presedintelui CJ | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Directorul ADR Sud-Est ii da cu tifla presedintelui CJ

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, are dubii cu privire la modul in care Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Est, dar si seful institutiei, Luminita Mihailov, cheltuiesc banul public. Stancu si-a exprimat rezervele pe aceasta linie in urma cu circa un an de zile, cind a vorbit si despre dorinta sa de a o schimba pe Mihailov din functie, insa de atunci, n-a avansat nci macar cu un pas, in incercarea de a verifica documentele Agentiei. In contextul in care CJ Braila aloca anual bani din bugetul local ADR - in acest an, suma respectiva fiind de 2,1 miliarde lei - Stancu este nemultumit ca Mihailov nu-i da socotela despre modul in care cheltuieste banul public. Ieri, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele CJ si-a exprimat suspiciunile cu privire la oportunitatea unor deplasari ale sefului ADR, in care se fac cheltuieli serioase, la modul cum se stabilesc salariile functionarilor ADR, dar si la capacitatea Luminitei Mihailov de a conduce institutia, in contextul in care, spune el, exista restante la plata salariilor.
"Eu imi pun problema ca atunci cind discutam despre cheltuirea banului public, sa analizam nu doar legalitatea, ci si oportunitatea. Cind e vorba despre ADR S-E, este vorba despre banul public, iar CJ da citeva miliarde de lei, anual, acestei institutii. Eu, ca persoana, nu am o problema cu doamna Mihailov, in mod special, eu discut de institutii. Si in momentul in care nu dai salariile nu stiu cite luni acolo, poate este o problema si de management. Eu pot sa intreb, de exemplu, daca reabilitarea centrului istoric din Braila a iesit pe locul 9 sau 10, la nivel de ADR, iar la Bucuresti a luat locul 10 pe tara, trebuie sa-mi pun intrebari in ce priveste modul de evaluare a acestor proiecte? Iar un alt proiect care nici nu era bagat in seama la ADR, a luat locul 30 pe tara".
Stancu mai are si alte intrebari la care, spune el, nu a putut afla un raspuns, pentru ca nu are acces la documentele ADR: "Cred ca sint probleme si de compatibilitate, dar si in ce priveste functionarea acestei institutii. Eu am spus sa ne uitam pe documente, sa fim transparenti, in ce priveste cheltuirea banilor publici. E normal ca la un ADR salariile unor functionari sa fie mult mai mari decit acelea ale unor functionari cu functie similara, din CJ? Care sint criteriile?
Ea este numita de Consiliul Regional si probabil ca tot Consiliul Regional o poate da jos, nu pot eu, Stancu, s-o dau afara pe Luminita Mihailov, dar pot sa fac niste aprecieri. Cind vrei sa faci verificari din partea Consiliului Regional, ni se spune “stai, domnule, ca noi avem fonduri de la Ministerul Integrarii Europene, ei ne dau majoritatea banilor, noi cu ei avem treaba!”. Deci, e ca un copil cu doua mame, amindoua vitrege. Legea spune ca verificarile se fac de catre cenzori si de catre Curtea de Conturi. Dar un cenzor ce verifica? Legalitatea cheltuirii banului, daca au biletele de tren, daca au facturile etc. Dar eu, in calitate de sef al CJ, care da miliarde anual, vreau sa verific si oportunitatea unor cheltuieli, a unor deplasari! Ea deplasarile in strainatate si le aproba singura".

"Am tot incercat sa-i explicam domnului presedinte ce facem noi aici, dar, dupa cum se vede, nu intelege"

In ceea ce o priveste, Luminita Mihailov considera ca inainte de a arunca piatra si a critica ce fac altii, seful CJ ar trebui sa se uite la ce face el. Mai exact, Mihailov a precizat ca, la acest moment, CJ Braila este mult ramas in urma cu plata contributiei catre ADR, conditii in care ar trebui sa se abtina de la comentarii pe tema cheltuirii banilor: "Daca tot vorbim de CJ Braila, pot spune ca acesta nu si-a achitat cotizatia pe anul in curs. Noi avem o anumita activitate care cuprinde, printre altele, implementare de proiecte, marketing regional, participari la conferinte, lucruri care depasesc granita unui judet si chiar intelegerea unor anumiti oameni. O parte din aceste activitati este sustinuta prin contracte cu Ministerul Integrarii Europene si sint verificate de acesta, iar altele, prin contracte verificate de Bruxelles. Restul este acoperit cu banii proveniti din contributia judetelor si, din pacate, suma respectiva a fost impartita in mod egal, pe judetele care fac parte din ADR. CJ Braila, ca si celelalte, ar trebui sa plateasca la fiecare 3 luni cota-parte din suma anuala, insa, pina acum, a achitat cam 25% din total. Din pacate, daca unul dintre judete nu plateste, si celelalte incep sa nu mai dea banii, si astfel se ajunge la o situatie mai delicata, precum aceea a aparitiei unor restante la plata salariilor. Daca cineva este nemultumit de activitatea ADR, sa vina sa spuna clar si sa discutam, sa vedem, ce am facut noi si ce au facut ei, in ultimii ani, ce a zis ADR si ce au promis ei, ce rapoarte de audit am avut noi, si ce rapoarte au avut ei".
Mihailov a mai spus ca ADR nu este subordonata CJ, ci este o institutie neguvernamentala, care actioneaza in domeniul dezvoltarii regionale, iar salariile subordonatilor sai nu sint cele ale unor functionari publici, fie ei de nivel local sau national: "Ca procedura, pot sa va spun ca salariul directorului ADR este stabilit de Consiliul Regional, iar cel al restului personalului este stabilit de director, in baza unui contract de munca. Am tot incercat sa-i explicam domnului presedinte ce facem noi aici, dar dupa cum se vede, nu intelege. Cit priveste deplasarile mele, noi ne incadram in bugetul aprobat de Consiliul Regional, iar domnul Stancu este doar unul dintre presedintii, primarii etc., ce fac parte din acest consiliu".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro