Doar trei elevi dintr-o clasă de 23 au intrat în bacalaureat la Grupul Şcolar Industrial din Însurăţei, o clasă a XIII-a, rută progresivă, elevi care în clasa a VIII-a nu au promovat Testele Naţionale, au urmat doi ani într-o şcoală de arte şi meserii, apoi şi-au manifestat dorinţa de a continua liceul. Fără nicio altă testare, au fost admişi într-o clasă a XI-a de completare, după care au urmat cursurile din ultimii doi ani de liceu, iar nivelul lor de cunoştinţe este mai scăzut decât al celor care au făcut un liceu pe ruta directă.
Părinţii acestor elevi consideră că directorul, din dorinţa de a avea o promovabilitate bună la bac, a abuzat de funcţie şi nu i-a lăsat pe tineri să dea bacalaureatul, deşi ei fuseseră promovaţi la matematică de profesorul de la clasă.
Cum a fost posibil ca un profesor să încheie nişte medii, iar directorul să le anuleze şi să numească un alt profesor, de gimnaziu, şi un maistru instructor pentru a pune alte note şi a încheia alte medii?
"Munca mea ar fi fost în zadar dacă eu îi picam"
Profesorul titular de la clasa a XIII-a, Cristea Corâe, spune că a avut concediu medical în perioada 10 - 12 iunie, s-a întors acasă vineri noaptea, iar sâmbătă s-a dus la şcoală să încheie mediile. "Doamna directoare mi-a spus că o să-mi anuleze mediile pentru că elevii sunt slab pregătiţi şi nu merită să susţină bacalaureatul. Din punctul meu de vedere, ca diriginte şi profesor de matematică, lucrând cu ei variantele la matematică semestrul acesta, exact cum am primit instrucţiuni de la Inspectorat, subiectul I, II şi III - a şi b, am considerat că ei pot obţine un cinci şi merită să treacă clasa. Munca mea ar fi fost în zadar dacă eu îi picam, dar nici nu puteam să certific 100% că ei vor lua bacalaureatul", a precizat prof. Cristea Corâe.
Profesorul recunoaşte că în anii trecuţi au fost aceleaşi probleme şi elevii nu au reuşit să promoveze bacalaureatul. Profesorul Corâe crede că aceşti copii nu sunt bine pregătiţi pentru că nu se aşteptau să urmeze un liceu şi au fost puşi în faţa faptului împlinit, uitând, totuşi, că nu au fost obligaţi de nimeni să se înscrie la liceu după absolvirea şcolii de arte şi meserii.
Directorul afirmă că profesorul Corâe i-a promovat de teamă că îi vor da foc la casă
Pe de altă parte, directorul Stela Bici susţine că nu a fost anunţată de profesor că merge să-şi vadă de sănătate, că ea a încercat să-l contacteze telefonic, dar nu a avut succes. Mai mult, în momentul în care profesorul a plecat în concediu medical, elevii aveau la matematică o singură notă şi nota din teză, deşi comisia de monitorizare a notării ritmice îi atrăsese atenţia că trebuia ca fiecare elev să aibă cel puţin trei note la oral, pentru că studiau matematica trei ore săptămânal. Ca urmare, directorul l-a delegat pe profesorul Băbeanu, profesor de gimnaziu, să verifice cunoştinţele elevilor, să-i noteze şi să le încheie mediile. Directorul spune că profesorul chiar dacă preda la gimnaziu putea să facă verificarea, pentru că este titularul şcolii de 19 ani şi are gradul didactic I. În comisie a mai delegat şi pe maistrul Mungiu, ca reprezentant al Consiliului de Administraţie. Cu toate acestea, profesorul Corâe spune că maistrul nu face parte din CA, fiind lider de sindicat. "În data de 13 iunie, sâmbătă, înainte ca profesorul Băbeanu să noteze rezultatele testării în catalog, profesorul Corâe a revenit la şcoală şi fără să discute cu conducerea unităţii a operat în catalog note şi a încheiat mediile elevilor. Nu a putut prezenta niciun document justificativ din care să reiasă că avea efectuate evaluările corespunzătoare. Întrebat dacă notele trecute în catalog reprezintă realitatea, a precizat că nu, dar i-a promovat de teamă că îi vor da foc la casă. În această situaţie, Consiliul de Administraţie, într-o şedinţă extraordinară, a hotărât în unanimitate trecerea în catalog a notelor de la evaluarea realizată de profesorul Băbeanu şi corectarea mediilor unde era cazul", a precizat directorul Stela Bici.
Sesiune specială de corigenţe pentru cei admişi în învăţământul militar
Conducerea Inspectoratului Şcolar cunoaşte situaţia încă din 15 iunie şi a aprobat hotărârea luată de CA. Inspectorul general Viorel Mortu a precizat că este o situaţie regretabilă, dar că nici nu se poate pune problema unei remodificări a mediilor, astfel încât cei 20 de absolvenţi să intre în bacalaureat. Pentru patru dintre cei 20 de copii situaţia este critică, deoarece ei deja fuseseră admişi în învăţământul militar, trecuseră de probele practice şi le rămăsese să aducă diploma de bacalaureat. "Am discutat cu elevii şi părinţii situaţia creată şi ei au înţeles. Pentru cei patru admişi în învăţământul militar vom face demersurile necesare la IŞJ pentru organizarea unei sesiuni speciale de corigenţă, dacă vor solicita în scris acest lucru", a mai explicat directorul Stela Bici.
Anul trecut, la bacalaureat au promovat numai 39% dintre candidaţii de la Însurăţei, în 2007 - 49%, în 2006 - 56%, în 2005 73%, în 2004 - 71%, iar în 2003 - 54%. dus la şcoală să încheie m